E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisErhan Topaç 2 milyon dolarlık yatırımı anlattı---

Erhan Topaç 2 milyon dolarlık yatırımı anlattı

Erhan Topaç 2 milyon dolarlık yatırımı anlattı
20 Şubat 2015 - 10:44 borsagundem.com

Borsagundem.com’a konuşan Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç sektörle ilgili soruları yanıtladı

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Borsa İstanbul’da ‘1 milisaniye teknolojisi’ni ilk kullanan aracı kurum unvanın alan Gedik Yatırım için düzenlenen gong töreninde Borsa Gündem’e konuşan Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç sektöre yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı.

Topaç, dün hayata geçirdikleri ‘1 milisaniye teknolojisi’nin alt yapısı için geçen yıl 1 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bu yıl da 1 milyon dolar ayırdıklarını söyledi.

Borsa İstanbul’daki yeni çalışma sistemiyle ilgili olarak, elektronik sistem devreye girince, emir sayısının 100 bine çıkacağına işaret eden Erhan Topaç, 2015 yılında 2’si büyük 15 halka arz beklediklerini ifade etti.

Topaç, dolarla ilgili sorumuza da yatırımcıları risk almamaları konusunda uyardı.

İşte Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç’ın borsagundem.com’un sorularına verdiği yanıtlar…

“SİSTEM DEVREYE GİRİNCE EMİR SAYISI 100 BİN OLACAK”

Borsagundem.com: Seans öğlen arası kaldırılacak bununla ilgili düşünceleriniz neler?

Erhan Topaç: Artık seans saatleri öğlen dahil uzuyor. Tabi bu yatırımcıların işlem yapması açısından iyi bir şey. Dolayısıyla bunu olumlu buluyoruz. Hatta ileride daha da uzayabilir. Sabah 09.00’da başlayıp akşam 18.00’de bitebilir. Hatta bundan sonra dünyada borsalar tamamen elektroniğe geçecek. Ama bu 3-4 seneyi bulabilir. Şu anda Nasdaq uyumu en önemlisi. O büyük bir değişim. Bildiğim kadarıyla hisse tarafı 21 Eylül 2015 yılında başlayacak. Şimdi saniyede 6 bin emir alan borsa, bu sistem devreye girince emir sayısı 100 bin olacak neredeyse. Hem işlem hacmine hem de önemli gelişmelere öncü olacak diye düşünüyorum. Yatırımcılar açısından baktığımızda da değişimin gerisinde kalmak doğru değil. Bu getirdikleri alt yapı, teknik hizmet yapanlara daha iyi bir hizmet sağlayacak. Hatta bunun bir aşama ötesi yüksek frekanslı işlemler. Şu anda baktığımızda teknik olarak borsa buna hazır. Sermaye Piyasaları buna ne kadar hazır derseniz,BİST 30 ve 50’de daha çok işlem hacmi artar. Ama onun dışındakiler için daha yerli yatırımcı katkısı önemli.

“2 TANE BÜYÜK, 15 TANE HALKA ARZ BEKLİYORUM”

-2014 yılında yapılan halka arzlar için neler düşünüyorsunuz? 2015 yılında büyük halka arzlar var mı?


Erhan Topaç: Seçime kadar zor görünüyor. Tamam, belki hazırlıkları sürenler var ama dediğim gibi seçime kadar zor. Seçimden sonra ve 2016 yılının ilk yarısı daha hızlanmalar olabilir. 15 kadar halka arz bekliyorum bunların içinde en fazla 2 tane büyük halka arz olur diye düşünüyorum.

Halka arz seferberliği bence iyi oldu ve biz ona da destek verdik. Halka açılacak şirketlerde bir kere çok ilgi yarattı ve birçok şirket halka açılmak istiyor. Ama esas sorun yatırımcı tarafında. Bence yatırımcı seferberliği yapılması lazım. Finansal okuryazarlık dünden bugüne olacak bir şey değil biliyorsunuz. O uzun vadede bir iş. Yatırımcılara yönelik bir şeylerin yapılması lazım yoksa halka arzların da önü tıkanır.



“YATIRIMCININ DOLAR RİSKİ ALMAMASINI ÖNERİRİM”

-Dolar aldı başını gidiyor? Sizce dolar daha ne kadar yükselir?


Erhan Topaç: Bakın dolar bir Türkiye’de değil, bütün dünyada değer kazanıyor. Yani bunun Türkiye’ye yansımaması mümkün değil tabi ki. Onun için hiçbir yatırımcının dolar riski almamasını öneririm. Doları hedge etmeleri lazım.

-Faiz için neler söyleyeceksiniz?

Erhan Topaç: Faiz indirimi Merkez’in tutumuna bağlı.  24 Şubat’taki toplantıda ufak bir şeyler yapabilir. Çünkü şu anda hava müsait ve yapmaması için bir neden yok. Merkez ne yaparsa yapsın dolar sonuçta yukarı gidecek. Hatta dolar euro ve diğer para birimlerine karşı yüzde 10’a kadar daha değer kazanacağını bekliyorum.

“21 EYLÜL’DEN SONRA BİR EMİR 100 MİKRO SANİYEDE GİDECEK”

-1 milisaniye teknolojisinden bahseder misiniz?


Erhan Topaç: Bir kere yatırımcı bir emir verdiği zaman borsaya gitme süresi çok azalacak. Mesela yatırımcı normalde evden veya cep telefonundan bir emri ilk önce bize, biz borsaya iletiyorduk ve burada bir süre geçiyordu. Şimdi ise bulunduğu yere göre çok değişecek. Mesela bizim buradan emir atmak istiyorsa bir milisaniyeye inecek. Ama buradan servere girebilirse tabi ki.  Bir yatırımcı olarak bizim yanımıza da server koyabilirler. 21 Eylül’den sonra bir emir 100 mikro saniyede gidecek. Yani onda bir daha düşecek ve acayip bir hız kazanacak.

“BU YIL DA 1 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ”

-Bu alt yapının maliyeti ne kadar tuttu?


Erhan Topaç: Tek bu iş diye bakmamak lazım. Mesela bizim burada serverlerimiz var. Buraya hızlı emir atabilmek için, çok hızlı emir işlememiz lazım. Biz buradaki bütün serverlerimizi değiştirdik. 2014 yılında 1 milyon dolar yatırım yaptık. Yani hem server ve onların yazılımları için 1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Ve bu senede 1 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Ama bu sene ağırlık yazılım olacak. Biz yaklaşık 2 aydan beri deneme süresi de dahil işlemi kullanıyoruz. Ve yatırımcının ilgisi çok iyi. Ama ilgi daha çok özel ve yabancı yatırımcılardan geliyor… (FOTOĞRAFLAR/SİNAN ÖZEL)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Analist20 Şubat 2015 18:28

    Yerli yatırımcı uzun süredir TL ve Borsadan uzaklaştı, bence yabancılar çok dikkatli olsunlar!

  • ali veli..20 Şubat 2015 16:25

    bu nemanyaklıkdır...alımsatım 24 saat olsun...gece uykuda ruyasında gören kalkıp alsat yapabilisn..belki erenler ruyada görünür hisse adı verir..milisaniye nedemekki.mikro saniya olması lazım..mili çook uzun zaman..100mtr koşanlar mikroyla kazanıyorlar...

  • 5320 Şubat 2015 11:06

    Bu kadar rezil halka arzlardan sonra KY halka arza girmez.