E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYeliz Karabulut'dan enflasyon yorumu---

Yeliz Karabulut'dan enflasyon yorumu

Yeliz Karabulut'dan enflasyon yorumu
03 Şubat 2014 - 10:48 borsagundem.com

Bugün itibarıyla Ocak ayı enflasyon verileri açıklandı, rakamlarla ilgili analizler zor dönemlerin başlangıcının işareti şeklinde yorumlandı

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut tarafından hazırlanan analiz raporunda şu yorumlara yer verildi:
    "Enflasyonda zor dönemdeyiz… 
TÜİK Ocak ayı enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon aylık bazda yüzde 1,72 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 7,48 olarak gerçekleşti. En büyük artış ise yüzde 24,45 enflasyon ağırlığı olan Gıda ve Alkolsüz içeceklerde yüzde 5,16 artış oldu. Diğer dikkat çeken kalem ise yüzde 15,54 lük paya sahip olan ulaştırma da yüzde 2,5 artış. Çekirdek Tüfe ise dramatik bir yükseliş göstererek yüzde 7,08’den 7,59 ‘a yükseldiğini görüyoruz. ÜFE ise incelendiğinde aslında ne kadar zor bir dönemeçte olduğumuzu gösteriyor. ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,32 artış göstermesi ise ileriki dönemlerde bunun enflasyon tarafına ne denli arttırabileceğini göreceğiz. Yüzde 86 ağırlığı olan  imalat sanayiinde  bu artış oranı yüzde 3,29. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Ekonomide üretim sürecinde girdi olarak kullanılan maddelerin fiyatlarındaki değişimleri toptancı aşamasında ölçen endekstir. Bu aşamada ÜFE endeksindeki artış diğer yandan hane halklarını etkileyen TÜFE olarak karşımıza çıkacaktır. USD’deki değer kazanımları imalat sanayinin yurtdışından ithal ettiği hammadde malzemelerinin fiyatlamalarını etkilemektedir. Bu durumun kalıcımı geçici mi olacak önümüzdeki günlerde görülecektir. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)