E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtdışı piyasalarda normalleşme adımları---

Yurtdışı piyasalarda normalleşme adımları

Yurtdışı piyasalarda normalleşme adımları
29 Mart 2023 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Bankacılık krizinin Silikon Valley bankasının satın alınmasıyla beraber biraz daha durulmasıyla birlikte yurtdışı piyasalarda normalleşme adımlarının atıldığını görüyoruz. Günden güne değişen yatırımcı düşünceleri zamanla birlikte Yellenleşiyor. Yani, piyasalar artık göreceli olarak daha şahin ve enflasyonu önemli sorunları olarak görmeye daha yakınlar. Cuma günü, FED yetkililerinin aksine Mayıs ayı faiz kararı için 25 baz puanlık bir artışı %0 fiyatlayanlar dün %37, bugün ise %53 şans veriyor. Değişemeyen tek şey ise geçen hafta Fed’in defalarca 2023’te faiz indirimi beklemediklerini söylemesine rağmen Aralık ayına kadar EN AZ 3 faiz indirimi fiyatlamaya devam etmeleri.

Diğer taraftan Kanada, olası bir bankacılık krizini yatıştırmak için mevduat sigortası limitini geçici olarak artırmayı düşünüyor. Belki de ABD’nin 2 hafta önce yapması gereken tam olarak buydu. Çünkü sistemin “güçlü” olduğunun söylemesine rağmen, bölgesel bankalar hala acıyı hissediyor gibi görünüyor.

Avrupa tarafında bankalarla ilgili haberler Fransa’dan geldi. Fransa’nın başkenti Paris’te 5 bankanın genel merkezine vergi kaçakçılığı şüphesiyle baskın yapıldı. Aralık 2021’de açılan ön soruşturmalar kapsamında yürütüldüğü ve bankaların toplamda 1 milyar eurodan fazla ceza ile alacağı belirtiliyor. İlerleyen dönemlerde bu durumunda sistematik bir soruna yol açıp açmadığını izliyor olacağız.

Küresel bankacılık krizinin etkilerine ilişkin endişelerin azalmasıyla, daha riskli varlıklara olan iştahın artması ve güvenli liman metale olan talebin azalmasıyla altın tarafında düşüş başladı. Ons altın %0,4 düşüşle ons başına 1.966,48 dolardan işlem görüyor. ABD borsalarında ise teknoloji şirketlerinde yaşanan geri çekilmeyle birlikte negatif kapandı.

Asya hisseleri bu sabah açılışla birlikte keskin bir şekilde yükseldi. Bir taraftan bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin hafifletilmesi risk iştahını canlandırırken, Alibaba’nın kurucu Jack Ma’nın bir yılın ardından Çin’e dönmesi ve şirketin altı iş grubuna ayrılacağını açıklamasının ardından, borsalar canlandı.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi, e-ticaret şirketi Alibaba’nın hisselerindeki %14’lük artışın önderliğinde %2,54 yükselirken, Hang Seng Tech Endeksi % 3,54 arttı.

Avustralya’da S&P/ASX 200 Şubat enflasyonu %6,8 ile beklenenden düşük geldiği için %0,11 arttı.

Aynı zamanda Japonya Merkez Bankası (BOJ) parasal genişleme programı çerçevesinde farklı vadelerde devlet tahvili alımı yaptı. Ardından Japonya’da Nikkei endeksi %0,44 artıya geçti.

Brent petrol tarafında yaşanan satış dalgasından sonra sular durulmaya başladı. Irak’ın Kürdistan bölgesinden gelen arzın azalması ve bankacılık sektörü kargaşasından endişe duyan finansal piyasalarda bir rahatlamanın başlamasıyla yatırımcıların petrol tarafında risk iştahını artırmaya devam etti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artarak varil başına 79,07 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ABD ham petrolü varil başına  %0,8 artarak 73,79 dolara yükseldi.

Yurt içinde bankacılık sektörünün aylık verileri takip edilirken, yurt dışında Almanya GfK, ABD bekleyen konut satışları gelecek.

12 göstergesi "al" veren hisseler (29/03/2023)

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 29/03/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)