E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYeliz Karabulut’tan şok tahminler---

Yeliz Karabulut’tan şok tahminler

Yeliz Karabulut’tan şok tahminler
16 Aralık 2015 - 08:34 borsagundem.com

Borsagundem.com’a konuşan usta borsacı Yeliz Karabulut, FED faiz kararının ve Rusya krizinin Türkiye’ye faturasını yorumladı.

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Türkiye, 1 Kasım’ın ardından tek parti iktidarının getirdiği iyimser havasını kısa sürede tüketti mi? Şöyle bir bakarsak, sınırlarımız ateş çemberi. Düşürülen Rus uçağının yarattığı gerginlik, her gün biraz daha yükselen tansiyonla sürüyor. Karizması çizilen Putin öfkeden çıldırmış durumda; Rusya’nın kapıları, sınırları, Türkler’e, Türk TIR’larına kapanıyor. Gerçi hükümet tedbirleri alıyor ama yine de iş dünyası, sermaye piyasaları endişeden kurtulamıyor. Buna bir de FED muammasını ekleyin.  Faiz artıracak mı, ertelenecek mi, artarsa kaç puan olacak, ötelenirse karar ne zaman çıkacak, hepsi çetin sorular.
 
FED piyasaları çok sarsmaz
Rusya krizi ne zaman, nasıl çözülür bilinmez ama belki FED bilmecesi bu akşam çözülecek. FED öncesi görüşlerini aldığımız Alan Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, “FED faiz artışında piyasa çok sarsılmayacaktır ama yine bir beklenti olacaktır” diye konuşuyor.

Yeliz Karabulut Rusya krizini değerlendirirken de güven duygusunu elden bırakmıyor. Rusya ile ticaretin öyle şişirildiği kadar olmadığına işaret ederken, “Turizm büyük zarar görecek” tepkilerine de karşı çıkıyor:
“Rusya tarafından turist gelmese bile, doğru adımlar ve reklam politikası ile diğer ülkeler aracılığıyla Türkiye’ye turist gelebileceğini düşünüyorum…”
 
Karabulut’tan endeks, dolar, altın tahmini
Yükselen ve düşüşteki sektörleri, ‘döviz borcu olmayan’ ve ‘döviz borcu olanlar’ şeklinde ikiye ayıran Karabulut’a göre, endeks yılı 77.500 civarında kapatır, dolar ise Aralık sonu 2.95‘te kalır. 2016 yılında altının onsu ise 1200 dolarlara çıkabilir. 

Bu kritik günlerde Alan Yatırım’daki ofisinde yakaladığımız usta borsacı Yeliz Karabulut Borsagundem.com’un sorularına çarpıcı yanıtlar verdi.
 


“PETROL ÖNÜMÜZDEKİ YIL 30-35 DOLARA DÜŞEBİLİR”

-FED’in faiz artırımını piyasanın satın aldığı söyleniyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?


-Aslında korkulan olmadı. Yani şöyle söyleyeyim, beklentilerimizin üzerinde petrol fiyatlarında bir düşüş söz konusu oldu. Aslında bizim buradan yüksek bir potansiyel yakalamamız gerekiyordu ama Dolar/TL’deki hareketle birlikte sadece 19 milyar dolar kadar bir kazanç sağlayabildik. 115 dolarlardan 40 dolarlara düşmüş bir petrolden bahsediyoruz. Önümüzdeki sene bu avantaj devam edecektir diye düşünüyorum. Özelikle Amerika’nın Rusya’yı biraz daha dizginlemek adına petrol fiyatlarının yukarı gitmesini istemeyeceğini tahmin ediyorum.

Suudi Arabistan kendi topuğuna ateş edercesine petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilecek kararlara önayak oluyor. Bu da Amerika’yla danışıklı dövüşmüş gibi geliyor bana. Ben önümüzdeki sene petrol fiyatlarının 30-35 dolar civarlarına kadar düşmesini bekliyorum. Bu açıdan bizde pozitif seyir görülebilir. Ama bizim için risk nedir? FED’in faiz artırma süreci. Şimdi FED faiz artırırsa ki şimdiye kadar fiyatlandı ama belki biraz daha fiyatlanabilir ve sonrasında kar realizasyonu sürecine girebilir.

