E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar faiz oranlarında 'süre'ye odaklandı---

Yatırımcılar faiz oranlarında 'süre'ye odaklandı

Yatırımcılar faiz oranlarında 'süre'ye odaklandı
21 Ağustos 2023 - 15:26 borsagundem.com

Fed enflasyon için kutlama yapmanın erken olduğunu düşünüyor. Yatırımcılar ise faiz oranlarının daha ne kadar yükseleceğinden çok ne kadar süre yüksek seyredeceğine odaklanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de gözler Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da yapacağı konuşmaya çevrildi. Yatırımcılar enflasyon ve faiz oranlarının yüksek kalmasını beklediğinden, Fed Başkanı Jerome Powell’ın görevini tamamladıklarına dair bir mesaj vermesi beklenmiyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, bugünün ekonomik koşullarının yani kırmızı alarmdan sadece bir baş ağrısına evrilen enflasyon, hala düşük seyreden işsizlik ve giderek yavaşlayan büyüme oranlarının geçen yıl bu zamanlarda gerçekleşmesi halinde, bunun, başta Fed olmak üzere birçok merkez bankası yetkilisi tarafından bir kutlama anlamına geleceği düşünülüyor. Ancak ekonomik koşulların ‘bugün’ böyle seyretmesi, Fed’in görevini tamamladığını düşünmesine yetmiyor.

Fed enflasyonu henüz yenmedi

Bloomberg’den Liz Capo McCormick, Jana Randow, ve Jonnelle Marte'nin haberine göre, bu yılki Jackson Hole toplantısı kırılgan bir zemin üzerinde gerçekleşiyor. Büyük ekonomiler arasında en güçlü sayılara sahip olan ABD'de bile, Bloomberg'in en son Markets Live Pulse anketine katılan 602 kişinin üçte ikisi, Fed'in enflasyonu henüz yenmediğini söylüyor.

Powell ve arkadaşları faiz oranlarını fiyatları dizginleyecek kadar yükselttiklerinden emin değiller; para politikanın ne kadar süre sıkı kalması gerektiği konusunda da daha da net değiller ve bu, finans piyasaları için giderek daha baskın bir sorun haline geliyor.

Pacific Investment Management’ta kısa vadeli portföy yönetimi ve fonlama başkanı Jerome Schneider, “Öngörülebilir bir süre boyunca, belki de 2024'ün ortalarına veya sonuna kadar, kendimizi yüzde 5'in üzerindeki risksiz faiz oranı ortamında görebiliriz" diyor.

Şirketler uçurumun kenarına itiliyor

Küresel devlet tahvili getirileri, Jackson Hole ekibinin beklentileri üzerine şimdiden on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıllık gösterge borç oranları bu ay ABD'de yüzde 4,33'e ve Birleşik Krallık'ta yüzde 4,75'e yükseldi. Bu bahisler yerindeyse, finans dünyasının çok az bişr bölümünün bu sonuçlardan kaçabileceği görülüyor.

Brookings Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı ve Uluslararası Para Fonu'nda eski araştırma direktör yardımcısı olan Gian Maria Milesi-Ferretti, “Piyasalar faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalacağını düşünürse, temel olarak gelecekteki kârları daha fazla indirirsiniz. Bu nedenle hisse senedi fiyatlarında bir ayarlama yapmış olursunuz” diyor ve ekliyor: “Ayrıca, borç ödeme maliyetlerindeki artış nedeniyle daha fazla şirketin uçurumun kenarına gelmesine neden olabilirsiniz.”

Faiz oranlarında daha fazla artış yapılmasa bile, merkez bankalarının çoktan dağıttığı parasal ilaç, ekonomileri durgunluğa sürükleme veya birkaç bankayı daha iflasın eşiğine getirme gibi gecikmeli bir etkiye sahip olabilir.

MLIV Pulse anketine katılanların yaklaşık yüzde 80'i önümüzdeki yıl Euro Bölgesi’nde bir durgunluk bekliyor. Tahmincilerin çoğu ise bundan daha iyimser. Ancak Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya halihazırda bir kriz içinde ve yılın geri kalanında çok az büyüme olasılığı bulunuyor.

