E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar gelecek 3 ay neden dikkatli olmalı?---

Yatırımcılar gelecek 3 ay neden dikkatli olmalı?

Yatırımcılar gelecek 3 ay neden dikkatli olmalı?
28 Kasım 2023 - 16:32 borsagundem.com

Kıdemli piyasa gözlemcisi Komal Sri Kumar, piyasalara bir ‘belirsizlik bulutu’nun hakim olduğunu söylüyor ve gelecek 3 ay için yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yükseliş sürse de yatırımcılar endişeli ve temkinli pozisyonlarını koruyor. Enflasyon ve iş gücü piyasası verilerinin olumlu seyretmesi yatırımcılara güven verirken piyasalara hakim olan belirsizlik ise temkinli bir duruşu gerekli kılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kıdemli piyasa gözlemcisi Komal Sri Kumar, 'belirsizlik bulutu' konusunda uyarıyor ve cesur bir çağrıda bulunuyor: “Baz senaryo kırılacak bir şeylerin olduğu yönünde, hem de gelecek 3 ay içinde.”

Kabus senaryosu gerçek mi oluyor?

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Fed'in Mart 2022'de enflasyonun yükselişiyle mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya başlamasının ardından, Wall Street'in önde gelen isimleri sürekli bir resesyon tahminleri akışı yayınladı. Artan borçlanma maliyetlerinin, çok yüksek tüketici fiyatlarının ve jeopolitik gerilimlerin bir araya gelerek ekonomiyi durma noktasına ya da daha da kötü bir noktaya sürükleyeceği konusunda uyarıda bulunuldu. Hatta bazıları ‘büyük bir durgunluğun', ‘ekonomik bir kasırga’nın veya 'Büyük Bunalım'ın başka bir versiyonunun yolda olabileceğini bile savundu.

Ancak Fed'in ilk faiz artırımının üzerinden 20 aydan fazla süre geçti ve herkes hâlâ uzmanların kabus senaryolarının gerçeğe dönüşmesini bekliyor. İş gücü piyasası nispeten güçlü kalmayı sürdürdü; GSYİH büyümeye devam ediyor; enflasyon ise yüzde 2 hedefine doğru geriliyor.

Ekonominin dayanıklılığı, bazı tahmincilerin kötümser tahminlerini revize etmelerine veya geri çekmelerine yol açıyor. Faiz oranlarındaki artışların durgunluğa yol açmadan enflasyonu düşürdüğü ‘yumuşak iniş’in artık ABD için 2024'teki en olası sonuç olduğuna inanan büyüyen bir uzman grubu bile var.

Bir şeylerin kırılması an meselesi

Ancak makroekonomik danışmanlık şirketi Sri-Kumar Global Strategies'in kurucusu ve başkanı Komal Sri-Kumar, bu iyimserliğe inanmıyor. CNBC'ye yaptığı açıklamada Sri-Kumar, “Benim temel senaryom bozulan bir şeyler olduğu yönünde” diyor.

Bir dönem TCW Group'ta baş küresel strateji uzmanı olarak yıllarını geçirmiş deneyimli bir piyasa gözlemcisi olan Sri-Kumar, ‘belirli bir şeyin' kırılmasını öngörmediğini ancak ekonominin pek çok kırılgan alanının bulunduğunu belirtiyor. 20 ay süren faiz artırımlarından sonra bir şeylerin çok yakında çözüleceğinden emin olan Sri-Kumar, “Sanırım önümüzdeki üç ay içinde belirleyici bir anın geldiğini göreceğiz” diyerek özellikle yatırımcıları uyarıyor.

Kırılacak olan ne?

