E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyon neden düşmüyor?---

ABD’de enflasyon neden düşmüyor?

ABD’de enflasyon neden düşmüyor?
18 Nisan 2024 - 15:24 borsagundem.com

ABD’de enflasyonun düşeceğine yönelik beklentiler boşa çıkmış gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de geçen yıldan bu yana yüksek seyreden enflasyon, Fed’in rekor faiz artırımlarına rağmen beklentilerin üzerinde seyrediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de bu yılın, enflasyonunun son dönemeçte yüzde 2'ye düştüğü ve Fed'in faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesinden istikrarlı bir şekilde düşürdüğü yıl olması gerekiyordu. Ancak bu beklentilerin ikisinin de gerçekleşmediği görülüyor. Peki, enflasyonla mücadelede ne ters gidiyor?

Enflasyon tablosu yanlış anlaşıldı

Bloomberg’den Molly Smith ve Steve Matthews’ın haberine göre, fiyat artışlarının, dirençli bir ekonomi ve iş gücü piyasası nedeniyle 2024'e birkaç ay kala beklenenden çok daha kalıcı olduğu ortaya çıktı. Salı günü Fed Başkanı Jerome Powell, ısrarcı enflasyonun, borçlanma maliyetlerinin önceden düşünülenden daha uzun süre yüksek kalacağı anlamına geldiğini ve bu durumun dünya genelindeki politikalar için sonuçlar doğuracak bir ton değişikliği olduğunu söyledi.

Bunda artan emtia fiyatları ve araç sigortası primlerinin yanı sıra kalıcı konut kıtlığı da kısmen sorumlu. Ancak bazıları, Powell'ın, finansal piyasalarda iyimserliği ateşleyen ve ekonomik aktiviteyi körükleyen erken faiz indirimi telgrafı çektiğine de işaret ediyor.

Santander US Capital Markets'ın ABD baş ekonomisti Stephen Stanley, “Enflasyon tablosunu yanlış anladılar. Yaptıkları hata, geçen yılın ikinci yarısında gördüğümüz gerçekten güçlü büyüme ve iyi huylu enflasyonun birleşimine gerçekten aşık olmalarıydı” diyor.

Yatırımcılar artık bu yıl yalnızca bir veya iki faiz indirimi öngörüyor. Bu, 2024'ün başında beklenen yaklaşık altı adet ve Fed yetkililerinin sadece bir ay önce belirlediği üç adetten çok farklı. Yatırımcılar ve ekonomistler bu yıl hiç faiz indirimi yapılmama ihtimaline de işaret ediyor.

Fed yetkilileri enflasyonun hâlâ genel olarak düşüş eğiliminde olduğunu savunuyor ancak aynı zamanda bu gidişat konusunda kendilerine daha fazla güven duymadıkça borçlanma maliyetlerinin düşmeyeceğini de vurguluyor.

Enflasyon hasarının büyük kısmı, Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,5'e yükselen tüketici fiyat endeksinde kendini gösteriyor olsa da, Fed'in tercih ettiği ölçü, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi. PCE, Şubat ayında yüzde 2,5 ile merkez bankasının yüzde 2 hedefine yaklaşıyor görünüyor ancak bu göstergedeki aşağı yönlü ilerleme de durmuş durumda. Peki ABD enflasyonundaki son dalganın ana nedenleri neler?

Barınma ve sigorta

CPI'ın yaklaşık üçte birini oluşturan barınma, en inatçı olan kalem olarak öne çıkıyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu, Zillow Group ve Apartment List’in yeni kiralamalar için kira artışını gösteren ölçümlerine rağmen, TÜFE'deki ilgili bileşenler bunu henüz yansıtmış görünmüyor.

Gecikmenin bir nedeni, çoğu kiracının beklenen dönemde taşınmaması olarak kabul ediliyor. Bu, özellikle pandemi sırasında ucuz ipotek oranlarına takılıp kalan ve yüzde 7'nin üzerinde yeni bir faiz almak istemeyen ev sahipleri için de geçerli bir neden olarak öne çıkıyor.

Ayrıca endeksin yapısı da bu seyirde önemli bir rol oynuyor: Birimlerden yalnızca altı ayda bir örnek alınıyor, bu da kiralardaki değişikliklerin aylık veriler üzerinde çalışılmasının zaman aldığı anlamına geliyor.

Bu arada PCE barınmaya çok daha düşük bir ağırlık veriyor ve bu da neden TÜFE'den daha düşük bir trend izlediğini açıklamaya yardımcı oluyor.