ABD için anket, gelecek 12 ay boyunca ekonomik bir gerileme ihtimali konusunda tam olarak ikiye bölünmüş durumda. Ankete katılanların yarısından fazlası, muhtemelen bir sonraki Fed faiz indirimine yol açacak olanın iş gücü piyasasındaki zayıflık veya azalan enflasyondan ziyade finans piyasasındaki çalkantı olduğunu söylüyor.

Ne kadar süre?

ABD'de piyasalar, Fed faiz oranlarının halihazırda zirve yapmış olması ihtimalini ortalamanın üzerinde görüyor. Başka ekonomiler için ise durum bu kadar parlak değil.

Kıta Avrupası gibi yüksek enerji fiyatları ve ABD gibi artan ücretlerle boğuşan İngiltere, enflasyon açısından dünyanın en kötü ülkesi olarak öne çıkıyor. Japonya'da, yeni merkez bankası başkanı Kazuo Ueda beklenenden biraz daha hızlı para politikasına geri dönme işaretleri gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Temmuz ayındaki son zammı sonrasında, Başkan Christine Lagarde bölgenin kısa vadeli ekonomik görünümünün kötüleştiğini söyledi ve müteakip ECB araştırması, temel enflasyonun zirve yapmış olabileceğini gösteriyor. Lagarde'ın Jackson Hole'daki konuşması, Avrupa yaz tatilinin ardından politika yapıcıların başka bir faiz oranı artışına mı yoksa bir ara vermeye mi yöneldikleri konusunda erken ipuçları verebilir.

Hem Fed hem de Avrupa Merkez Bankası için kilit soru ise giderek daha yüksek sesle, “Ne kadar yüksek?”ten “Ne kadar sürecek?”e doğru evriliyor.

Stifel Financial’ın baş ekonomisti Lindsey Piegza, “Başkan Powell'ın Jackson Hole toplantısında konuşurken gerçekten odaklanacağını düşündüğüm şey bu. Fed’in faiz oranlarını bu yüksek seviyede tutması ne kadar sürecek?” şeklinde konuşuyor.

ECB'de, bankanın güvercinlerinden biri olan İcra Kurulu üyesi Fabio Panetta ise bu ay “Sebat, politika faizlerimizin seviyesi kadar önemli hale geliyor” diyor. Hemen herkes borçlanma maliyetlerini daha az yüksek seviyelere çekmenin ve onları daha uzun süre orada tutmanın ekonomiye verilen zararı en aza indirebileceğini ve ‘yumuşak iniş’ olasılığını artırabileceğini düşünüyor.

İşler daha iyi görünüyor

Her iki durumda da, Avrupa borçlanma maliyetlerinde bir indirim yakın zamanda ihtimal dahilinde görülmüyor. MLIV anketine katılanların yaklaşık yüzde 30'u bunun en azından gelecek yılın dördüncü çeyreğinden önce gerçekleşmeyeceğini söylerken, aynı şeyi Fed için söyleyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 21.

Tabii ki, bu tartışmanın çoğu, ders kitaplarındaki para politikası hesaplamalarına dayanıyor  ve bu hesaplamaların kolayca rotasından sapması oldukça mümkün gözüküyor. Örneğin, Çin'deki bir gerilemenin dünya ekonomisine şok dalgaları göndereceğine dair artan alarmın tüm senaryoyu değiştirme olasılığı bulunuyor. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı da hala emtia kargaşasını tetikleme potansiyeline sahip. Eşi görülmemiş ABD bütçe açıkları, 25 trilyon dolarlık Hazine piyasasındaki yatırımcıları da giderek daha çok endişelendirmeye başlıyor ve Avrupa, yeni bir enerji fiyatı artışıyla sarsılıyor.

Milesi-Ferretti, “Yukarı yönlü ekonomi ve aşağı yönlü enflasyon şaşırtıyor. İşler açıkçası birkaç ay öncesine göre çok daha iyi görünüyor. Ama neler olacağını gerçekten bilmiyoruz” diyor.

Fed'den sıkı duruş devam ediyor

 

Fed durgunluktan kaçınabilir mi?

 

Powell, Jackson Hole’da nasıl bir duruş sergileyecek?

 

Piyasalarda Jackson Hole Bekleniyor

 

Küresel piyasalar Jackson Hole'e odaklandı

 

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)