SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıZİRVEDE KÂR SATIŞLARI GELDİ-
SORU : Karel son zamanlarda iyi iş aldığı halde bu durum fiyatına yansımıyor. Neden böyle? Yoksa kısa vadeli borcu mu çok? Gönderen : Süheyla Berkan06.07.2023, 18:44

Şirketlerin borçlarının olması olağan bir durumdur. Neticede gerçekleştirilen yatırımlar ya da işletme sermayesi zaman zaman dış kaynaklardan temin edilerek karşılanabilmekte. Bu noktada önemli olan borcun çevrilebilirliğidir. Şirketler, dışardan sağladıkları kredileri belirlenen koşullara uygun şekilde ödeyebiliyorlarsa herhangi bir sorunun varlığından bahsedilemez. Tüm bunlardan ayrı olarak bir firmanın aldığı krediyi geri ödeyebilmesinin en önemli garantisi faaliyetlerinden elde edeceği kârdır. Karel Elektronik’in son iki yılda kârında yaşanan düşüş dikkatlerden kaçmıyor. Cirodaki artışa karşın yüksek finansman giderleri şirketin kârını eritti. Son açıkladığı 2023 ilk çeyrek dönemde de benzer bir durum söz konusu. Cirodaki artışa karşın finansman giderlerinin yüksekliği dönem sonunda zarar yazmasında etkili oldu. Karel’in mali tabloları incelendiğindeyse özellikle kısa vadeli borçluluk yapısında hızlı bir artış gözleniyor. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 328,3 milyon TL olan kısa vadeli borcu bu yılın ilk çeyreğinde 2,1 milyar TL’ye yükseldi. Söz konusu tutarın tamamı ilişkili taraflardan alınan kısa vadeli borçlanmayla alakalı. Görüldüğü kadarıyla borçluluk yapısı kârını olumsuz yönde etkiliyor. Daha güçlü bir mali yapıya kavuşabilmesi için borçluluk yapısını düzeltebilmesi şart. Hissenin fiyatı ise Ocak 2023’te test ettiği en yüksek 25,44 TL’nin ardından kâr satışlarının etkisi altında kaldı. Son günlerdeki alımların etkisi ile geride kalan bir haftada yüzde 25 prim yaparken kapanışını 21,84 TL’den gerçekleştirdi. Alımların devam etmesi zirve seviyesini tekrar test etmesine olanak verecek. Tüm bunlardan ayrı olarak firma zarar açıklaması nedeniyle fiyat kazanç oranı hesaplanamazken piyasa defter değeri 11,88 seviyesinde. Bu oran iletişim ve savunma sektöründe yer alan şirketler içerisinde en yüksek ikinci piyasa defter değerine işaret ediyor. İlk sırada ise 17,17 piyasa defter değeri ile Forte Bilgi İşlem yer alıyor.

KAREL ELEKTRONIK KAREL

Alış0,00

Satış16,16

Gün İçi En Düşük15,45

Gün İçi En Yüksek16,20

PD/DD6,83

FK0,00

Fiyat16,16

Değişim3,59%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI