E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYabancı çıkışı Borsa İstanbul’da yükselişi engeller mi?---

Yabancı çıkışı Borsa İstanbul’da yükselişi engeller mi?

Yabancı çıkışı Borsa İstanbul’da yükselişi engeller mi?
04 Mart 2021 - 16:19 borsagundem.com

Yabancıların hisse satışı ile endeks arasındaki ilişki Şeker Yatırım analiz masasında. Endeksin gerilemesinde yabancı payı nedir? Hisse bazlı hareketler öne mi çıkıyor?

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan analizde, Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcının hisse senedinde satış, DİBS tarafında ise alıcı konumda olmasını yorumluyor. Borsa İstanbul’da endeks ile yabancı çıkışındaki korelasyonun 2 yıldır bozulduğuna dikkat çeken analizde, kısa vadede kar satış riskine karşı da uyarılıyor.

Analizin tamamı şu şekilde:

"TCMB verilerine göre 19-26 Şubat haftasında yurtdışı yerleşikler (yabancılar) fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 118 milyon dolar net satış yaparken, Repo dâhil DİBS'te (Tahvil) ise 83 milyon dolar net alış yaptı. BIST'te son altı haftalık yabancı çıkışı 1,01 Milyar dolara yükselirken, BIST'te yabancıların güçlü alıma başladığı Kasım ayı başından beri yabancı fon girişi 794 milyon dolara geriledi. Yabancı çıkışlarının devam etmesi BIST'te kısa vadede yükseliş eğiliminin sınırlı kalabileceğine yabancı çıkışının devamıyla kısa vadede kar satışı riskinin devam ettiğine işaret ediyor. DİBS tarafında ise yabancı girişi devam ediyor. Yabancı girişi 2021'de DİBS tarafında 1,47 milyar dolara yükselirken, Kasım ayı başından beri toplam DİBS'e giriş 4,08 milyar dolara yükseldi. BIST tarafında 2021 yılında 778 milyon dalar çıkış yaşanırken, DİBS’teki girişin etkisiyle 2021 yılı toplam yabancı girişi 694 milyon Dolar oldu. DİBS yabancı payı geçen haftaki %6,05'den, tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle yabancı girişine rağmen %5,97'ye geriledi. DİBS yabancı payı 2020 yılı içinde yaşanan güçlü çıkışlarla %3,27 seviyelerine kadar gerilemişti. Kasım sonrası yabancıların DİBS’teki paylarını düzenli olarak artırdıklarını görüyoruz.

Geçmişte BIST'te yabancı giriş/çıkışı ile endeksin performansı arasında %95 üzeri bir korelasyon vardı. Bu korelasyon 2019 yılı başından itibaren bozulmaya başladı. Ancak yabancı yatırımcıların tekrar Kasım ayı başından beri BIST'e giriş yapmaya başlamasıyla korelasyon tekrar oluşmaya başlasa da son 1,5 aydaki yabancı çıkışına rağmen endeksin zirve seviyelere yakın seyretmesi bu korelasyonun şuan için işlemediğine işaret ediyor.

BIST Yabancı Payı

BIST yabancı payı geçen hafta Perşembe günkü %45,45 seviyesinde (T-3 takasını gösteriyor) yatay hareket ediyor. Yabancı payı Kasım ayı sonunda %51,5 seviyelerini test etse de %46 altına geri döndü. Ancak yabancı payındaki bu düşüşün büyük kısmı (daha önce 2020 yılı son çeyreğindeki yükselişte olduğu gibi) yabancı çıkışından değil verinin hesaplama yönteminden kaynaklanırken, sınırlı bir kısmı son 6 haftadaki yabancı çıkışından kaynaklanıyor. Yabancı sahipliğindeki bazı hisselerin piyasa değerinde yaşanan aşırı değer artış ya da azalışları yabancı giriş/çıkışı olmasa da yabancı payında önemli değişimlere neden oluyor. Özellikle yabancı sahipliğindeki halka açıklık oranı yüksek ancak fiili dolaşım oranı çok düşük olan QNBFB ve KENT gibi hisselerin piyasa değerinde yaşanan değer artış/azalışları yabancı payının seviyesini önemli derecede etkiliyor. Hesaplama yöntemi nedeniyle yabancı girişi/çıkışları için bu veri yerine kur ve fiyat etkisinden arındırılmış TCMB'nin haftalık menkul kıymet istatistikleri ile BIST'in yayınladığı aylık net yabancı giriş/çıkış verilerinin takip edilmesi daha doğru olacaktır. Yabancı takas âdetinde Ekim ortasında başlayan yükseliş sonrası Ocak ayı ortasından beri yabancı çıkışına paralel gerilediğini görüyoruz. "

