E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların enflasyon raporunda dikkat etmesi gereken 3 nokta---

Yatırımcıların enflasyon raporunda dikkat etmesi gereken 3 nokta

Yatırımcıların enflasyon raporunda dikkat etmesi gereken 3 nokta
11 Ağustos 2023 - 15:09 borsagundem.com

ABD’de enflasyon verileri açıklandı. Cesaret verici rakamlara rağmen yine de yatırımcıların dikkatli olması gereken noktalar bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde Temmuz ayı TÜFE okuması oldukça cesaret verici nitelikteydi. Ancak yine de yatırımcıların enflasyon verileriyle ilgili dikkatlı olması için nedenler bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Perşembe günkü Temmuz ayı tüketici fiyatları raporu, Fed'in önümüzdeki ay herhangi bir faiz artırımına gitmeme olasılığını artırırken, finans piyasasının bazı köşelerinde ABD enflasyonunun işsizlikte bir durgunluk veya büyük bir artış olmadan düşmeye devam edebileceği görüşünü güçlendiriyor.

Faizlerin sabit kalma ihtimali yüzde 90,5

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, yatırımcıların, yine de çekirdek enflasyonun son 12 ayda önceki yüzde 4,8’lik seviyesinden yüzde 4,7'ye gerilediğini gösteren raporu yorumlama konusunda dikkatli olmaları için pek çok neden bulunuyor.

Hisse senedi yatırımcıları, enflasyondaki düşüşün devam ettiğine işaret ettiği için başlangıçta verileri alkışlasa da, Perşembe günkü işlemler devam ederken piyasalarda bir miktar geri çekilme yaşandığı gözlendi. Fed fonları vadeli yatırımcıları, politika yapıcıların gelecek ay faiz oranlarını yüzde 5,25-5,5 aralığında bırakma ihtimalini yüzde 90,5 olarak görüyor.

Üç neden

FHN Financial'dan makro stratejist Will Compernolle, Temmuz ayı enflasyon verilerini ‘endişe verici enflasyonun sonu’ olarak okuma konusunda temkinli olmasının üç nedenini sıralıyor:

Enflasyon hakkında daha saf bir okuma sağlamak için gıda ve enerji fiyatlarını çıkaran yıllık yüzde 4,7'lik çekirdek TÜFE oranı, hala Fed'in yüzde 2'lik hedefinin iki katından fazla seyrediyor.

Temmuz ayı sonlarında başlayan yükselen enerji fiyatlarının, gelecek ay açıklanacak verilerden başlayarak manşet enflasyon oranını yükseltmesi ve üretim ve ulaştırma hizmetleri gibi enerji yoğun sektörlere geçişte çekirdek endekste yukarı yönlü bir enflasyon riski oluşturması gerekiyor.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi olarak bilinen başka bir okumaya dayalı yıllık çekirdek enflasyon oranı da, Fed'in Temmuz ayı sonunda yayınlanan en son okumaya dayalı yüzde 2'lik oranının çok üzerinde seyrediyor. Fed, TÜFE enflasyonunu değil, PCE’yi (Personal consumption expenditures price index) yani kişisel tüketim harcamaları endeksini hedefliyor. Ve ikisi arasındaki metodolojik farklılıkların bu yıl, özellikle uçak biletleri ve tıbbi bakım hizmetleri gibi bileşenler açısından önemli olduğu kanıtlanmış gözüküyor.

Enflasyon raporu fazlasıyla cesaret verici

Compernolle, paylaştığı notta, Temmuz ayı TÜFE'nin ‘çok cesaret verici bir enflasyon raporu' olduğunu ve bunun ‘yumuşak iniş’ umutlarını artırdığını ve Fed'in ‘nihai faiz oranına’ ulaştığına dair piyasa beklentilerini güçlendirdiğini söylüyor ve ekliyor: “Önümüzdeki aylarda bazı yukarı yönlü enflasyon riskleri var, ancak tedarik zinciri normalleşmesi nihayet temel mal enflasyonunun düşmesine doğru ilerliyor ve diğer birçok pandemi kaynaklı problemli durumun daha iyi bir dengeye  oturduğunu gösteriyor.”

Compernolle, aylık bazda çekirdek TÜFE oranının üst üste ikinci ayda da yüzde 0,2 oranında seyrettiğini belirterek şunları söylüyor: “Bu, 2021 yılının başından bu yana en iyi arka arkaya aylık enflasyon okuması anlamına geliyor. Perşembe günkü verilerden önce, aylık çekirdek enflasyondaki düşüşleri kısa süre sonra yeniden hızlanma izlemişti.”

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic: FED yüzde 2 enflasyon hedefi için çok çalışıyor

 

ABD'de enflasyon beklentilerin altında arttı

 

Enflasyon verileri borsaları yine sallayacak mı?

 

FED faiz rotasını değiştirecek mi?

 

JPMorgan, ABD'de hisse senetlerinde kalmaya çağırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)