E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYeni dünyanın geçer akçesi petrol---

Yeni dünyanın geçer akçesi petrol

Yeni dünyanın geçer akçesi petrol
12 Nisan 2022 - 15:23 borsagundem.com

Ukrayna savaşı sonrasında Rus petrolünün yönünün değişmesiyle küresel çapta lojistik krizlerinin yaşanması bekleniyor. Bu kriz devletleri rezerv para biriktirmek yerine emtia biriktirmeye yönlendirebilir.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya Ukrayna’ya girmeden önce dünya talebinin %10’unu karşılayan günlük 11 milyon varil ham petrol üretiyordu. İşgalden bu yana uygulanan, yaptırımların, yasakların ve gönüllü ambargoların etkisiyle Rusya’nın petrol ihracatları da düşüşe geçti. Uluslararası Enerji Ajansı Nisan ayı sonuna kadar ihracatta yaklaşık 3 milyon varillik bir azalma öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre göre iptal veya yeniden yönlendirme riski en yüksek olan teslimatlar sırasında günde yaklaşık 1,3 milyon varil petrol ihraç ediliyor. Rus üreticilerden ihraç edilen söz konusu ham petrol, tankerler aracılığıyla Primosk veya Ust Luga gibi limanlardan Avrupa’nın rafineri merkezleri Hamburg ve Rotterdam’a gidiyor.

Avrupalıların Rus petrolünden giderek daha fazla uzak durmasıyla Putin'in petrol için yeni alıcılar bulması gerekiyor. Özellikle Çin ve Hindistan, uygun fiyatlı malların tedarikini sürdürme konusunda, indirimli Rus petrolüne bu ithalatın ahlaki yönünden daha fazla endişe duyuyor ve alımlarını artırıyor.

Ancak Forbes’un haberine göre kaynakları değiştirmek basit bir operasyon değil. Credit Suisse Yatırım Stratejisti Zoltan Pozsar lojistiğin yeniden düzenlenmesinin yeni alıcılar bulmaktan daha zor olabileceğini söyledi.

Rusya, Avrupa'ya petrolü genellikle yaklaşık iki haftalık gidiş-dönüş yolculuk süresinde yaklaşık 600.000 varil taşıyan Aframax tankerleri aracılığıyla gönderiyor. Bu gemiler, 2 milyon varil tutan Çok Büyük Ham Petrol Taşıyıcılar (VLCC) gerektiren daha uzun yolculukları verimli bir şekilde yapacak kadar büyük değil. Çin’e giriş-dönüş yolculuğu içinse iki hafta yerine yaklaşık iki aylık gidiş iki aylık da dönüş gerektiren uzun bir yolculuk gerekiyor.

Pozsar, Rusya’nın Avrupa'ya günde 1,3 milyon varil ulaştırmak için düşük sayıda Suezmax tankeri çalıştırmak yerine, Rusya'nın Çin'e aynı petrol akışını sağlamak için 80 VLCC'lik özel bir filoya ihtiyaç duyacağını hesaplıyor. Sorun şu ki, bu gemiler mevcut değil. Dünya çapında mevcut 800 VLCC gemisinden herhangi biri açıkta değil.

Doğal olarak, Baltık Kirli Tanker Endeksi, savaşın başlamasından bu yana iki katından fazla artarak 2008'den beri görülmeyen seviyelere ulaştı. Forbes yazarı Christopher Helman, Norveçli tanker milyarderi John Fredriksen'in geçen hafta halka açık Frontline tanker şirketinin Euronav firmasıyla 4,2 milyar dolarlık bir anlaşmayla birleştiğini duyurmasına şaşılmaması gerektiğini belirtiyor. Birleşik şirket, Çin'in COSCO firmasının arkasında, 120'den fazla gemiyle dünyanın en büyük ikinci operatörü haline gelecek. Rusya’nın Sovcomflot firmasınınsa 110 tankere sahip olduğu bildiriliyor.

Lojistik konusundaki sorun daha da kötüleşiyor. Çin, Rus petrolünden daha fazla satın alırsa, Suudi Arabistan'dan çok fazla ithalat yapmaya ihtiyacı olmayacak. Bu variller bunun Çin yerine Avrupa'ya gelebilir. Ancak bu aynı zamanda daha uzun bir yolculuk, daha fazla gemi ve daha fazla zaman gerektiriyor. 

Pozsar açıklamasında konuyla ilgili riskleri, “Daha pahalı gemiler. Daha pahalı kargo. Daha pahalı transit ücretleri. Çok daha uzun transit rotaları. Daha fazla korsanlık riski. Ödeme yapmak için daha sigorta ihtiyacı. Daha fazla fiyat volatilitesi olan teslimatlar. Daha fazla marj çağrısı. Vadeli banka kredisine daha fazla ihtiyaç duyulması...” şeklinde sıraladı.

Aynı hesaplar sayısız sayıda başka ürün için de geçerli. Pozsar, “Rusya akla gelebilecek her büyük emtiayı ihraç ediyor ve aynı sorunlar diğer ürünlerde ve ıslak yükün aksine kuru yükle hareket eden gemilerde de ortaya çıkacak. Büyük bir karmaşa olacak” açıklamasında bulundu.

Pozsar küresel ticaretin, ulusların döviz rezervleri yerine emtia rezervleri üzerinden oluşturulmaya çalışacağı ve tam zamanında gerçekleşen tedarik zincirlerinin yerini emtiaların ve gereksiz malları ‘her ihtimale karşı’ istiflemenin alacağı ‘yeni bir dünya düzenine’ girildiğine inanıyor. Yatırım stratejisti tüm ekonomik sorunlar karşısında her derde deva olacak para basma stratejisinin sona erdiğini söyledi. 

Pozsar, “Parayı basabilirsiniz. Ancak ısınmak için petrol veya yemek için buğday basamazsınız” ifadelerine yer verdi.

 

OPEC, AB'yi uyardı: Rusya kaynaklı açığın kapatılması mümkün değil

 

Küçük yatırımcı portföylerinde çeşitlendirme tuzağı

 

Rusya, petrol verilerini paylaşmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa12 Nisan 2022 16:46

    Rusu %5 payla fazla abartiyorsunuz.Bunu bazı fiyatlari yukarı taşıma peşinde olan manipülasyoncular başka bir şey değil