SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıİLK ÇEYREKTE GELİR VE KÂR DÜŞTÜ-
SORU : Petkim’in ana ortağı SOCAR’ın yaptığı anlaşmalar ve çalışmalar hissenin yükseleceği anlamına gelir mi? Gönderen : Şaban Çakır04.06.2023, 10:25

Şirketler doğrudan faaliyet alanları ile ilgili gelir elde ettikleri gibi sahip oldukları iştiraklerden gelen temettüyle de kârlarını büyütebilmektedirler. Bununla birlikte firma ortağının faaliyetlerinden ötürü kazanç elde etmesi söz konusu olmaz. Ortaklar faaliyetleri neticesinde sağladıkları gelirle daha güçlü bir mali yapı ve imkana sahip olabilirler. Bu ise iştiraklerine iş ve sipariş verme imkanı sunma olasılığını gündeme getirir. Böylesi durumlarda iştirakin dolaylı olarak gelir elde etmesi söz konusu olur. Bunun ötesinde ortakların elde ettiği kazançtan iştiraklerin gelir elde etme olanağı olmaz. Petkim’in ortaklık yapısı incelendiğindeyse sermayesinin yüzde 51’inin Socar Turkey’in elinde bulunduğu görülmekte. Büyük ortağın sahip olduğu imkanlarla Petkim’e yönelik sinerji oluşturma çabasının olması olağan bir durumdur. Tüm bunlardan ayrı olarak Petkim’in mali performansına bakıldığında bir önceki yıl güçlü bir kâr artışı sağladığı ancak 2022 faaliyet döneminde ise zayıf bir kâr büyümesi gerçekleştirdiği gözleniyor. Son açıklanan 2023 ilk çeyrek dönemdeyse kârda belirgin bir düşüş yaşandı. Gelirlerdeki düşüş şirketin dönem sonu kârını 1,8 milyar TL’den 131 milyon TL’ye düşürdü. Yılın kalanında toparlanamaması halinde yıl sonunda da azalan bir kârlılık gündeme gelmesi sürpriz olmayacak. Hissenin fiyatı ise Mart 2020’den bu yana arada kâr satışları gözlense de çıkışını sürdürüyor. Son olarak Aralık 2022’de 21,06 TL’ye kadar çıkan hisse, sonrasında düşen bir eğilim sergiledi. Bu süre zarfında arada yukarı tepkileri olsa da düşüş devam etti. Son tepki atakları ise 10 Mayıs’tan bu yana devam ediyor. Hisse son işlem gününde kapanışını 14,41 TL’den gerçekleştirirken çıkışın devam edebilmesi için alıcıların motivasyonunu koruyabilmesi şart.

PETKIM PETKM

Alış0,00

Satış20,74

Gün İçi En Düşük20,24

Gün İçi En Yüksek20,86

PD/DD1,03

FK7,11

Fiyat20,74

Değişim2,57%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI