Ana SayfaYazarlarGökhan UganSermaye Piyasaları
Gökhan Ugan [email protected] Gökhan Ugan

Ana ortağı yurt dışında olan ortaklıkların yasaklı dönemi ne zaman bitecek?

04 Mart 2024, 09:27 - -

Bilindiği üzere Kurul Karar Organı’nın 28/12/2023 tarih ve 81/1820 sayılı kararı uyarınca yapılan duyuru ile halka açık ortaklıkların finansal raporlarını açıklama tarihleri enflasyon muhasebesine geçiş nedeniyle uzatıldı. Bu durumda ana ortaklığı yurt dışında olan halka açık şirketler finansal raporlarını II-14.1 Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği 12/A maddesinin 4’üncü fıkrası hükmü ile Kurul Karar Organı’nın 25/01/2024 tarih ve 6/137 sayılı kararı uyarınca yapılan duyuru çerçevesinde ana ortaklıkları ile birlikte uzatılmış sürelerden daha önce yayımlayacak.

Hal böyle olunca 12 aylık finansal raporların açıklanmasına bağlı olan diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda ana ortaklığı yurt dışında olan halka açık şirketlerin kafası karıştı. Bu yükümlülüklerden birisi Borsa İstanbul tarafından talep edilen Katılım Finans İlkeleri Bilgi Formu’nun (KAFİF) doldurularak 12 aylık finansal raporların yayımlanmasını takiben en geç bir gün içinde KAP’ta açıklanması. Yurt dışındaki ana ortaklık ile birlikte açıklanacak finansal raporlar bağımsız denetimden geçmediği için KAFİF bildirimlerini bu aşamada yapılmayacak. Borsa İstanbul zaten bu konudaki soru işaretlerini 15 Şubat 2024 tarihinde BIST Katılım Endeksleri için yıllık finansal raporlar baz alınarak yapılan dönemsel değerleme çalışmalarının 2 ay ertelendiğini duyurarak giderdi.

Belki de daha önemli olan diğer bir konu ise bu sene yasaklı dönemin nasıl uygulanacağı. VI-104.1 Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği 4’üncü maddesinin 3’üncü fıkrası hükmü, ihraççılar tarafından düzenlenen 6 ve 12 aylık (Kurul’un i-SPK.104.1 (28.05.2014 tarihli ve 16/514 s.k.) sayılı ilke kararı) finansal tablo ve raporlar ile bağımsız denetim raporlarının hazırlandığı hesap döneminin bitimini izleyen günden söz konusu tablo ve raporların mevzuata uygun şekilde kamuya duyurulmasına kadar geçen süre içerisinde içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapmalarını piyasa bozucu eylem olarak değerlendiriyor. Bu durumda yasaklı dönem yurt dışındaki ana ortaklık ile birlikte açıklanacak finansal raporlar ile mi yoksa enflasyon muhasebesine geçiş nedeniyle uzatılan süreler dahilinde açıklanacak bağımsız denetimden geçmiş finansal raporlar ile mi sona ereceği merak konusu oldu.

Sermaye Piyasası Kurulu bu hususta herhangi bir görüş paylaşmadı. Kişisel görüşüm ilgili mevzuatta bağımsız denetim raporlarına atıfta bulunulduğu için yasaklı dönemin bağımsız denetimden geçmiş finansal raporların açıklanması ile sona ereceği yönünde.

Saygılarımla.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)