Ana SayfaYazarlarGökhan UganSermaye Piyasaları
Gökhan Ugan [email protected] Gökhan Ugan

Borsaya yeni gelen yatırımcılar manipülatörün iştahını kabartıyor

26 Ekim 2020, 08:22 - -

Pandeminin başladığı mart ayından bu yana Borsaya 700 bini aşkın yeni yatırımcı geldi. Yatırımcı sayısının artışında hissedilen enflasyonun altında kalan faiz oranlarının etkisi bence büyük oldu. Tasarruflarının değerini korumaya çalışan önemli bir kitle dolar almak yerine Borsayı tercih etti. Peki bu kadar yatırımcı acaba hisse senedi almadan önce kime sordu, tercihlerini neye göre yaptı, açıkçası çok merak ediyorum.

Gazeteci dostumuz Rahim Ak’ın haberine göre altı aylık bilançolar baz alındığında toplam 16 milyar TL zarar eden 129 borsa şirketinin hisse senedi fiyatı, mart ayından bu yana ortalama yüzde 218 yükseldi. Demek oluyor ki yeni yatırımcıların çoğu zarar eden şirketlere ortak edildi. Zarar eden şirketlerden sadece THY, Denizli Cam, Pegasus, Tüpraş, Mavi Giyim ve TAV’ın hisse senedi fiyatları olması gerektiği gibi düştü.

0’DAN 100’E BORSA Instagram hesabımızı açtığımız ilk günden bu yana bireysel yatırımcılardan sürekli mesaj alıyoruz. Yüksek fiyattan aldığı hissenin ne zaman yükseleceğini soran mı istersiniz, “hangi hisse senedini aldığımı bilmiyorum, hesabımı da komşum açtı zaten, zarardayım” diyen mi istersiniz, yoksa yeni halka arz olacak şirketlerin hisse senetlerini sorgusuz sualsiz almak için gün sayan mı istersiniz. Şu bir gerçek ki, Borsa yatırımcısının Borsa hakkındaki bilgi seviyesi maalesef çok düşük. Bu durum piyasada dolaşan kurtların ve çakalların ağzını sulandırıyor. Sosyal medya paylaşımlarında “yıl sonuna kalmaz tekneyi çekerim altıma” diyen kişileri görüyoruz, duyuyoruz.

Başta aracı kurumlar olmak üzere Borsa ve SPK yeni gelen yatırımcıların bilgisizce ve cahilce alım/satım yapmalarına göz yumuyor. O zaman en büyük sorumluluk yatırımcının kendisine düşüyor. Borsanın kurallarını, alım/satım tekniklerini, en basit analiz yöntemlerini öğrenin, kendinizi geliştirin, ondan sonra paranızı hisse senedine yatırın. Her şeyi Borsa ve SPK’dan beklemeyin, esas yatırımı kendinize yapın.

Buradan SPK’ya da açık çağrıda bulunuyorum. Nasıl ki kaldıraçlı alım/satım işlemlerinde hesap açılmadan önce gerçek zamanlı fiyatlar üzerinden çalışacak bir deneme hesabı üzerinden en az 6 gün minimum 50 adet işlem yapmasını zorunlu kılıyorsunuz, benzer bir zorunluluğu lütfen borsaya yeni gelen yatırımcılar için de getirin. Getirin ki tasarruflarını döviz yerine doğru bir platform olan Borsaya getirmiş olan bu kişiler en azından sanal parayla gerçek Borsa deneyimini bir süre yaşasın.

0’DAN 100’E BORSA Instagram hesabımızda manipülatörün yatırımcıyı nasıl tuzağa düşürdüğünü dün güzel bir hikâye ile anlattık. Hikâyeyi burada da paylaşayım ki Borsaya yeni gelen yatırımcılarımız bu tuzaklara kolay kolay düşmesin:

Bir zamanlar köyün birine şehirli bir adam gelmiş ve köylülere yakalayacakları her maymuna 100 TL ödeyeceğini söylemiş. Köylüler bunun üzerine ormana gidip bolca bulunan maymunları yakalamaya başlamışlar.

Şehirli adam yakalanan maymunlar için köylülere on binlerce lira ödedikten sonra bu sefer yakalanan maymunlara ödeyeceği ücreti 200 TL'ye yükselttiğini duyurmuş. Köylüler yine ormana hücum etmiş, ancak maymun nüfusu azaldığı için bu sefer yakalamakta biraz zorlanmışlar.

Şehirli adam ikinci tertip maymunlara da hiç tereddüt etmeden vaat ettiği paraları ödemiş ve hemen ardından maymun başına ödeyeceği fiyatı 250 TL'ye yükselttiğini söylemiş. Köylüler ormanda çok az sayıda kalan maymunu yakalamak için günlerce uğraşmışlar, birkaç tane maymun ancak yakalayabilmişler.

Şehirden gelen gizemli adam getirilen birkaç maymunu da kafese kilitledikten sonra köylülere dönmüş ve çok büyük miktarda bir sipariş aldığını, ne kadar getirirlerse getirsinler köylülere yakalanan her maymuna 500 TL ödeyeceğini, ancak önemli bir iş için şehre gitmesi gerektiğini, o yokken maymunları yardımcısının alabileceğini söylemiş.

Köylüler bu büyük fırsatı kaçırmamak için nereden maymun bulabileceklerini kara kara düşünürken şehirli adamın yardımcısı yanlarına yaklaşmış ve daha önce yakaladıkları maymunları kendilerine 350 TL'ye satabileceğini söylemiş.

