E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak'Yeni Konut Finansman Programı' Resmi Gazete'de---

'Yeni Konut Finansman Programı' Resmi Gazete'de

'Yeni Konut Finansman Programı' Resmi Gazete'de
24 Şubat 2023 - 07:30 borsagundem.com

"Yeni Konut Finansman Programı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Cumhurbaşkanlığının "Yeni Konut Finansman Programına İlişkin Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararın amacı, 28 Mart 2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 37 nci maddesi çerçevesinde, 19 Ekim 2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan mevduat ve katılım bankaları tarafından sağlanacak konut finansmanlarına ve bunlara sağlanacak katkılara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi olarak gösterildi.

Bu Karar kapsamında daha önce satışa konu olmamış; yüklenicilerin mülkiyetinde olmak kaydıyla inşaatı % 100 oranında tamamlanmış konutlara, yüklenicilerin mülkiyetinde olan veya tamamlanınca mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi şartıyla inşaatı devam eden konut projelerine,
gerekli izinleri alınmış ve finansmanı kullandıracak bankalarla garanti sözleşmesi imzalanmış olması ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan veya tamamlanınca mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi şartıyla inşaatına başlanmamış konut projelerine, sağlanacak finansmanlara katkı sağlanabilecek.

Tamamlanma oranı için gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerleme raporu esas alınacak.

Bu Karar kapsamında; İstanbul, 1 İnci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla, 2 nci bölge, 1 inci ve 2 nci bölge dışında kalan iller, 3 üncü bölge, olarak değerlendirilecek.

Karar kapsamında edinilen taşınmazların, finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine, bildirilen finansman tarihinden itibaren 5 yıl süreyle tescilsiz iktisap halleri hariç devir ve temlik edilemeyeceği ve satış vaadine konu edilemeyeceği yönünde taşınmazların beyanlar hanesine belirtme yapılacak. Süre sonunda belirtme tapu müdürlüğünce resen terkin edilecek. Bu Karar kapsamındaki finansmanlara borçlunun temerrüdü nedeniyle icra takip sürecinin başlatılması durumunda bu belirtme finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine terkin edilecek.

Karar kapsamında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi/ön ödemeli konut satış sözleşmesi ile satışı yapılacak konutlar için finansman kullanılması adına ilgili sözleşmede, söz konusu konutun finansman tarihinden itibaren 5 yıl süre ile satışa konu olamayacağına ilişkin hüküm bulunması şart olacak.

Karar kapsamındaki katkılardan ve esnek ödeme uygulamasından 18 yaş ve üstünde olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler yararlanabilecek. Finansmanlar azami 15 yıl vade ile kullandırılacak.

Yeni konutlar nereye yapılacak?

 

Bakan Kurum: Yeni konutlar 4 katı geçmeyecek

 

Yeni Konut Finansman Programı'nın ayrıntıları belli oldu

 

'Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifi kabul edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz24 Şubat 2023 14:48

    Cevahir mi desem baranı mı desem siz ne biçim bir dümbüksünüz. Siz gerçekten tavuk pisliği gibisiniz. Haram yiyen haram içen hükümet tarafından beslenen bizim vergilerimizle maaşları ödenem trollersiniz. Zehir zıkkım olsun eğer sizin için bir anlamı varsa en çıksın. Haramzadeler, çakma dinciler, sözde vatanseverler. Akıldan yoksun yaratıklar. insan müsvetteleri.

  • www24 Şubat 2023 12:16

    Konut finansmanını karşılayacak olan bankalar. Kime , kaç faizle ne kadar kredi vereceklerini de yazsaydınız ...

  • Vedat24 Şubat 2023 12:12

    Servetine servet katmış zengin holding patronları dizi seyreder gibiler yazıklar olsun vedat

