E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaZ kuşağı için yatırıma başlamanın tam zamanı olabilir---

Z kuşağı için yatırıma başlamanın tam zamanı olabilir

Z kuşağı için yatırıma başlamanın tam zamanı olabilir
27 Eylül 2022 - 17:54 borsagundem.com

Uzmanlar, yatırıma başlamak için en ideal dönemin 20’li yaşlar olduğunu söylüyor. Bu da Z kuşağı için yatırıma başlamanın tam zamanı olduğu anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z kuşağının on üyesinin birinden bile daha azı bir emeklilik hesabına sahip bulunuyor. Bu, genç kuşağın yatırıma pek de hevesli olmadığını gösteriyor.

Son zamanlardaki korkutucu borsa hareketlerinin resesyon korkularıyla birleşmesiyle, yatırım için doğru zaman olup olmadığı bazıları için tedirgin edici bir soru olarak duruyor. Genel kanaat, acemi yatırımcıların yatırım hayatına atılmasının tehlikeli olabileceği yönünde.

Ancak piyasalardaki çalkantılara ve yakınmalara rağmen, aslında 20'li yaşlardaki gençlerin geleceklerine yatırım yapmaya başlamaları için harika bir zaman. Uzmanların görüşleri, Z kuşağının piyasadaki düşüşleri kendi avantajına kullanabileceği yönünde.

Genç yatırımcıların avantajı: Zaman

Fortune’dan Alicia Adamczyk’in haberine göre, elbette yatırımda hiçbir şeyin garantisi yok. Ancak genç yatırımcıların önlerinde emekliliğe kadar uzun yıllar bulunuyor. Bu da Z kuşağının bu süreyi kazançlarını katlayarak büyütmeleri için çok zamanları olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, iç ferahlatan bazı veriler gençlerin yatırıma başlaması için doğru zaman olduğunu kanıtlıyor. Tarihsel olarak bakıldığında, S&P 500'ün neredeyse yüzyıl boyunca yıllık ortalama yüzde 10 kazanç sağladığı görülüyor. Mevcut durumda düşüş trendinde olan borsaların, kısa sürede karşılığını vermesi de bu nedenle muhtemel gözüküyor. Bu da, yatırım hayatına ne kadar erken başlanırsa o kadar doğru bir hamle yapılmış olacağını gösteriyor.

Enflasyona karşı yarış

Massachusetts merkezli sertifikalı bir finansal planlayıcısı olan Tricia Rosen, “Piyasaların ne yapacağı üzerinde hiçbir kontrolünüz yok. Üzerinde mutlak kontrolünüz olan tek şey ise zaman” diyor.

Bu, dipten satın alma olarak bilinen bir stratejiye karşılık geliyor. Özellikle de enflasyon hala yüksek seyrederken, büyümeyi sürdürmek iki kat daha önemli hale geliyor. Düşen bir piyasada hisse senetleri, indirimli fiyatlarla satışa konuluyor. Bu da demek oluyor ki genç yatırımcılar şimdi birkaç hafta öncesine göre aynı miktarda parayla daha fazla hisse senedi satın alabiliyor.

Düşen bir piyasada hisse senetleri, indirimli fiyatlarla satışa konuluyor. Bu da demek oluyor ki genç yatırımcılar şimdi birkaç hafta öncesine göre aynı miktarda parayla daha fazla hisse senedi satın alabiliyor.

Emekliliği yakın olanların farklı bir stratejiye ihtiyacı var

Yatırım yapmaya başlamanın iyi bir yolu, Bireysel Emeklilik Hesabı gibi vergi avantajlı bir emeklilik hesabı açmak olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, genç yatırımcılar için potansiyel bir nimet olan bu durum, emeklilerin ve emekliliğe yakın kişilerin emeklilik tasarrufları için zararlı olabiliyor.

İdeal bir dünyada, önümüzdeki beş yıl içinde ihtiyaç duyulan paranın, hisse senetleri gibi riskli varlıklara bağlanmaması gerekiyor. Ancak bu, birçok yaşlı Amerikalı için her zaman bu anlama gelmeyebiliyor; özellikle de karlarını elde etmek için borsanın pandemi dönemi zirvelerini kullanıyorlarsa. Emeklilik hesabı bakiyelerine daha yakından bakıldığında, geçen yıl, tüm zamanların en yüksek getiri seviyesine ulaştıkları görülüyor.

Şimdi ise bu varlıklar zarar ediyor ve bu zararı hafifletmek için ise harcamaları ertelemek dışında yatırımcıların yapabileceği pek bir şey yok.

Çalışanların dörtte biri emekliliklerini erteliyor

Piyasalar yatırımcılar için pek parlak gözükmüyorsa bile, pek popüler olmayan bir seçenek daha bulunuyor: Ne zaman emekli olacağını yeniden düşünerek hareket etmek. BMO Harris Bank'ın yakın tarihli bir raporuna göre, çalışanların dörtte biri enflasyon nedeniyle emekliliklerini zaten erteliyor. Bunu yapmak, piyasalardaki oynaklığın bir kısmından kurtulmanıza ve potansiyel olarak Sosyal Güvenlik ödemelerinizi artırmanıza yardımcı olabiliyor.

Wharton Wealth Planning’de direktör olan David Rosenstrock, “Emekliliği ertelemek, mevcut emeklilik tasarruflarınıza büyümek için daha fazla zaman vererek ve ödemeniz gereken emeklilik süresini kısaltarak emeklilik finansmanı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir” diyor.

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor

 

Z kuşağı borsaya yöneldi

 

Piyasaların yeni riski Z kuşağı yatırımcıları

 

Z kuşağı yatırım tüyolarını TikTok’tan alıyor

 

Çin’in Z kuşağı: Ebeveynlerinden daha zengin ve milliyetçi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ORTAKLAR A.Ş.28 Eylül 2022 11:15

    Medya özellikle internet Medyası (herkses üzerine alınabilir) siyaset ve bürotlar ile birlikte millete gel gel yapıp nasıl tokatlayacağını planlıyor sanırım. Utanmazlar şimdi de gözünü gençlere dikmiş.(önce kurumların namuslu olmasını isteyin) ytd. :D  :D  :D 

  • Aslı28 Eylül 2022 08:56

    Ź kuşağına allah sabır versin. Doğdukları günden beri gulyabaniyi görüyorlar. Seçim gelsede günyüzü görseler.

  • Ünal28 Eylül 2022 08:34

    3 çocuk yetmez 5 çocuk yapın dendikten sonra Z kuşağı aç aç elinde telefon boş boş gezer oldu.

  • Mucise Reis : )27 Eylül 2022 20:26

    Z kuşağı sen git önce kredi borcunu öde, baban ev kraisını ödesin. sonra yatırıma gel :D

  • Alp27 Eylül 2022 19:04

    Dolar alarak yatırıma başlasınlar.