Ana SayfaPiyasaZorlu Enerji ve Metro Holding sorusu---

Zorlu Enerji ve Metro Holding sorusu

1 / 2
Zorlu Enerji ve Metro Holding sorusu
03 Nisan 2018 - 10:08 www.borsagundem.com

250 MİLYON DOLAR KREDİ ALDI

SORU (1) - Zoren’in fiyatının sektördeki diğer şirketlere göre ucuz kaldığını ve yakın gelecekte yukarı yönlü çıkışının yeniden başlayacağını düşünüyor musunuz? Yoksa bu seviyelerde devam mı eder ya da düşüş başlar mı? Teknik ve temel olarak değerlendirir misiniz? 

Demir Duman

CEVAP - Sürekli zarar açıklayan Zorlu Enerji uzun bir aradan sonra geçtiğimiz 2017 yıl sonu bilançosunda kâra döndü. Şirketin kâr etmesinde satış gelirlerinin kayda değer oranda artmasının etkisi bulunuyor. Ancak gerçekleşen kâra rağmen firmanın geçmiş yıl zarar toplamı halen bir milyar TL’nin üzerinde bulunuyor. Mevcut birikmiş zarar göz önüne alındığında firmanın elde ettiği kârlılığı sürdürebilmesi hayli önemli. Gerek sektörde gözlenen genel çıkış gerekse şirketin elde etmiş olduğu kârlılık son dört ayda hissenin fiyatına olumlu yönde yansımış görünüyor. Kasım 2017 sonunda başlayan çıkış mart ayına kadar devam ederken şimdilerde tepe seviyelerde yatay seyir gözlenmekte. Halihazırda 2,04 TL’nin üzerinde tutunmakta ve bu seviyelerde toplayacağı enerjiye bağlı olarak çıkışını sürdürmesi söz konusu olabilir. Ancak bunun için beklentinin korunabilmesi gerekiyor. 

Hissenin fiyat kazanç oranı son kapanış fiyatı olan 2,06 TL’ye göre 79,35’e denk geliyor. Sektör ortalaması 827,79’a göre oldukça düşük kabul edilse de BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalaması göz önüne alındığında hayli yüksek kalmakta. Söz konusu durum yatırımcıların sektördeki kârlılığın devam edeceği yönünde beklentilerini korudukları şeklinde yorumlanabilir. Kârlılığın sürmesi hisseye olumlu yansıyacak olmakla birlikte beklentinin gerçekleşmemesi halinde de genel bir satış baskısının yaşanma olasılığının gündeme gelebileceğini göz ardı etmemeli. 

Şirketle ilgili kamuya yapılan en son açıklama ise alınan krediyle ilgili. Şirket 27 Mart 2018 günü yaptığı açıklamada toplam 250 milyon dolar tutarında, beş yıl vadeli kredi alındığını belirtirken elde edilen kaynağın yeni finansal kaynaklar yaratma stratejisi doğrultusunda kullanılacağı dile getirildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)