E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCharlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor---

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor
01 Nisan 2022 - 14:48 borsagundem.com

Ünlü milyarder Charlie Munger Z Kuşağı yatırımcılarının servet edinmesinin ve biriktirmesinin geçmişe göre çok daha zorlu olduğunu söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder Charlie Munger uzun yıllardır yatırım yönetimi yapıyor. Ancak efsane yatırımcı Warren Buffett’ın ortağı ve Berkshire Hathaway’in Başkan Yardımcısı Munger dahi Z Kuşağı’nın genç kuşağın servet biriktirmesinin geçmişe göre çok daha zor olduğunu belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre Munger yakın zamanda yaptığı bir açıklamada yatırım dünyasında başarıya ulaşmanın son birkaç on yıldır çok daha zorlaştığını söyledi. Milyarder yatırımcı ayrıca, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin birçok bölgesinde yaşam maliyetlerinin özellikle de enflasyonla birlikte hiç olmadığı kadar yükseldiğini kaydetti.

98 yaşındaki milyarder “Bundan sonra üniversiteden mezun olan gruptakiler için zengin olmak ve zengin kalabilmek çok daha zor olacak. Los Angeles gibi bir şehirde talep gören bir mahallede ev sahibi olmanın ne kadara mal olacağını bir düşünün” ifadelerine yer verdi.

Munger Pazartesi günü, uzun zamandır başkanlığını yürüttüğü medya şirketi Daily Journal’dan emekli olduğunu açıkladı. Milyarder yatırımcı şirketteki genel müdürlük pozisyonunu ve Berkshire Hathaway’deki başkan yardımcılığı pozisyonunu koruyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Munger 1980 yılında Berkshire Hathaway’de başkan yardımcılığı pozisyonuna geldikten iki yıl sonra Kaliforniya’da 80.055 dolar gibi ortalama fiyatla bir ev satın almıştı. ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu'na göre Munger’ın ev için verdiği para miktarı enflasyona hesaba katıldığında 275.600 doların biraz üzerinde. Ancak Kaliforniya Emlakçılar Birliği verilerine göre, geçen yıl Kaliforniya'da ortalama bir ev fiyatı ilk kez 800.000 doları geride bıraktı.

Munger, bu zıtlıkların günümüz gençleri için “herkese uygun tek bir yatırım tavsiyesi” verme imkanını zorlaştırdığını söyledi. Munger, on yıllardır yatırımcılar için kabaca %10 getiri sağlayacak akıllı bir strateji belirlemenin "çeşitlendirilmiş bir ortak hisse senedi portföyüne sahip olmanın" genel bir yatırım tavsiyesi niteliği taşıdığını belirtiyordu.

98 yaşındaki milyarder günümüz şartlarında artık bu yöntemin kusursuz bir taktik olmadığını söyledi. Munger özellikle yatırımın kendisinin karmaşık hale geldiğini göz önünde bulundurarak, “Geleceğin bu yıl üniversiteden mezun olan bir insana bu kadar kolay bir yatırım fırsatı vereceğini sanmıyorum” dedi.

Söz konusu durum genç yatırımcıların akıllı yatırımlardan kâr elde edemeyeceği anlamına gelmiyor. Ancak Munger’a göre bu çok daha sabır isteyen bir süreç olacak. Berkshire Hathaway'in 2020 hissedarlar toplantısında Buffett, tek bir hisse senedine sahip olmak yerine ABD'nin en büyük şirketlerinden 500'üne sahip düşük maliyetli bir S&P 500 endeks fonuna yatırım yapmayı önermişti. Söz konusu strateji portföylerde beklenmedik zararları azalmak için risklerin yayılmasına yönelik pasif bir yatırım modelini ifade ediyor.

Munger ise genç yatırımcılara, “Beceri seviyenizi veya danışmanınızın sahip olduğu beceri seviyesini bulmalısınız. Mevcut yatırım ortamında zorlu ve bir miktar da kafa karıştırıcı. Herkese şunu söyleyebilirim: ‘Yetişkinlerin yaşamına hoş geldiniz’” sözleriyle seslendi.

Buffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde

 

Biden’ın petrol kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

 

Buffett petrol yatırımına doymadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ02 Nisan 2022 17:37

    Adam doğru söylüyor.bizim çocuk iki üniversite bitirdi hala issiz geziyor.devlete girecek Türkiye derecesi edindiği halde 60 puanı alanları partiden işe alıyorlar bizim çocuklar nal topluyor.ne zaman işe girecekler ne zaman zengin olacaklar.

  • Z kusagi02 Nisan 2022 16:27

    Laaa sen tahtali köye gidince senin mallar z kuşagi torunlarina miras kalmayacak mi? Para yok olmaz..el degistirir...sen merak etme..

  • Bir dost01 Nisan 2022 20:41

    Ekseriyesi icin zor bugun oldugu gibi, velakin dolandirici sahtekar yalanci hayal satan bana kimse dokunamaz diyenler icin o kadar kolayki her zaman sadece minik paylar dagittimi tamamdir , zaman mekan ayirimi olmaz.

  • Mucise Reis ;)01 Nisan 2022 19:24

    Ne zenginliği ? patates cipsi olmuş 9 tl bu ne yahu ? 1 saat çalışıyorsun 1 patates cipsi + şişe su alıyorsun. Böyle yönetimde bırak zenginliği, açlıktan ölecek gençler. :D

  • Sai01 Nisan 2022 16:12

    Bide o zorluğu antebe gelip görsün bir apartman dairesi 2.5 3 milyon olunca z kuşağı değil android kuşağı gelse onu zor alır. 12 sene 250 bine aldığımız yerin üstü şimdi 3 milyona satıldı.

  • fuat01 Nisan 2022 15:25

    z kusagi zengin olmasi zormus , yaw sen milyardersinde ne oluyor , yakin zamandada o zenginligi birakip gidecegin kesin , eee , demekki cokda onemli degil  (6) 

  • Mahallenin Delisi02 Nisan 2022 14:04

    İşte bu bakış açısı mutlu eder...