Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

İtalyan işi

07 Kasım 2014, 07:57 - -

Bernanke’den sonra en çok konuşulan merkez bankası başkanı sanırım Draghi oldu. Akdeniz ikliminin sıcaklığını Orta Avrupa mesafeli duruşuyla harmanlayıp beklentiyle piyasaları yöneten ve Almanya’nın sert disiplinine karşı umursamaz görünen bir İtalyan... Çok romantik bir giriş oldu farkındayım... Neyse,  konumuza dönelim ve “Ne olacak bu Avrupa’nın hali?” sorusuna cevapları arayalım… Euro Bölgesi ulusal merkez bankaları başkanları, Başkan Mario Draghi'nin kararlarını, gizlediği yönetim stili ve yürüttüğü düzensiz iletişimden kaynaklanan rahatsızlıkları hakkında yapılan kulislere cevap vermek yerine, son toplantıda taviz vermez tutumunu sürdürdü ve ‘yola devam’ mesajını verdi..

Daha önce AMB Yönetim Kurulu’nda, merkez bankası bilançosunun genişletilmesine dair kamuoyuna net rakamlar verilmemesi konusunda karar alınmasına rağmen Draghi'nin bilanço büyüklüğü için bir hedef açıklaması nedeniyle ulusal merkez bankaları başkanlarının öfkelendiklerini
 söylemeleri son konuşmasında yine bilanço büyüklüğüne değinmesiyle ilerleyen günlerde artarak devam edebilir.

Merkez bankası başkanlarında oluşan rahatsızlık, gelecek aylarda varlık alımları hakkında kritik kararlar alması gerekecek olan Draghi'nin manevra alanını sınırlayabilir.

Draghi açıklamalarını özetlersem;
Ekonomideki toparlanma ılımlı, ek önlemlere hazırlıklıyız…
Alışılagelmedik önlemler için hemfikiriz….
Alınan önlemler enflasyon beklentilerinin sağlam şekilde çıpalanmasını destekleyecek…
Enflasyon, yükselmeden önce önümüzdeki aylarda düşük seviyede kalacak….

Benim anladığımı özetlersem;
Aralık’ta programı hızlandıracağız ama önce Almanya’yı memnun etmeliyiz. Fakat bu biraz zor..!

Her ne kadar taviz vermez ve baskı altında değilmiş gibi konuşmasına rağmen yine klasik AMB Başkanı konuşurken “Euro düşer, Dolar çıkar” mevcudiyetinden kurtulamadı. Ve Dolar, Draghi’nin konuşmasından yaklaşık bir saat sonra hem içeride hem de dışarıda sert yükselişlerle yeni rekorlara koştu..

Sonuç olarak AMB her ne adım atarsa atsın bu adımlar FED’in uyandırdığı etkiyi uyandıramayacak ve paradan para kazanma devrinin sona erdiğini kabul etmeyen finans ve sermaye piyasaları bu gerçeği kabullenmekte zorlanacak. Hatta piyasalarda dalga boyu yüksek hareketleride göreceğiz zaman zaman. “Nereye kadar?” dediğinizi duyar gibiyim. Söylüyorum tahminimi; 2015 Şubat’ına kadar..

Bu arada bugüne dek AMB Başkanlığı kimler yapmış bir hatırlayalım..


Bir İtalyan, bir Fransız ve bir Hollandalı…

98 yılında kurulan AMB’nin ilk Başkanı Hollandalı Wim Dusinberg koltukta 2003 yılına kadar oturdu. Kendisine, Hollanda Finans Bakanı’yken, Almanya’nın faiz değişimlerini takip eden politikası yüzünden “Bay 15 dakika” takma adı verildi. Ancak politikalarındaki başarı kendisine AMB’nin ilk başkanı olma onurunu da sağladı.

2003 yılında Başkanlık koltuğuna oturan Fransız Jean Claude Trichet, ilk 4 yılı krizsiz geçirmişti. Kriz döneminde fiyat istikrarını önemle göz önünde bulunduran Trichet görevini devretmeden önce, ''Federal bütçemiz yok, siyasi bir federasyona sahip değiliz. Bu yüzden kısıtlamalara ve Euro Bölgesi'nde varolan ortak denetleme kurallarına tam olarak riayet etmeliyiz'' mesajını verdi ve Avrupa Maliye Bakanlığı kurulması gerektiğini savundu.

Şimdiki İtalyan Başkan Mario Draghi adeta ateşle vaftiz edilerek başkanlık koltuğuna 1 Kasım 2011 yılında oturdu.
Başkanlığının ilk gününden bugüne krizlerle boğuşuyor… Bugünlerde en büyük problemi “Durgunluk” ve “Deflasyon”..! Ve Merkel..
“Merkel mi?” dediğinizi duyar gibiyim..
Draghi bu işi çözer mi şüphelerim var ama ‘Merkel Duvarı’nı aşamazsa İtalyaya Cumuhurbaşkanı olabilir 2016 sonunda, bak sonra ‘demedin’ demeyin Darılırım…

Kaynaklar:Wsj-Borsa Gündem

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)