FED faiz artışında piyasa çok sarsılmayacaktır ama yine bir beklenti olacaktır. Bu açıdan dolarda çok fazla realizasyon beklemiyorum.
 
-FED’in faiz artışı karşısında Merkez Bankası’nın tavrı ne olur? Erdem Başçı FED’in faiz artırımı ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını söylemişti…

-Bunu hep söylüyorum, bizim Merkez Bankası’nın şu ana kadarki tutumu doğru ve doğru bir yolda devam ediyor. Sadece rezerv konusunda biraz şüphelerimiz var. Biliyorsunuz rezerv konusunda kamu kurumlarına destek olunuyordu. Ama bundan sonra daha fazla olacağını düşünmüyoruz.
 


RUSYA KRİZİ TÜRKİYE’Yİ NE KADAR ETKİLER?

-Rusya krizini kayıp-kazanç hanesinden bir değerlendirir misiniz? Bunun sermaye piyasalarındaki etkisi nedir?


-Rusya krizini şöyle değerlendirmek gerekiyor. Bundan 1-1.5 sene öncesinde dördüncü ticaret ortağımızdı Rusya. En çok ihracat yaptığımız ülkelerden bir tanesiydi. Ama şimdi öyle bir gerileme gösterdi ki 10’uncu sıralara kadar geldi.

Diğer taraftan özelikle Rusya ile olan ilişkilerimize baktığımız zaman daha çok turizm tarafının zarar göreceği konuşuluyor. Ama Rusya tarafından turist gelmese bile, doğru adımlar ve reklam politikası ile diğer ülkeler aracılığıyla Türkiye’ye turist gelebileceğini ve Rus turist sayısındaki azalışı kompanse edeceğini düşünüyorum.

Asıl bizim burada korktuğumuz Rusya’yla daha fazla gerilim olur mu? Güney’de Suriye, Irak konusu var. Bu gibi gelişmeler özelikle endeksimizin hak etmediği noktalara doğru geri çekilmesine neden oldu. Şimdi siyasi istikrarla birlikte yukarıya doğru bir hareket beklenir ama bu jeopolitik riskleri daha uzun zaman konuşacağız gibi gözüküyor.

Rusya’nın bu sene yüzde 4 daralmasını bekliyoruz. Önümüzdeki sene IMF’nin raporuna göre yüzde sıfır büyüme bekleniliyor. Benim beklentim biraz daha daralması yönünde. Bu da ülkeyi daha çok siyasi didişmelere itebilir. Bir zamanlar Arap Baharı diyorduk. Şimdi de bir, “Rusya Baharı görebilir miyiz?” diye konuşuyor.

İşte bunları tartışmamız gerekiyor. Bence Putin biraz daha bu agresiflikle milliyetçiliği ön plana çıkartıp halkın desteğini kaybetmek istemiyor. Ama nette iki sene üst üste kriz yaşayan bir ülkede, siyasi anlamda politikacıların zor durumda kalabileceğini düşünüyorum.
 
-Seçim süreci bitti ve yeni hükümet kuruldu. Kısa vadede sizce önümüzde nasıl bir dönem var?

-Türkiye tarafına baktığımız zaman cari açığın çok fazla sorun olmayacağını düşünüyoruz. Tabi yeni ekonomi yönetimi önemli. Mehmet Şimşek istikrarlı ve güven veren bir isim. Bu açıdan ekonomi yönetiminin başında olması önemli.

Bakın Rusya gelişmesi olmasaydı ki benim beklentim tek başına iktidarla birlikte ekonomi yönü değişse bile endekste yukarı yönlü bir hareket olacağıydı. Eğer hükümet yapısal reformları gerçekleştirirse, sıkışan büyümemiz yüzde 5’lere kadar çıkabilir.
 

 
“TÜRK BANKALARINI OLUMLU BULUYORUM”

-Türkiye’de hangi sektörler büyüyor? Kan kaybeden sektörler hangileri?