Şehirli adam köye döndüğünde aldıkları maymunları yeniden 500 TL'ye satabileceklerini düşünen köylüler eşlerinden dostlarından borç para alarak, mallarını mülklerini satarak alabilecekleri kadar maymunu şehirli adamın yardımcısından 350 TL'ye almışlar. Maymunlar tükenince bir daha ne şehirden gelen gizemli adamı ne de yardımcısını görmüşler. Orman ise yine eskisi gibi maymunlarla doluymuş :))

Borsaya yeni gelen ve borsaya tutkun olan herkesi ilginç ve faydalı bilgiler paylaştığımız 0’DAN 100’E BORSA Instagram hesabımıza bekleriz. Kayıpsız bol kazançlı günler dilerim.

Saygılarımla,

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • selocan27 Ekim 2020 01:39

    en büyük hisse pazarlamicilari fonlar ve danismanlardir .. yok bilanco zart zurt edersiniz hisse %40 asagi gider .. siz acemisiniz asil

  • Pro 27 Ekim 2020 01:08

    Yatırımcı çok bilinçli şekilde riskin olduğu oyuna giriyor ve bundan heyecan duyuyor! şirket temel yapısına, şirket karlılığına ve büyümesine bağlı yatırım hiç umrunda değil! Yatırımcıların çok büyük bölümü uzun dönemli bir hissede ne pozisyon alma amacı var ne de yzun dönemli beklemeye tahammülleri var! Riski göze alarak kısa dönemli hareketin olduğu severi tercih ederler. Operatif oyunların başladığı kağıtlara girerek şanslarını denemek daha keyifli geliyor onlara! Herkes kumara bilinçli giriyor ve hissede neler olup bittiğininde çok farkında. Ayrıca borsa oyununa katıldığı bir şirketin değerinin beş para etmez olduğunun veya hissesinin çok şişik fiyatlarda olduğunuda bilmiyor değilller, bilerek hareketin başladığı hissede hareket içinde yer almak istiyorlar sadece. Bende eskide insanların yanıltıdığını düşünüyordum ama yatırımcılardan aldığım yorumlardan ve gözlemlerimde sonra fikrim değişti. kumarda en çok kasanın kazandığını bilmelerine rağmen, herkes kumara bilerek giriyor!

  • Kadir26 Ekim 2020 22:43

    Bir örnek daha Carrefour hem baykot edilsin dendi, üstelik bugün zarar açıkladı. Fakat hisse tavan ...

  • Kadir26 Ekim 2020 22:41

    Ne tekniği arkadaş yapmayın. Birşey dicem demiyorum... insanlar aylardır bekliyor son hüsran. Basit bir örnek ykb bugün bir önceki yılın çeyrek karını %60 artırmış hisse ne durumda -6 . Çıkıp tecrübe yokmuş felan filan yapmayın...

  • Pala26 Ekim 2020 09:57

    Bunun gibiler de kendini halktan akıllı sanıyor. Borsaya son dönemde girenler polislerden tiyo alıp geldi. Sağlam garanti verildi yukarılarda

  • Ömer dede26 Ekim 2020 10:32

    Aynen

  • BARIŞ26 Ekim 2020 09:49

    Hisse alırken kimseye sormam. Temel Analizine bakarım. Bilanço değerine bakarım. Uzun vadeli yükümlülükleri ve kısa vadeli yükümlülüklerine bakarım. Sonra da grafiği okurum. İndikatörlere bakarım. Manipülasyonla kağıt alınmaz. Bu çıkacakmış bu düşecekmişe aldırmam. Borsa oynanmaz. Borsaya yatırım yapılır.

  • Bozok26 Ekim 2020 14:34

    Adamsın

  • Halil26 Ekim 2020 14:24

    Oyun deyil zaten Borsa oynuyor deyimine acayip kıllanıyom. Borsa oyun yeri deyil Yatırım aracı

  • Pro26 Ekim 2020 09:29

    Yatırımcının şirket temel yapısıba ve şirket gelişimine büyümesibe bağlı yatırım hiç umrunda değil! Ve çok büyük öoğunkuğun uzun dönemli bir hissete pozisyon tutma amacı da yok! Oyun kağıtlarını veya oyunun başladığı kağıtlara girmekten hoşlanıyorlar ve burda şanslarını denenek daha keyifli geliyor onlara. Herkes kumara bilinçli gşrşyor ve hissede neler olup bittiğininde çok farkında. Ayrıca borsa oyununa katıldığı girdiği şirketin beş para etnez şirket olduğunu veya hissesinin çok şişik fşyatlarda olduğunuda bilerek, hareket nerde başlamışsa hareket içinde yer almak istiyorlar. Bende eskide insanların yanıltıdığını düşünüyordum ama yatırımcılardan aldığım yorumlardan ve gözkemletimden sonra fikrim değişti. Herkes kumara bilerek giriyor kumarda her zaman en büyüğünü kasanın kazandığını bilmesine rağmen!!

  • EREN26 Ekim 2020 09:25

    ARACI KURUMLAR YADA SPK ALENEN KAZIKLANMAYA GELEN AÇ GÖZLÜ ARKADAŞLAR İÇİN BİŞEY YAPMAZ ZATEN. YAPMASINDA. GIRTLAĞINA KADAR BORCU OLAN BİR ŞİRKETİ %1000 YÜKSELİYORSA O HİSSEYE GİRENE DE ACIMAYACAKSIN.

  • Halik26 Ekim 2020 08:46

    Kutman bunlardan biri. Global menkul değerleri halka arz etti yerin dibine indirdi. Pandemide kimse kalmayınca topladı ve 20-30 katı yükseltti. Pegyo da onun ve yıllarca süründürdü. Toplayınca tavan tavan götürüyor. Kimse bu adamların hissesini almasın.

  • kaptan26 Ekim 2020 08:37

    burada kaybede kaybede ÖĞRENİLİR !!!!!!!!!!!!!!!!