E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemZeytinyağında büyük oyun---

Zeytinyağında büyük oyun

Zeytinyağında büyük oyun
20 Haziran 2020 - 10:58 borsagundem.com

Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı tağşiş ve taklit listesinde zeytinyağı üretimi yapan 19 markanın olmasının üzücü olduğunu ifade eden Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Üreticinin emeği çalınıyor” dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kaliteli zeytinyağı için zeytinin dalından toplanıp işlenmesi ve sofraya kadar olan zincirin önemine vurgu yaptı. Asa, “Zeytinyağının kalitesi, rengine bakılarak anlaşılamaz. Zeytinyağının rengi zeytin çeşidine, olgunluk durumuna ve hasat zamanına bağlı olarak değişiklik gösterir. Kaliteli bir zeytinyağı, meyvemsi tat-kokuya sahiptir, herhangi bir bozulma, kokuşma, asidik bir tat ve aroma içermez. Zeytinyağı zeytin meyvesinde bolca bulunan fenolik bileşenler sayesinde insan vücudunun ihtiyacı olan antioksidanların zengin bir kaynağıdır, bir sağlık iksiridir” dedi.

Hidamet Asa, zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle anlattı:

“Tüketicilerimiz zeytinyağı satın alırken mutlaka ambalajlı ve etiketli ürünler satın almalı ve ürün etiketinde işletme kayıt numarası, zeytinyağının sınıfı (natürel sızma, riviera v.b.) belirtilmiş olmasına dikkat etmelidirler.

Ambalajlı ve işletme kayıt belgesi bulunan gıdalar Tarım Orman Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Bununla birlikte tüketicilerin tağşişli ürünlerden kendilerini korumaları, ancak marka değeri olan kooperatif ve kurumsal firmaların ürünlerini tercih etmeleri ile mümkün olabilir.

Kooperatiflerde hiçbir şekilde tağşiş olmaz. Marmarabirlik bir kooperatif markasıdır. 1954’ten bugüne sofralık zeytinde doğal üretim yapmaktadır. Ürettiğimiz zeytinyağında da aynı doğalık ve kalite vardır. ”

HALK SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR
“Günümüzde zeytinyağı piyasasında birçok üretici ve marka bulunmakla beraber zeytinyağında sıklıkla tağşiş ile karşılaşılmaktadır “diyen Asa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticari kazançlarını ön planda tutarak daha düşük maliyetli bitkisel yağları veya düşük kalitedeki yağlara prina yağı karıştırmak suretiyle haksız kazanç elde eden bu kişiler, etik değerleri ve halk sağlığını hiçe saymaktadırlar. Zeytinyağında yapılan tağşiş tüketiciler tarafından çoğu zaman anlaşılamamakta, kolay tespit edilememektedir. Zeytinyağının buzdolabında donmasının o yağın karışım olup olmadığı konusunda kesin bilgi vermeyeceği gibi renginin koyu yeşil ya da açık sarı olması da bir kalite unsuru değildir. Tağşişin tespiti, Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) akredite laboratuvarlarının kontrolünde yapılabilmektedir.”

CEZALAR YETERLİ DEĞİL
Yıllarca mücadele edilen tağşiş sorununun biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Hidamet Asa, “Tarım ve Orman Bakanlığı gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaların isimlerini, adreslerini ve markalarını kamuoyuna açıklamakta ve para cezası uygulamaktadır. Ancak zeytinyağı sektöründe her geçen gün artan taklit ve tağşiş bu cezaların ve yaptırımların yeterli olmadığını göstermektedir. Üreticinin alın terinin emeği çalınırken, tüketicinin sağlığı ile oynanmaktadır. Ağır ekonomik yaptırımların yanı sıra hapis cezası uygulanmalıdır” diye konuştu.

Zeytinyağının yeni bir faydası ortaya çıktı!

ABD'de Avrupa zeytinyağına yeni tarife uygulanmasın talebi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muck21 Haziran 2020 09:57

    karışık zeytin riveadır. bunun içinde dandik mallar, bozuk ürünler, fıstıklar, fındıklar, ayçiçek, vb. vb. hayal edemeyeceğiniz ürünler, adı, şanı bilinmeyen firmalarca zeytin yağı ile karıştırılır. sızma saf zeytin yağdır. zeytindir. yüzde 100. karma olanda kalitesiz markalardan uzak durmak mendaafinizedir. x marka mal ürün bozuk ise, satışa gitmiyorsa, merdiven altı yerlere ucuza y kişilerce satılır. bunlarda yenmeycek durumdaki mamulu yağını çıkartır, artık neler varsa o ürün içinde, ( osu, busu, canlısı felan, tahmin ettiniz siz ) allah kaliteli firmaları ülkemizde batırmasın. :marmara birlik zarar dahi yazsa o tip işlere bulaşmıyor. üreticiyi ayakda tutuyor. ama dandik 3 kağıtçılar yüzüne umarız batma posizyonuna gelmez. bir çok köyle depoları var, destekliyor destekletiyor. şahsen biliyorum. ürünler gönül rahatlı ile yenebilir. tatilde muhabbet ettiklerim olmuştu.

  • Mucise Reis ;)21 Haziran 2020 09:51

    Ya ormandan 1 tane ağaç kesip çalana ne oluyor ? orada yakalanan bütün ürünler, a dan z ye el konuyor. yani, traktor, eşşek, balta, silah, bıçak, çakı, yanındaki materyeller... olması gereken şudur. TAKLİT ÜRÜN YAPAN, SATAN, PAZARLAYAN, MİLLETİN SAĞLIĞI İLE OYNAYANLARIN CEZASI ŞUDUR. 1- ilk işlemde uyarı nitelikte, 50 bin tl para yada 6 ay hapis. para yoksa, hapse gireceksin. 2 - olayın tekrarında, 100 bin tl ve  6 ay hapis, 1 yıl zorunlu hastanede paspas temizlikçi. Milletin sağlığının önemini görsün. hastanede çalışmaz ise, hapiste tuvalet temizliği zorunlu yapacak. haftada 3 gün... 3- yine mi yaptı ? üretim tesis, fabrika alet edebat vb. devlet el koyacak. BUNLARI YAPAMAYAN BAKANLIK, KAPISIN KİLİTLESİN. helal ve doğru yolla üretim yapan esnafında iflası engellenecek. sağlığı bozulmayan milletin sağlık masraf ve devlete yükü azalacak. devlet karlı çıkacak.

  • Nevzat Demir20 Haziran 2020 22:23

    devlet uyuma.. markalaştır kontrol et .. iyiyi ucuza veren kooporatif ve birliklerdir.   merdiven altını önle . üreticiyi ezme  ezdirme.. gerekirse köy köy markalandır. rekabet yarat.. ruhsatlarını takip et.. kooparatifleri destekle.

  • Misafir 20 Haziran 2020 20:05

    Bence zeytin yağı yerine mısır yağı kullanmak daha sağlıklı

  • eeee21 Haziran 2020 09:52

    gdo.. bitti mısıri...glikoz kayna o..

  • pazarci20 Haziran 2020 17:33

    cezalar caydirici olmali aksi taktirde ceza uygulamanin anlami yok ve boyle oluncada sahtekarlara meydan bos kaliyor.....

  • Zeytinci20 Haziran 2020 11:56

    Klasik müzik her zaman ki sahtekarlık yeni bir şey değil

  • fatih20 Haziran 2020 16:47

    evet de müslüman geçinen ülkeler de daha fazla olması üzücü..