E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı alımlarında ivme kaybı sürüyor---

Yabancı alımlarında ivme kaybı sürüyor

Yabancı alımlarında ivme kaybı sürüyor
19 Ağustos 2021 - 10:40 borsagundem.com

Yabancı yatırımcının net portföy girişi art arda iki hafta kuvvetli bir şekilde gerçekleştikten sonra 13 Ağustos haftasında 33 milyon dolar oldu. Yurt dışında yerleşik kişiler 13 Ağustos haftasında net 77,9 milyon dolar hisse senedi aldı

TCMB tarafından açıklanan haftalık verilerde, (yurt dışında yerleşik) yabancı yatırımcılar 13 Ağustos haftasında 78 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 45 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi.

Yabancı yatırımcılar 6 Ağustos haftasında 114 milyon dolarlık tahvil alırken 168 milyon dolarlık hisse senedi almıştı. Yabancı yatırımcıların net portföy girişi kuvvetli bir şekilde devam ederken, Borsa İstanbul'da da giriş 8 ayın zirvesini görmüştü. 

Merkez Bankası tarafından açıklanan veriler şu şekilde gerçekleşti: 

Yurt dışında yerleşik kişilerin 13 Ağustos itibarıyla portföyünde bulunan hisse senedi stok miktarı 22,4 milyar dolar oldu. Piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak hesaplandığında yurt dışı yerleşikler 77,9 milyon dolar tutarında hisse senedi aldılar.

Merkez Bankası 'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre,hisse senedi stok miktarı bir önceki hafta 22,05 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Devlet iç borçlanma senetleri (DiBS) stok miktarı 6,62 milyar dolar oldu. DiBS stok miktarı önceki hafta 6,69milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Ters repo miktarı 1,59 milyar Dolar seviyesine geldi.
Ters repo miktarı önceki hafta 1,56 milyar dolar seviyesindeydi.
Teminat (DIBS) miktarı 437,2 milyondan 436 milyona geriledi. Şirket borçlanma senetleri 226,4 milyon dolar oldu. Şirket borçlanma senetleri bir önceki hafta 226,1 milyon dolar seviyesindeydi.

Piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak hesaplandığında hisse senedi değeri farkı 77,9 milyon dolar, DiBS değeri farkı -45,2 milyon dolar, ters repo değeri farkı 40,6 milyon dolar. teminat (DIBS) değer farkı 0,0 ve şirket borçlanma senetleri farkı 1,5 milyon dolar oldu.

Türkiye’ye en son Kasım 2020 ile Ocak 2021 arasında art arda 10 hafta net yabancı portföy girişi olurken, Türkiye’den en fazla haftalık yabancı portföy çıkışı 26 Mart döneminde gerçekleşmişti.

Yabancılar Türk varlıklarını son 3 yıldır portföylerinden çıkarmaya devam ederken, 2020 yılında ise Türkiye’den tüm zamanların en büyük yabancı yatırımcı çıkışı yaşandı.

Yabancı pandemi yılında 5 milyar dolarlık tahvil ve 4,2 milyar dolarlık hisse satarak toplamda 9,2 milyarlık TL varlığı satışı gerçekleştirdi.

Merkez’den revizyon bilgilendirmesi

Borsa İstanbul'da Fed dalgası

Kısa vadeli dış borç stoku arttı

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)