E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı portföylerinde çeşitlendirme tuzağı---

Küçük yatırımcı portföylerinde çeşitlendirme tuzağı

Küçük yatırımcı portföylerinde çeşitlendirme tuzağı
12 Nisan 2022 - 13:01 borsagundem.com

Hisse senetlerinde çeşitlendirme birçok fon yöneticisi tarafından verilen ilk tavsiyelerden biridir. Ancak borsa yazarı Michael Taylor’a göre aşırı çeşitlendirme stratejisi küçük yatırımcıların borsalardan getiri sağlamasını engelliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü ekonomist Harry Markowitz, "çeşitlendirmenin finansta bedavaya olan tek şey " olduğunu yazmıştı. Bedava tabiri kulağa hoş geliyor olabilir. Ancak Financial Times yazarı Michael Taylor’a göre karşılıksız olan her şeyde olduğu gibi çeşitlendirmenin de beraberinde getirdiği handikaplar bulunuyor. Üstelik küçük yatırımcıların portföylerinde çok fazla çeşitlendirmeye gitmek için bir sebep olmayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre portföylerde çeşitlendirme öğretisi geleneksel olarak yatırımcılara verilen en genel-geçer tavsiyelerden biridir. Bu fikir kulağa da oldukça mantıklı gelir. Bir yatırımcının varlıklarını geniş bir yelpazede çeşitlendirmesi hem portföyündeki riskleri hem de volatiliteyi azaltır. Risklerden kaçınanlar veya emeklilik dönemlerine yaklaşanlar için söz konusu strateji geceleri rahat bir uyku uyumaya yardımcı olabilir.

Ancak Taylor’a göre hayattaki her şey bir çeşit ticaretten ibarettir. Azalan volatilite portföylerin düşüşlerden korunduğu ancak hızlı yükseliş ihtimalinden de ödün verildiği anlamına gelir. Riskleri azaltma bahsi açıldığında ise her ne kadar portföylerdeki riskler seyreltilmiş olsa da ayı piyasası dönemlerinde portföylerin ne kadar çeşitlendirildiğinin önemi kalmaz. Zira neredeyse bütün varlıklar düşer.

Financial Times yazarı yatırımcıların aşağı yönlü risklere karşı bir koruma yatırımı olarak çeşitlendirme sattığına inanıyor. Ancak Taylor’a göre daha az sayıda ve birbiriyle bağlantısı olmayan hisse senedi satın alınarak piyasalarda yukarı yönlü yükselişlerden yararlanabilecek benzeri bir riskten korunma stratejisi uygulanabilir.

Çeşitlendirme stratejisi, sermayeyi yöneten ve yatırım tabanlarını karşılaması gereken fon yöneticileri tarafından destekleniyor. Bunun nedeni ise söz konusu firmaların genellikle ilk olarak para kaybetmemeyi amaçlamaları. Para kaybetmemenin en iyi yolu da riskten kaçınmaktır. Ayrıca, kurumsal yatırımcılar genellikle küçük yatırımcıdan çok daha fazla sermayeye sahiptir. Taylor, “Bir sabah uyandığınızda aniden milyarlarca dolarlık bir hedge fonu olduğunuzu fark etmediğiniz sürece, çeşitlendirme yarardan çok zarar verir” ifadelerine yer veriyor.

Bu durumun sebebi, tüm hisse senetlerinin eşit olmamasıdır. Gerçekten de bazı hisse senedi fikirleri diğerlerinden daha iyidir. Ancak Taylor’a göre geleneksel yatırım bilgeliğini takip edip 20 Hisse senedini eşit olarak satın alan yatırımcılar, en iyi yatırım fikirlerinden portföyün yüzde 5’i oranında etkileyecektir. Bu oran da en kötü yatırımcı tercihi ile aynı yüzdede olacaktır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Taylor küçük yatırımcıların kurumsal yatırımcılara göre avantajlı olduğu alanları kullanması gerektiğini belirtiyor. Borsa yazarı söz konusu avantajları şu şekilde sıraladı:

İlk olarak, pozisyon çevikliğimiz var. Bu, hisse senetlerini göreceli olarak kolaylıkla alıp satabileceğimiz anlamına gelir. Kurumlar için, bir pozisyonun alım satımı haftalar sürebilir ve fiyatı buna göre yukarı veya aşağı çekebilir. Hızlı hareket edebilmek büyük bir avantajdır.

İkincisi, kurumlar kendi kuralları altında çeşitlendirmek zorundadır. Küçük yatırımcılar varlıkları üzerinde tam takdir yetkisine sahiptir. Tüm sermayenizi tek bir hisse senedine yığmanızı asla önermem, ancak beş ila 10 hisse senedine sahip olmak sermayenizi en iyi fikirlerinize odaklar. Ancak aynı zamanda, bir Hisse senedi aniden finansal bir şokla karşılaşırsa (ki bu olabilir) o zaman da nakavt darbesi almazsınız.”

Küçük yatırımcı birbiriyle nispeten ilgisi olmayan hisse senetlerini satın alarak da çeşitlendirme yapabilir. Taylor birbiriyle ilişik olmayan hisse senetlerine sahip olarak yatırımcıların her zaman için olmasa da sistemik risklere karşı koruma sağlayabileceğini belirtiyor.

Borsa yazarına göre buradaki asıl püf noktası ödülün alınan riski telafi etmekten daha fazla ödediği fırsatları aramak ve söz konusu hisse senetlerini çeşitli sektörlerde aramak. Bu yaklaşım yatırımcılar çok sayıda hisse senedi içeren bir portföyden daha fazla zaman ve çaba gerektiriyor. Ancak, kendi Hisse senetlerini seçen herkes, portföyleri ne kadar çeşitlendirilmiş olursa olsun, finansal piyasalara ilişkin ekranlarını açık tutma ve herhangi bir işlem gününde işlem yapmaya hazır olma konusunda kararlılık göstermelidir.

Taylor iyi araştırılmış ve birbiriyle ilişkisi olmayan 10 hisse senedine yatırım yapmanın yeterince iyi çeşitlendirilme olduğunu ve portföyler için büyüme şansı verdiğini düşünüyor. Ancak borsa yazarına göre 20 hissenin üzerine çıkıldığında yatırımcılar kazanç oranlarıyla geride bırakmayı hedefledikleri endeksle ve fon yöneticileriyle önemli ölçüde ilişkili hale gelmeye başlıyor.

Taylor, “Riskleri dağıtabilirsiniz ancak bunun bir bedeli vardır: Dikkatiniz. Aynı anda 20 hisse senedi konusunda uzman olabilir misiniz?” dedi.

Borsa uzmanı çeşitlendirmeyi tercih eden yatırımcıların bir endeks fonu satın almasını tavsiye ediyor. Bu fonlar Taylor’a göre çeşitlendirmeyi vaaz eden çoğu para yöneticisinden daha iyi performans gösteriyor.

Taylor çeşitlendirmenin en iyi ihtimalle portföyleri keskin bir volatiliteye karşı koruma sağlayacağını en kötü ihtimalde ise muazzam ve ulaşılabilir borsa kazançlarını elde etme şansını yatırımcıların elinden alacağını söyledi. Borsa uzmanı yatırımcılara portföy tercihleri konusunda akıllı davranmalarını tavsiye ediyor. Zira bu kararlar yatırımcıların servetine ciddi biçimde zarar verebilir.

Wall Street yatırımcıları yeterince korkmuyor

 

Ödüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi

 

Enflasyon ve resesyondan koruyan yatırım stratejileri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)