E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıZirve denemeleri kar satışı fırsatı olabilir---

Zirve denemeleri kar satışı fırsatı olabilir

Zirve denemeleri kar satışı fırsatı olabilir
16 Aralık 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne alıcılı bir eğilimle başlaması bekleniyor.

BİST: Güne pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi yükseliş eğilimini devam ettirerek 1.399,86 ile yeni tarihi zirve test ederken, günü %0,53 yükselişle 1.395,53’den tarihi zirveden kapattı. Yurtdışı borsalar Covid-19 aşısının dağıtım ve uygulanmaya başlaması ile ABD ek teşvik paketi beklentileriyle günü güçlü yükselişlerle kapattı. BIST ise ABD’den gelen CAATSA yaptırımlarına rağmen yükselişine devam ederek yeni tarihi zirve test etti. Yaptırımların CAATSA içindeki en hafif olan maddeler olması ve en önemli risklerden birinin geride kalmasıyla BIST ve TL varlıklar pozitif fiyatlamasını devam ettirdi.

TL günü sınırlı değer kazancıyla kapatırken CDS’ler ise 365 seviyelerine gerileyerek TL varlıklardaki pozitif fiyatlamayı destekledi. CDS’ler kısa vadede 415 altında kaldıkça TL varlıklarda büyük bir bozulma beklenmez ve düşüş devam ettikçe BIST’te bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişin devam etmesi beklenir. BIST’te yabancı alımlarının momentum kaybetse de devam etmesi kar satışlarının sınırlı kalmasına ve endeksin yeni zirveler test ederek yükselişine devam etmesini sağlıyor. Global risk alma iştahında büyük bir bozulma yaşanmadıkça BIST’in yükseliş trendini devam ettirmesi beklenmektedir.

Bugün TCMB başkanı Naci Ağbal’ın saat 10:30’da para politikasına ilişkin yapacağı toplantı takip edilecek. Ekonomi veri tarafında Almanya’da açıklanacak PMI verileri ve ABD’de açıklanacak perakende satışlar verisi takip edilecek. Piyasaların ana gündemi ise akşam açıklanacak Fed faiz kararı olacak. Fed’in varlık alımları konusunda yeni adım atıp atmayacağı ve yapılacak açıklamalar takip edilecek. ABD vadeli ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanışına göre alıcılı seyrederken, Asya borsalarında yükseliş eğilimi var. Endeksin güne alıcılı bir eğilimle başlaması beklenirken, endekste yeni zirve denemelerinin sınırlı da olsa kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dolar paritesi dün 7,8354-7,8472 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,56 oranında değer kaybıyla 7,8443 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,41 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 2 baz puan düşüşle günü % 13,21 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

2020 Kasım ayında Merkezi Yönetim Bütçesi 13,4 milyar TL fazla vermiştir, aynı dönemde faiz dışı fazla 22,9 milyar TL düzeyindedir. 2020 Ocak – Kasım döneminde bütçe açığı 132 milyar TL olurken, faiz dışı bütçe açığı 2,98 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Bütçe hedefleri ve gerçekleşmeleri incelendiğinde, Ocak – Kasım döneminde bütçe giderleri için ayrılan yıllık 1.095 milyar TL’nin 1.063 milyarı kullanılmıştır. Aynı dönemde bütçe gelirleri de 12 aylık hedef olan 956 milyar TL’ye yaklaşarak 935 milyar olarak gerçekleşmiştir. Bu kapsamda 2020 yıl sonunda hem gider hem de gelir kalemlerinin bütçe hedeflerinin üzerine çıkacağını söyleyebiliriz. Bütçe açığının 138 milyar TL olan yıl sonu hedefinin de üzerine çıkacak olması, özellikle pandemi dönemindeki genişletici maliye politikalarının etkisini ortaya koyarken, faiz dışı dengenin hedefin çok uzağında kalması artan risk nedeniyle yeni borçlanma ve faiz ödemelerinin boyutuna işaret etmektedir.

Yurtiçi piyasalarda olumlu görünüm korunuyor

 

Küresel piyasaların gözü Fed'de

 

TL varlıklarda olumlu hava devam ediyor

 

Piyasada bu sabah hafif alıcılı bir açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)