  • Vedat24 Şubat 2023 12:10

    Biz bu ülkede fakiri doyurdukta zengini doyuramakdık

  • Mucise Reis : )24 Şubat 2023 11:01

    Her evin onlıne ruhsatı olacak. her evin çalışmaları , konumu, onlıne ilgili isimleri belli olan denetçi, muhendis, vb kullanılan malzeme, demır, çimento cx  modeli temel dahil, katlard adireklerde kolonlarda kullaılan ürün ve çımento atmaları, kayıtlara alınacak. bu onlıne sisteme göre işlemler yapılacak, binalar bu onlıne denetım ile, alıcı..denetçi.. vb tarafından istendığınde takip edilebilecek... ev teslimi olmadan deprem testi gerçekleşecek eve not verilecek. bu sistemde hatalı kişiler geçici yetkisi alınacak. eğitime tabi tutulacak. 2023 yapı sistemi, yönetmeliği aciddi ve ağır denetime tabi olacak, olmakda zorunda. bu alanda modern denetım sistemi gelecek. işini yapamayan sistemden atılacak başka iş yapsın. 40 üzeri yaşam gitti, yaşayanlar zombi gibi travma geçiriyor. Siyasiler bu alanda etkisiz kalacak.  kurulan ypaıya siyası atamalar, emirler, talimatlar vb olmayacak, sistem özerk yapıda çalışacak. çözüm hala var. çözemeyen gitsin, istifa etsin.

  • www24 Şubat 2023 12:17

    Hangi ülkeden bahsedildiğini çözemedim

  • Ali24 Şubat 2023 12:09

    Zombi sensin lan mucize b.k

  • Master Plan ve konut arzı24 Şubat 2023 09:53

    Yeni boş ve satılabilir konut sayısını artırmadan sürekli konut faizi indirim kampanyaları bu sektördeki al satçı ve emlakçılar dışında herkesin büyük zararına oldu. Fiyatları ve kiraları erişilemez düzeylere çıkardı. Bunun böyle olacağı bilinmeliydi. Bölgeden gelenler evlerine güvenmeyenler şimdi milyonlarca insan tv lerin de katkısıyla panik halinde sağlam yer arıyor oturduğu evi sorguluyor ama ortada boş sağlam ucuz konut yok şimdi ne olacak ? Artık konut tüccarlarına kredi vermeyin. Biri ancak on yılda bir konut kredisi kullanabilsin. Her yerde konut arzını toplu konutlar yapılabilecek ucuz imarlı arsa arzını artırın harç proje ruhsat vs bedellerini düşürün işleri hızlandırın belediyelere görev verin ki yeni konut sayısı artsın fiyatları dursun. Depremin canın malın partisi yok. Ortada bütüncül konut arzı güçlendirme tespit tarama imar master plan vs konularında genel bir plan organizasyon prosedür görevlendirme kordinatör vs

  • Risk raporu24 Şubat 2023 09:24

    Binalar taranıp belediye yada yetkili sertifikalı şirketçe hazırlanacak resmi risk raporuna göre tapuda alım satım kiralama dask gibi bu rapor zorunlu olmalı ve kim ne aldığını ve kiraladığını bilmeli. Risk düzeyleri : 1- boşalt çok yüksek risk 2- çok güçlü güçlendir yüksek risk 3- güçlendir orta risk 4- onar düşük risk 5- güvenli risksiz. Bu rapor olmadan ve risk düzeyi alıcının yüzüne okunmadan tapuda işlem yapılmamalı.

  • Mucise Reis : )24 Şubat 2023 09:08

    Mail attım. Yeni kanun gelsin diye. Dedim ki... ilgili apartmanın beton atan kişi, denetleyen kişi. İlgili tarih ve gün olarak geniş çkim, dar çekim ve beton atılış anında cep telefonu kaydı ile çekim yapacak. ilgili çekim 1 dakikaya kadar mumkun olacka. çekimin bir örnetği ilgili kanunda açık ve net belirtilecek. Aynı avukatlar bigliğinin delil kullanma androig uygulaması gibi yapı kayıt altına alınıp, genel kullanımada ait olacak. Yapılan çekimler yapı denetim uzmanlarıncada esktradan incelenebilecek. Biz bu tarz oto kontrol yapabiliriz. yoksa sıvayı attınmı üzerine gizli saklı oluyor herşey. Biz teknolojık görüntüleme kullanmalıyız. Hata yapanın uzmanlık belgesi geçici iptal olacak 3-5-10 ay gibi. muteahıt ise ev yapması 1. derece akrabası üzeirnden ev yapması aysak olacak veya, 3 kat üzeri ev yapması yasak olacak. Böylece Depreme ağır denetimlerle gidicez. Nasıl ?

