Ana SayfaPiyasaAksa Enerji ve İhlas Gayrimenkul sorusu---

Aksa Enerji ve İhlas Gayrimenkul sorusu

1 / 2
Aksa Enerji ve İhlas Gayrimenkul sorusu
17 Ocak 2018 - 08:27 www.borsagundem.com

SATIŞTAN GELEN PARA BORÇLARA GİDECEK

SORU (1) - 2010 yılında 4.90 halka arz olan Aksen tam 7 yıl oldu. Hisse daha 4.90’a bile gelmedi bu şekildeki halka arzlar yatırımcıyı soğutur. Bu nasıl bir şirket ki 7 yıl borcu bitmez, yatırımı bitmez. Böyle komik bir yatırım şekli var mıdır? Şirket hakkında SPK’nın yapması gereken durumu size soruyorum. Şirket hakkında genel bir bilgi lütfen. 

Alpaslan Hazır

CEVAP - Bir hisseyle ilgili güçlü beklentilere girebilmek için temsil ettiği şirketin gelir ve kârlılığın düzenli şekilde arttığını görebilmek önemli. Eğer firma istikrarlı şekilde büyüyebiliyorsa buna bağlı olarak hissenin fiyatı da aynı şekilde yükselecektir. Aksi durumda ise baskı altında kalmasına şaşmamalı. Aksa Enerji’nin mali yapısı incelendiğinde ise son beş yılın üçünde zarar ettiği ikisinde kâr açıkladığı gözlenmekte. Son iki yılda da zarar eden firma, 2017 dokuz aylık bilançosunda kâra açıkladı. Veriler yıl sonunda da kâr açıklama olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte 2018 faaliyet döneminde kârın devam edip etmeyeceği belirsizliğini korumakta. Bu da firmaya yönelik beklentilerin zayıf kalmasına sebep olmakta. Fiyat seviyesi takip edildiğinde Temmuz 2016’dan sonra yukarı yönlü harekette bulunan hissenin son dört yılın en yüksek seviyelerinde olduğu anlaşılıyor. Ancak yaşanan çıkışa rağmen mevcut fiyat seviyesi Mayıs 2010’daki halka arz rakamının gerisinde bulunuyor. Bu da gerçekleşen çıkışın uzun vadede pek de yeterli olmadığı anlamına geliyor. 

Şirketle ilgili kamuya yapılan en son açıklama ise iştirak satışıyla ilgili. Firma Balıkesir Şamlı’daki rüzgar santraline sahip iştirakini 111 milyon dolara sattı. Elde edilen tutar kısa vadeli yükümlülüklerinin azaltılmasında kullanılacak. Son bilançosuna göre Aksa Enerji’nin kısa vadeli yükümlülükleri 2,4 milyar TL seviyesinde. Bu rakam içindeki finansal borçlar kısmı ise 258,4 milyon TL. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)