Enflasyonun bir diğer etkeni ise sigorta maliyetleri. Konut sigortalama maliyetleri son dokuz yılın en hızlı artışına ulaşırken, araç sigortalarının Mart ayına kadar yılda yüzde 22,2 oranında fırlayarak 1976'dan bu yana en büyük artışı gerçekleştirdik görülüyor. Bunun temel nedeni olarak ise araçların artık teknolojik açıdan daha karmaşık olmalarını ve bu nedenle onarımlarının daha pahalıya geliyor olması gösteriliyor.

Emtialar

Enerji fiyatları, özellikle de petrol, geçen yılın büyük bölümünde düştükten sonra ilk çeyrekte arttı ve Ortadoğu'daki savaşın kızışması, fiyatları daha da yukarılara itme tehlikesi yaratıyor. Bu durum benzini daha pahalı hale getirirken elektrik fiyatları da bu süreçte yükseliyor.

Merkez bankacıları, değişken olabilecek gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel enflasyon ölçümlerine bakmayı tercih ediyor. Ayrıca, enerji ve konut dışındaki hizmet maliyetlerine atıfta bulunan ve ‘süper çekirdek’ olarak bilinen daha da dar bir ölçüyü de göz önünde bulunduruyor ve bu bile güçlü bir iş gücü piyasası nedeniyle çok güçlü seyrediyor.

Ancak petrol ve diğer hammadde fiyatlarındaki artışın göz ardı edilmesi mümkün değil çünkü bu, daha pahalı nakliye ve mal fiyatları anlamına geliyor. Benzin ve barınma kombinesinin Mart ayı TÜFE'sindeki aylık artışın yarısından fazlasını oluşturduğu görülüyor.

Powell’ın konuşması

Aralık ayında Fed Başkanı Powell, bu tür hamlelerin ‘açık’ bir tartışma konusu olduğunu söyleyerek piyasalarda faiz indirimlerine yönelik büyük bahisleri teşvik etmişti.

Bloomberg Economics'in ABD baş ekonomisti Anna Wong'a göre, yorumların etkisi faiz oranlarının yüzde 0,14 oranında düşürülmesi anlamına geldi ve aynı zamanda bu yıl TÜFE'ye yaklaşık yüzde yarım puan ekledi.

Wong, Powell'ın ‘şimdi enflasyondaki düşüşün gerçekten durduğu ve faiz indirimi çıtasının yükselmiş olabileceği ihtimalini değerlendirdiğini’ söylüyor ve ekliyor: “Bu, işsizlik oranının bugünden çok az değişmesi durumunda bu yıl faiz indirimi yapılmayacağı riskini artırıyor.”

Piyasa coşkusu

Powell'ın Aralık ayındaki açıklamalarından bu yana yaşanan ekonomik etkiye ek olarak, hisse senetleri ve tahviller, Mart ayında piyasanın zirvesine ulaşarak toplam değerlerine 7,5 trilyon dolar ekledi. Bu, ABD'nin gayri safi yurt içi hasılasının kabaca yüzde 30'una denk geliyor.

Daha düşük faiz oranları beklentisi, yatırımcıları her türden riskli varlıkları almaya teşvik etti. S&P 500 Endeksi, 2024'te 22 kez rekor tazelerken kurumsal tahvil risk primleri yani yatırımcıların Hazine tahvillerinden talep ettiği ekstra getiri bu ay daralarak son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tüm bunlar finansal koşullarda önemli bir gevşemeye katkıda bulunuyor; yatırım ortamını izleyen Bloomberg Endeksi artık Fed'in iki yıl önce agresif sıkılaştırmaya başlamasından önceki döneme göre daha uyumlu seyrediyor.

Eski kıdemli Fed ekonomisti Claudia Sahm, Powell'ı değil piyasaları suçluyor. New Century Advisors'ın baş ekonomisti Sahm, “Güdülenmiş hareketin derecesi akıllara durgunluk veriyor” diyor.

BofA CEO'su Moynihan: Fed enflasyon ile mücadeleyi kazanıyor

 

Daha güçlü bir dolar enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir

 

Wall Street, 'Fed'in faiz indirimlerini erteleme' riski görüyor

 

ABD ekonomisini 2025'te kriz bekliyor

 

Ünlü ekonomist uyardı: Dow Jones ‘gizli’ ayı piyasasında

 

Yüksekten uçan borsalar ekonomiyi anlatmıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)