E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni araç, temettü ve Bes---

Yeni araç, temettü ve Bes

Yeni araç, temettü ve Bes
21 Aralık 2021 - 08:37 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar inceleniyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından basın toplantısında “Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya ne niyeti ne de ihtiyacı vardır” derken, yeni destek paketleri de açıkladı.

Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyenler için, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir araç ; bankadaki Türk lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edeceksiniz ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki farkı doğrudan vatandaşa ödenecek ve bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak.

Ayrıca Türk lirası varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alınıyor. Amaç bundan sonra ‘kur daha yüksek olacak’ diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalınmaması. Bu yeni araç Dövize endeksli mevduat değil çünkü Kur zararı yaşamıyorsunuz belki "Opsiyonlu mevduat" denebilir.

Bu açıklamayı bankalardaki mevduatın tamamının dövize endekslendiği şekline yorumlamak mümkün. Bu garantiyi özel bankalar vermeyeceğine göre, büyük olasılıkla kamu bankaları verecek ki bu da kur artışın tamamının devlet garantisi altına alınması anlamına gelir. Bu aynı zamanda TL mevduat faizinin dolaylı/örtülü olarak artırılması demektir Tebliği görmeden yorumlar hep varsayım olarak kalacaktır. Bu arada sabahın erken saatlerinde Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar’da . Bu ürün ( TL mevduata kur farkı) gerçek kişi müşteriler için geçerli, tüzel kişiler için değil açıklamasından bulundu. 2021 yılı için yapılan bir yasal düzenleme ile yıl başında yüzde 22’den yüzde 20’ye düşen kurumlar vergisi yüzde 25’e yükseltilmişti. Kurum kazançları üzerindeki vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabeti desteklemek ve yatırımı teşvik etmek amacıyla ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puan indirilerek yüzde 24’e düşürülmesi planlanıyor. Oran indiriminin genel kurumlar vergisi oranında indirim şeklinde yapılmayacak olması ile özellikle dövizdeki artıştan olumlu etkilenen ihracatçı şirketlere indirim sağlanmış oluyor.

Kurumların gerçek kişi ortaklara kar dağıtımında halen yüzde 15 kar dağıtım stopajı yapılıyor. Bu stopaj kar dağıtımının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi halinde hesaplanacak gelir vergisinden indiriliyor. Yapılan açıklamaya göre bu oran yüzde 10 indirilecek. Eğer gelir vergisinde bir indirim düşünülmüyorsa bu indirimin pek nihai bir indirim olduğunu söylemek zor olur , sadece beyan sınırın altında kar payları için bir avantaj söz konusu olabilir.

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalara doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı ise Türk lirası olarak ihracatçı firmaya ödenecek.

Fon büyüklüğü 250 milyar liraya ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemimin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını yüzde 5 daha artırarak yüzde 30’a çıkartılacak .

Halihazırda Eurobond faiz gelirlerinde stopaj geliri yüzde sıfır iken devlet iç borçlanma senetlerinde bu oran yüzde 10 olarak uygulanmaktadır. Devlet iç borçlanma senetlerine talebi artırmak için buradaki stopajı da yüzde sıfıra iniyor.

KİT’lerden bütçeye aktarılan gelir payları endeksli kamu borç senetleri çıkarılarak yatırımcıların Türk lirası bazlı varlıklara yönelimi teşvik edilecek

Yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunmaktadır. Ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirilecek

Risk primimiz, tahvil faizlerimiz kura bakıp düşecek mi? Spekülatif döviz talebi kesilecek mi, dolar/tl Bıst korelasyonu gerileyecek mi bekleyip göreceğiz. Bugün VIOP döviz kontratlarının zorlu bir gün olacaktır, Temettü veren şirketlere talep artacaktır, Bankalar için pozitif, döviz borcu olanlar için pozitif, dövizi olan ve ihracatçılar için negatif, yan hisselere dikkat , oynaklık dünkü gibi çok yüksek olacaktır. Sakin kalmakta bugüne özel fayda var.

Altın yön bulmakta zorlanıyor

 

Kervan Gıda ve Cosmos Yatırım Holding sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 21/12/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomist 21 Aralık 2021 11:05

    Hisse senedi yatırımcısı ne olacak temettü den kesilen vergi, kar dağıtmaya, üretim yapan şirketlere gerçek ekonomi işlevlerine teşvik nerede,    :(  :(  :( Bu yanlış paradan para kazanmaya risksiz kazanç olarak hem sağlanıyor hem de elde edilen kardan vergi almayacağım diyor ayıptır ahlaksızlık 

  • çakma ekonomist21 Aralık 2021 20:45

    evet katılıyorum aynı düzenleme şirketlerin kar payı (temettü) ödemelerine de gelmeli. bu azalırsa insanlar borsaya daha çok yönelebilir