Yabancılar hisse senedi satmaya devam ediyor

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Borsada günlük işlemler 'yazı-tura' atmak gibi

Tahvil faizlerindeki dalgalanma borsayı baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Süreyya04 Mart 2021 22:42

    Çıkarsa yabancı, endex/endex hisseleri düşer, diğerlerine bişey olmaz. Yabancı endex hisselerinde çünkü.

  • Uyan04 Mart 2021 18:45

    Yabanci bu ulkeyi bırakırmı..aptalmisiniz....istedigini yapabiliyor...kimseye hesap vermeyecek fon buyuklukleri var ..karsisinda kim var ky....tabiki 3.dunya ulkesi isen turban ve chp uzerinden siyaset yapip ekonomik bozulmalari hali altina supurmeye calisirsan hans gelir siyasal ekonomik yonden sana ayar verir..sende sunu dersin vatandasina avrupa bizi kiskaniyor

  • Çetin Telli05 Mart 2021 00:07

    Vallahi çok güzel ve net ôzetlemişsiniz.Aynen katılıyorum

  • Kendi halinde konfüçyüs04 Mart 2021 18:32

    Artık yabancı çıktığı fiyattan hisseleri alamayacak bu sefer kaybeden yabancı fonlar olacak bunu biryere not edin gittiklerine ğişman olacaklar çünkü büyük kazançtan olacaklar ileride beni yazarsınız böyle bir yorum vardı diye

  • Milli04 Mart 2021 18:05

    Böyle bir sorumu olur şaka gibi,heriflerin hala daha yüzde 46 seviyesinde payları var biz satıp çıkacağız derlerse bırak yükselmesini bir daha eski zirvesini görmez,siz bu yerli yatırımcı işini fazla abarttınız maksadım küçümsemek değil ama forumlarda 20-30 lot hissesi olan spek hisse kovalıyor çoğunun portföyü 1000 lira,gerçekçi olun çıkmasınlarda gelsinler yükselelim biraz,ha yerli ve milli olurmu uzun zamana yayarsalar çıkışı olur ama buda çözüm değil ki en nihayetinde kimse para kaybetmek için gelmedi borsaya birileri kazanırken birileri kaybedecek,yerli olması demek hep çıkması demek değil.

  • Dolar ile TL04 Mart 2021 21:22

    Mustafa sen biraz matematik çalış sonra yazarsın güzel kardeşim.

  • Mustafa04 Mart 2021 20:56

    1000 lira ile 1 milyonu çarparsın 10 milyar dolar yapar. Yani bende küçük yatırımcıyım ama yabancı cika cika halen artida gidiyoruz. Demekki yerli küçük yatirimci 100 milyar dolara giderken yabanci 4 yada 5 milyar dolarda kalmış ki hisseler o kadarda düşüşe geçmemiş. Artik yabanci devri bitti küçük yatırımcı devri basladi

  • Mrti04 Mart 2021 16:58

    Gelen yerli geldi..yabancı satarsa yerli de satar...altdan yerine koyabilir...1200....1250...aşağı gelirse BORSA ya yeni yatırımcı gelir...buralar bize ters