E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi fiyatlamalarda öne çıkanlar---

Yurt içi fiyatlamalarda öne çıkanlar

Yurt içi fiyatlamalarda öne çıkanlar
06 Nisan 2021 - 08:53 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar ve yurt içindeki fiyatlamalar inceleniyor

İşlem hacmi ve takip edilen başlıklar açısından sakin bir başlangıç gerçekleştiren global işlemlerin bugün itibarıyla yoğun gündemin takibine geri dönüş yapmasını bekliyoruz. Viyana’da başlayacak olan ‘dolaylı’ ABD-İran görüşmelerinin yanı sıra Türkiye’de AB konusunun gündemi işgal etmesini de en az o ölçekte önemsiyoruz. AB Komisyonu ve Konseyi başkanlarının gerçekleştireceği ziyaret Avrupa ile ilişkilerin yeniden canlandırılmasından, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine dek geniş yelpazede konuların tartışılmasına imkan tanıyacak. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan reform paketinin Hazine ve Maliye Bakanı Elvan tarafından AB büyükelçilerine detaylı şekilde anlatılmasının ardından üst düzeyde gerçekleştirilecek olan planlı ziyaretin de ikili ilişkilerin bugünü ve geleceği açısından kayda değer önemde olduğu kanaatindeyiz. Zirveden yansıyacak açıklamalar yakından izlenecek. Öte yandan 5 Nisan günü açıklanan Mart ayı enflasyon verilerinin piyasa beklentileri dahilinde gelmesine rağmen barındırdığı detaylar gelecek dönem açısından risklerin yukarı yönlü olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Ekonomideki normalleşme adımlarının ve ötelenen fiyat ayarlamalarına ait etkilerin belirdiği Mart verisinde hizmet enflasyonu eğilimi dikkat çekerken, söz konusu kalemde son 3 ayda gerçekleşen kümülatif 4 puanlık artışı önemsemek gerektiğine inanıyoruz. Keza ÜFE-TÜFE makasının da 15 puana yükselmesi gelecek dönemde maliyet kanalı üzerinden ek enflasyon baskılarının doğabileceğine dair riski de canlı tutuyor. Henüz Mart ayının ikinci yarısında gerçekleşen lira zayıflaması ise fiyatlamalarda tam olarak maalesef yer almıyor. Liradaki değer kazancını kısmen fiyatlamalardaki şok etkisinin azalmasına, kısmen de global eğilime bağlıyoruz. Denge arayışı isteği korunuyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.65 yükselişle tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.83 primlenmeyle 1442 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin seviyesi +15bp ile %18.36 olurken, ülke risk primi ise 452bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde Paskalya tatili etkisi devam ederken, sadece Rusya (RTS, USD) varlıklarında işlemler geçti. Gün sonu kapanışı %-0.65 olurken, işlem hacmi son 5 günlük ortalamasının %20 aşağısında gerçekleşti.

Amerika kıtası işlemlerinde ekonomiye dair açıklanan güçlü verilerin yarattığı iyimserlik alınan pozisyonlarda etkili oldu. Majör ABD endekslerinde %1’in üzerinde yükselişler takip edilirken, Nasdaq
%1.67 ile dikkat çekti. S&P 500 endeksi ise ikinci günde de >4000 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştirdi, 4077. Her üç endekste de işlem hacimleri ise son 30 günlük ortalamalarının yaklaşık %20 aşağısında oluştu. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %1.97, Merval ise %1.28 düzeyinde performans sergiledi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları karışık seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-1.12, CSI 300 %-0.49 ve KOSPI %0.28 ile işlem görürken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5556 ile yuanda değer kazancına işaret ediyor.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın
azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin
belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın 20 Mart 2020 yükselişin önemli noktalarından birisi olarak gördüğümüz 1407 puan seviyesinin üzerinde olması ve bu durumun
korunması orta vadede 1500 puan bölgesine yönelik iyimserliği destekleyebilir. Günlükte ise 1425-1370 seviyeleri destek, 1470/80 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1750-1.1700 seviyeleri destek, 1.1830-1.1870 ise direnç olarak izlenebilir.

Merkez pas geçer gibi

 

Piyasada hafif satıcılı açılış bekleniyor

 

Endekste olumlu görünüm korunuyor

 

Veri gündem sakin, kurlar yatay

 

Günün önemli şirket haberleri 06/04/2021

 

Ülker ve Royal Halı sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)