  • Cevahir24 Şubat 2023 13:01

    Ulan dumanı üzerinden ayrılmayan kokulu foseptik çukuru xyz.Vatana hayrın yok Cezamız oldun lan kımıl zararlısı Kullanılmış tuvalet kağıdı

  • xyz24 Şubat 2023 12:29

    baran denen paralı trol ve dümbük laf söylemiş. baran'a para ver herkese söver. baran'ın taptığı para. Çapsız ve bu dünyaya bir bokböceği kadar katkısı olmayan insan görünümlü Fetö artığı. Hükümet borazanı paralı trol.

  • Sai24 Şubat 2023 11:35

    havuzun papağanı baran :))

  • Mucise Reis : )24 Şubat 2023 10:52

    Baran küfürbazı :D 43 bin insanımız anlat o vıdı vıdı sıyası savunmalarını... Var ise hanı nerede ? insanlar madem o dediklerin var ne diye depremlerde delil toplamak için para borç bulup, avukat vb arıyor ? maden var  neden tutuklananalar delıl yoklugundan salınıyor ? :D madem dediklerım var, ee neden ınsanalr evlerının depreme dayanıklımı ? dayanıksızmı ? olduklarını öğrenmek için milyarlar harcıyor ? maden var ben neden evımın kat kat ve öncesinde demirli halı ile video göruntusune ulaşamıyorum ? madem var neden evlere beton atılırkan her katın ve temelın cep telefon goruntulu halını goremıyorum ? madem var nıye evleırmızın bitmiş halını kullanılan malzemenın tek tek dokumunu demır çimento cx mıdelı yada kımlerın ımza attıgını goremıyorum ? Baran bırak yalamayı, icraat yap.

  • baran24 Şubat 2023 09:52

    Cahil kırık bu denetleme sistemi var zaten Mesele  bunların görmezden gelinmesi  İzmir de yeni yapılan binaların otopark vs. bir çok nizamnameye uymadığı görüküyor. Dar sokaklara sıkıştırıvermişler.  Git belecibaşına söylesene!  

  • baran24 Şubat 2023 09:46

    Chp İstanbul da 30 yerde kentsel dönüşüme engel oldu.  Dolayısıyla sorumlu olup gebermeleri haktır.  

  • Mucise Reis : )24 Şubat 2023 09:03

    Saçmalık...orta direk için konut kamoanyasın akaç bin kişi başvurdu zamanın ? :D .... senın 25 yıl çalışana 5,500 tl emekli maaşı vermen, tuıkin bu maaşları oluşturması için mali veriler enlfasyon vb hesaplaması... ama bu deslet sisteminde aldıgın maaşın ile konut sahibi olamaman... suçlusu muteait mi ? yoksa dış güçler mi ? ekonomi programının kademeli olarak kötüden kötüye gitmesi ve sonuç. karnını doyuramayan millet. nereye ev alacak ?

  • Mucise Reis : )24 Şubat 2023 10:56

    Senin bilmem neren bozulmuş, bırak ağzında bozulsun :D  kurutuş savaşındaki insanları kaybettın utanmadan suçluları savunmaya çalışıyorsun, sadece oy için. Sane ekmek çıkmaz Baran havhavı, ağzın değil bozulmayan yerın kalmamış senin... kendine faydası olmayanlar burada ebabillik yapıyor, ... Hiç bir bilgi ve donanımı yok, sadece kufur ederek abılerınden aferın alma derdınde zavallı :D bir bilgi, bir fikir, bir düşünce hiç görmedik. Ben burdayım havasında ilgi çekmek için kufur edıyor ve muhattap alıyorlar düşüncelerimi sanıyor :D ibreti alem olsun diye yazıyorum kendisine, eğlence kaynağım sadece :D eğlendiriyor anca yazdıkça...

  • baran24 Şubat 2023 09:43

    Bi sırıtma ulan karakter!  Zorla ağzımı bozduruyorsun!   Cahil hödük sen önce bir Türkçe ni düzelt!  Enkaz deprem var idye bu itler de üzerinde tepiniyor.  İşte bu kadar alçak bunlar.  Şerefsiz bir de vicdan yapmaz mı?  Güya dün üzülmüş gibi yapıyor bugün akıl veriyor  karakter fakiri.

  • Tarkan24 Şubat 2023 08:22

    Başta riskli bölgeler olmak üzere belediyeler vakit kaybetmeden süratle konut arzını artıııcı önlemler almalı yeni imar bölgeleri oluşturmalı köy imar alanları genişletilemeli arsa arzını artırmalı herkes kafasını sokacak sağlam ev arıyor belediyeler öyle bakıyor.