Sri-Kumar'ın en önemli endişe alanları arasında, diğerlerinin yanı sıra, sorunlu ticari emlak piyasası ve bankacılık sektörü yer alıyor. Ticari gayrimenkul sektörü son iki yılda artan borçlanma maliyetleri nedeniyle zor durumda; evden çalışma eğiliminin devam etmesi boş pozisyonların artmasına neden olduğundan özellikle ofis alanı segmentinin bu durumdan etkilendiği görülüyor. Sri-Kumar, ofis sahiplerinin mevcut yüksek seviyelerdeki faiz oranlarıyla kredilerini yeniden finanse etmeye çalışması nedeniyle 2024 yılında bu sektörde daha fazla olumsuz durumun yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Ticari gayrimenkul sorunları aynı zamanda Sri-Kumar'ın en büyük endişesi olan bankalardaki ‘sorunlu krediler’ konusuna da etki ediyor. Tecrübeli piyasa gözlemcisi, Kansas Fed'in yakın zamanda yaptığı ve ABD bankalarının menkul kıymet varlıklarında gerçekleşmemiş 550 milyar dolarlık zarara sahip olduğunu ortaya koyan bir araştırmaya dikkat çekiyor. Gerçekleşmemiş zararlar, Mart ayında Silicon Valley Bank’ı çökerten panik halindeki mevduat hücumuna önemli bir katkıda bulundu ve bu durum, özellikle ekonominin çatlamaya başlaması ve kredi temerrütlerinin artması durumunda bankalar için büyük bir endişe kaynağı haline geldi.

Sri-Kumar, bankaların artan gerçekleşmemiş zararları hakkında, “Bir noktada kırılıyor” diyor ve ekliyor: “Bu sabah mı yoksa üç ay sonraki bir sabah mı bilmiyorum. Sürekli olarak bir belirsizlik bulutu içinde faaliyet göstermemizin nedeni de bu.”

Boğalar şimdilik hala geçit töreninde

Sri-Kumar, son birkaç yıldır ekonomik felaketin yaklaştığı konusunda uyarıda bulunan ve uyarmaya devam eden birçok ekonomistten biri. Ancak şu ana kadar 2023 yılında boğalar ABD ekonomisine olan inançları nedeniyle ödüllendirilmiş gözüküyor.

S&P 500 Endeksi, yılbaşından bu yana yatırımcılara yaklaşık yüzde 19 oranında getiri sağladı ve Fed'in faiz artırım kampanyasının ilk aşamasında 2022'de yaşadığı kayıpları neredeyse telafi etti. Aynı zamanda, GSYH üçüncü çeyrekte ekonomistleri şaşırtarak yüzde 4,9 oranında büyüdü ve enflasyon Haziran 2022'deki yüzde 9,1’lik zirvesinden Ekim'de yıllık bazda yüzde 3,2'ye kadar geriledi.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius'a göre sağlam veriler, yumuşak bir inişe doğru gittiğimizin bir işareti. Bloomberg'in Odd Lots podcast'inin son bölümünde konuşan Hatzius, “Ekonomi durgunluğa girmeden, sıkılaştırmanın en büyük darbesini zaten aldık” diyor.

Hatzius, gelecek 12 ay içinde ABD'de resesyon olasılığının yalnızca yüzde 15 olduğunu düşünüyor ki bu da ortalama tarihsel olasılıklarla eşleşiyor. Ancak bu, Wall Street'teki emsallerinin çoğuyla çatışan bir duruşa da karşılık geliyor.

Phillips eğrisi

Bazı üst düzey ekonomistler, enflasyon ile işsizliğin ters bir ilişkiye sahip olduğunu savunan bir ekonomik yapı olan ‘Phillips Eğrisi’ (Phillips Curve) nedeniyle işsizlikte önemli bir artış olmadığı sürece Fed'in faiz oranı artışlarıyla enflasyonu gerçek anlamda dizginleyemeyeceğine inanıyor .

Ancak Hatzius, eski Phillips Eğrisi modelinin işe yaramadığına inanıyor ve şöyle konuşuyor: “Dünyanın her yerine bakın, gerçekten sadece ABD değil; enflasyondaki bu düşüşü iş gücü piyasasında fazla bir zayıflık olmadan yaşıyoruz. Bu mümkün.”

Ünlü ekonomist, Fed'in enflasyonla mücadelesinin zorlu kısmının bittiğine ve ekonominin ilerlemek için yeterli alana sahip olduğuna dair kendinden daha emin hissettiğini söylüyor. Ancak bu belirsiz ekonomik ortamda tahmincilerin ‘alçakgönüllü' olmasının önemli olduğu konusunda da uyarıyor: “Aslında kimsenin kristal küresi yok.”

Borsa yatırımcılarının 2024’te dikkat etmesi gereken 10 tema

 

Gelecek yıl yakından izlenecek 10 gelişme

 

BofA: Yüksek faizler borsaları durduramayacak

 

Fundstrat: Borsada olası bir satış baskısını satın alın

 

Goldman Sachs: Volatilitenin azalması hedge için fırsat

 

Boğa piyasasının ikinci yılı geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)