E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Nvidia hisselerinden ne kadar kazandı?---

Yatırımcılar Nvidia hisselerinden ne kadar kazandı?

Yatırımcılar Nvidia hisselerinden ne kadar kazandı?
15 Şubat 2024 - 16:37 borsagundem.com

Yapay zeka çip üretimi alanında lider şirket haline gelen Nvidia yatırımcılarını mutlu etmeyi sürdürüyor. Sadece beş yıl öncesinde hisse senedini satın alanlar bile servetlerini neredeyse 20’ye katladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çip üreticisi Nvidia çarşamba günü kapanışı itibariyle 1,7 trilyon dolarlık şirket değerine ulaştı. Bu aynı zamanda yıllar öncesinde Nvidia hissesi alan ve bu hisseleri elinde tutan yatırımcıların bir servet edinmesi anlamına geliyor.

Ancak Motley Fools’un haberine göre yatırımcıların treni kaçırdığını düşünmesi çok daha maliyetli bir hata olabilir. Zira henüz beş yıl öncesinde 10 bin dolarlık Nvidia hissesi alanların bugünkü kazanımı tam 195 bin dolar.

Beş yıl öncesine kadar kimse yapay zekanın Nvidia’yı bugün olduğu gibi etkileyeceğini tahmin edemezdi. Ancak büyük şirketlere yatırım yapmanın sırrı da tam olarak burada. Servet genellikle bu şirketleri bulma eğilimindedir ve bu döngü devamlılık gösterir. Haberde şu anda Nvidia rallisini kaçırdığını düşünen yatırımcılar için önemli tavsiyeler veriliyor:

Nvidia yapay zeka çip piyasasını köşeye sıkıştırıyor

Nvidia’nın yapay zeka çip pazarına hakim olduğu giderek daha açık bir gerçek haline geliyor. Şirketin birkaç çeyrektir kaydettiği patlama biçimindeki büyüme de bunun göstergesi niteliğinde. Sektör analistleri Nvidia’nın erken Pazar payının %80 ila %95 aralığında olduğunu tahmin ediyor. Amazon, Microsoft, Tesla ve Meta Platforms dahil olmak üzere teknoloji sektörünün en önde gelen şirketleri, Nvidia’nın amiral gemisi H100 ve H200 serisi yapay zeka çiplerine akın ediyor.

Doğal olarak aldığı çipler on binlerle veya yüz binlerle hesaplanan bu şirketler maliyet tasarrufu ve kendi donanımlarına uygun düzenlemeler yapmak amacıyla kendi çiplerini üretmeye çalışabilir. Ancak Nvidia’nın bu konudaki proaktif davranışı yatırımcıları oldukça tatmin eder nitelikte.

Reuters’ın haberine göre Nvidia, özel yapay zeka çipleri için yeni bir iş birimi oluşturacak. Şirketler Nvidia'nın standartlaştırılmış yapay zeka çiplerine alternatifler ararken, Nvidia ise özel yapım çiplerle rakip firmalara alternatifler oluşturma fırsatı veriyor. Nvidia'nın özel çip birimi, standartlaştırılmış çip ürünlerine alternatif arayan müşterilerle çalışarak pazar payındaki kayıpları önlemeyi hedefleyecek. Özel yapım çiplerin yapay zeka alanında 30 milyar dolarlık bir birim olacağı tahmin ediliyor.

Nvidia hisseleri hâlâ ucuz olabilir mi?

Borsalarda her şey çok hızlı bir şekilde değişebilir. Hisse başına 720 dolar üzerinde işlem gören Nvidia bir yıl öncesinde ise sadece 200 dolardı. Nvidia’nın şirket bilançolarındaki büyüme de hisse senetlerindeki yükselişi haklı çıkardı.

Takvimin dönüşüyle birlikte Nvidia hisseleri bir sonraki mali yılın bilançolarını fiyatlıyor. Hisse senetleri Ocak 2025’te sona eren mali yıl için fiyat bilanço oranının 35 katında işlem görüyor. Dikkat çekici bir şekilde, analistlerin uzun vadeli büyüme tahminlerinde Nvidia hisselerinin ileriye dönük olarak hâlâ tartışmasız ucuz olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan, analistler aşılması gereken çok yüksek bir çıta belirlediler ve çip üreticisinin bu beklentileri karşılayamaması hisse senedi fiyatında acı verici bir daralmaya neden olabilir. Başka bir deyişle, hisse senedi bugün bir yıl öncesine göre daha riskli bir yatırım, çünkü beklentiler daha yüksek.

 

Yatırımcılar Nvidia hisselerine nasıl bakmalı

Bireysel yatırımcıların sahip olduğu en büyük avantaj zaman. Zira perakende yatırımcıların kurumsal yatırımcıların aksine aşmaları gereken bir çeyrek performans kotaları bulunmuyor. Nvidia kadar hızlı yükselen bir hisse senedi doğal olarak bir geri çekilmeye maruz kalabilir. Ancak Nvidia’nın yapay zeka sektöründeki ezici hakimiyeti göz önüne alındığında ileride asla gelmeyecek bir düşük fiyat için direnerek bugün Nvidia hisselerinden tamamen kaçınmak akıllıca olmayabilir.

The Motley Fools bu sebeple yatırımcılara Nvidia hisselerinde dolar maliyet ortalaması stratejisini öneriyor. Her seferinde azar azar yapılacak düzenli satın alımlarla yatırımcılar ortalama bir fiyat pozisyonu oluşturabilir. Bu sayede hisse senedi yükseldiğinde ve düştüğünde ortalama bir maliyete ulaşılabilir. Nvidia’yı uzun vadeli çok yıllı bir yatırım olarak düşünmek yatırım getirisi olarak uzun vadeli büyüme olasılığını da artırabilir.

Nvidia’nın bundan sonraki 10 yılda çok daha büyük bir şirket olacağını hayal etmek şirketin çeyrek bilançolarını ve piyasanın buna tepkisini tahmin etmekten çok daha kolay. Yapay zeka devinin hisse geri alımları ve temettü büyümesi de göz önünde bulunduğunda uzun vadeli yatırım yatırımcıların sadece hisse senedi fiyatından değil ortaklığın getirdiği diğer avantajlardan da faydalanmasını sağlayabilir.

ABD borsalarında boğa piyasası bitmedi

 

Michael Burry de yapay zeka odaklı ralliye kayıtsız kalamadı

 

Buffett’ın Apple planı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)