E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapı Kredi'nin 3. çeyrek bilanço analizi---

Yapı Kredi'nin 3. çeyrek bilanço analizi

Yapı Kredi'nin 3. çeyrek bilanço analizi
28 Ekim 2017 - 00:07 borsagundem.com

TEB'den Hüseyin Mavice, Yapı Kredi'nin 3. çeyrek bilanço analizinde bankanın faaliyet giderlerindeki azalmaya ve takipteki kredi oranındaki iyileşmeye dikkat çekti

TEB Likidite Riski ve Bilanço Analizi Yönetici Yardımcısı Hüseyin Mavice, Yapı Kredi'nin bugün açıkladığı 3. çeyrek bilançosunu analiz etti. Mavice'ye göre bilançoda ilk olarak faaliyet giderlerinde azalma ve takipteki krediler oranında iyileşme göze çarptı. İşte Mavice'nin o analizi:

Yapı Kredi Bankası, konsolide olmayan dokuz aylık finansal sonuçlara göre son çeyrekte 841 milyon lira net kar açıkladı, çeyrekten çeyreğe %5.7 azalan net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre ise %3.8 daha fazla. Dokuz aylık toplam net karı 2.74 milyar liraya ulaşan bankanın net karı yıldan yıla %15.7 artış gösterdi. Banka net faiz gelirlerini geçen çeyreğe göre %1.8 artırırken, net ücret ve komisyon gelirlerinde %3.4 düzeyinde azalma meydana geldi. Karşılık giderleri aynı dönem için %3.7 artarken, faaliyet giderlerindeki %3.9’luk azalış, faaliyet gelirlerindeki artış oranını %4.4 seviyesine taşıdı. Sermaye piyasası işlemleri karındaki azalma ve bu çeyrek kambiyo işlemlerinden zarar yazılması sonucunda ticari kar/zarar kalemindeki zararın geçen çeyreğe göre %40 artması ve diğer gelirlerdeki %8.9’luk azalma, faaliyet gelirlerindeki %4.4 seviyesindeki artışın net kar üzerindeki pozitif etkisini azalttı.

Banka aktiflerini çeyrekten çeyreğe, yıldan yıla ve yılbaşından bu yana sırasıyla %2.7, %17.8 ve %7.7 büyütmeyi başarırken, aynı dönemler için kredi büyüme oranları sırasıyla %2.6, % 18.1 ve %7.7 seviyesinde gerçekleşti. Banka mevduatları yıldan yıla %18.3 büyüme sergiledi, yerel para cinsinden mevduatlar %8.1 azalma gösterirken, yabancı para cinsinden mevduatların dolara endeksli büyümesi %29.5 oldu. Bankanın özkaynak büyümesi ise yıldan yıla %15.8 ve çeyrekten çeyreğe %1.7 olarak gerçekleşti.

Yapı Kredi'nin 3. çeyrek net karı beklentileri aştı

Yapı Kredi Bankası’nın takipteki krediler oranı çeyrekten çeyreğe ve yıldan yıla sırasıyla 3 ve 44 baz puan iyileşme göstererek %4.36 seviyesine indi. İkinci çeyrek sonunda %76.3 olan özel karşılık oranı ise 1.7 puan artarak %78 seviyesine erişti. Banka, ayrıca gider/gelir oranında da çeyrekten çeyreğe 48 baz puanlık iyileşme sağladı ve gider/gelir oranı %41.2 seviyesine indi.

Kredi-mevduat marjındaki 1 baz puanlık artışa ve iyileşen aktif kalitesine rağmen toplam faiz geliri marjındaki 20 baz puanlık düşüş, net faiz marjının çeyrekten çeyreğe 3 baz puan azalmasına sebep oldu. Faiz getirili aktiflerin toplam aktif portföyü içindeki payı 1.2 puan artarken, faiz getirili aktiflerin faiz gideri olan yükümlülüklere oranında da 1.6 puan artış sağlamayı başaran Yapı Kredi Bankası’nın kredi/mevduat oranı ise %116 seviyesinde gerçekleşti. Kredilerin toplam aktifler içindeki payı %68.3 (y-y, +0.2 puan), ve mevduatın aktife oranı ise %58.9 (y-y, +0.2 puan) oldu.

Yapı Kredi Bankası’nın tüketici kredisi portföyünü incelediğimizde çeyrekten çeyreğe, kredi kartlarında ve genel ihtiyaç kredilerinde sırasıyla %5.9 ve %5.4 büyüdüğünü görmekteyiz. Konut kredilerindeki %2.7 büyümeye rağmen, diğer bölümlerdeki daha hızlı büyüme neticesinde konut kredilerinin toplam tüketici kredileri içindeki payı çeyrekten çeyreğe 0.6 puan azalma gösterdi. Taşıt kredileri de %5.6 büyümesine rağmen, toplam portföy içindeki payının %1.1 olması büyümeye katkısının sınırlı olmasına neden oldu.

Yapı Kredi Bankası’nın dokuz aylık konsolide olmayan finansal sonuçlarına göre kaldıraç oranı (aktif/sermaye) 9.8 olurken, ortalama aktif karlılığı %1.4 ve ortalama özsermaye karlılığı %13.6 olarak gerçekleşmiştir. Toplam likidite karşılama oranı %112 ve yabancı para cinsinden likidite karşılama oranı ise %207.4’tür. Banka, toplam ve yabancı para cinsinden likidite karşılama oranlarını yıldan yıla sırasıyla 15 ve 87 puan artırmayı başarmıştır. Sermaye yeterlilik rasyosu %14.9 olan bankanın, ana sermaye yeterlilik rasyosu ise %11.1’dir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)