-Yükselen sektörler döviz borcu olmayan sektörler diyebiliriz. Düşen sektörler de borcu olup, agresif bir şekilde borçlanma yönüne giden sektörler. Mesela son yıllarda çimento sektörü gayet güzeldi ve hep inşaattan beslendi. Suriye ile yaşadığımız sorunlar biterse, buraya yeniden ihracatımız söz konusu. Bilanço olarak baktığımızda da olumlu gözüküyor.
Bankalar tarafında çevre ülkelerle karşılaştırdığımız zaman ben bankalarımızı olumlu buluyorum. Değerlemesi makul seviyelerde ve yukarı yönlü potansiyelinin kuvvetli olduğunu düşünüyorum.
 
-Endeks, dolar, altın ve faiz 2015 yılını nasıl kapatır? 2016 yılı için öngörünüz nedir?

-Endeks, 2015 yılını 77.500 civarında kapatır diye düşünüyorum. Dolar/TL’de 2.95 civarında kapatır diye bekliyorum. Tabi ki FED’in faiz artırımı gelirse ve agresif bir açıklama olursa 3’lü seviyeleri zorlarız. 2016 yılında da 3.05 olur diye tahmin ediyorum.

Önümüzdeki sene de benim yaptığım projeksiyona göre yüzde 3 büyüme var. Tabi burada bizi yüzde 3’ün üstüne taşıyacak yapısal reformlara bakmak gerekiyor. Ama onu da ayrıca değerlendirmek lazım. Endekste ise 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 90 bin civarını görürüz.
Altın için de artık kötü hikayenin bittiğini ve altının dibi gördüğünü düşünüyorum. 2016 yılında altının onsunun 1200 dolarlara çıkabileceğini tahmin ediyorum.
 

 
YATIRIMCIYA PORTFÖY ÖNERİSİ

-Yatırımcıya nasıl bir portföy oluşturmasını önerirsiniz?


-Ben yatırımcıların şu aşamada yüzde 40 mevduatta kalmalarını tavsiye ediyorum. Yüzde 30 civarında dolar, euro ve TL olabilir. Geri kalanı da yüzde 15 gram altında ve yüzde 15 borsada değerlendirebilirler.
 
-Alan Yatırım Menkul Değerler’in 2016 için hedef ve projeleri neler?

-Alan Yatırım Menkul Değerler olarak geniş yetkili lisansımızı aldık. Bizim Alan Yatırım olarak burada ciddi hedeflerimiz var. Forex tarafında da ciddi hedeflerimiz var fakat agresiften çok dengeli gitmeyi istiyoruz. Portföy yönetimiyle ilgili ciddi çalışmalarımız var. Alan Yatırım 25 senelik bir firma. Yeni ortakla birlikte sermayesi 2,5 milyon TL’den 30 milyon TL’ye yükseltildi. Şu anda 45 kişi olan çalışan sayımızı 2016 yılında 70’e çıkarmak istiyoruz. İzmir’de irtibat büromuz ve Ankara’da ise bir şubemiz bulunuyor. Ciro hedefimiz 20 milyon TL ve 10 milyon TL'de net kar beklentimiz var. Tabii bu hedefleri tutturmak için de ciddi yatırımlarımız söz konusu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • orhan 18 Aralık 2015 21:55

    Ciro hedefimiz 20 milyon TL ve 10 milyon TL'de net kar beklentimiz var. ne demek alan yatırım değil yalan yatırım

  • cenk16 Aralık 2015 13:17

    20 milyon ciro da 10 net kar demek yaklaşık 13 milyon brüt kar yapar bu oranları tutturan birileri gitsin merrill lynche goldman sachs gibi yerlere ceo olsun havada kaparlar

  • seneye 60.000 olmasın sakın!!16 Aralık 2015 13:16

    seneye dolar 3 tl üzerinde olursa,faizler 10 civarında olursa,yükselen dolar faizi ile birlikte acaba döviz borçlusu şirket ve bankaların karı ne olacak da borsa 90bin olacak???

  • Borsazede16 Aralık 2015 11:11

    20 milyon tl ciro ile 10 milyon tl kar Nasıl oluyor