E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te momentum ticareti kazandırdı---

Wall Street’te momentum ticareti kazandırdı

Wall Street’te momentum ticareti kazandırdı
30 Eylül 2020 - 18:32 borsagundem.com

Teknoloji hisselerinin yükselişi ve piyasaya katılan yatırımcıların artması teknoloji hisselerinin yükselmesini sağladı. Wall Street Journal’ın haberine göre momentum ticareti yapan yatırımcılar bu sürecin kazananı oldu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te borsanın yıldızları her zamankinden daha fazla parlıyor ve borsanın geri kalanıyla arasında büyük bir ayrıma neden oluyor.

Dow Jones Market Data verilerine göre 2000 yılından bu yana 100 milyon doları aşan değeri olan şirketler göz önüne alındığında herhangi bir üç çeyrekte hiç bu kadar sayıda hisse en az %400’ün üzerinde değer kazanmamıştı.

Wall Street Journal’ın haberine göre bu listeye hakim olan sektörlerse teknoloji ve biyoteknoloji şirketlerinin yanı sıra korona virüs sırasında değişen ilgi alanlarından faydalanan sektörler. Şu ana kadar video konferans uygulaması Zoom %584’ün üzerinde ralli yaparken online perakende şirketi Overstock %978 oranında yükseldi. Tesla hisseleri ise %401 oranında yükseliş gösterdi. Hisselerdeki vahşi dalgalanmaları gösteren önemli bir örnekse bu yıl ulaştığı en yüksek seviyede %1.677 oranında kazanç veren Overstock hisseleri.

Karşılaştırmak gerekirse S&P 500 endeksi bu yıl %3,2 yükselirken Dow Jones endeksi %3,8 düştü. Ancak iki endeks de üçüncü çeyrekte %6’nın üzerinde yükseldi.

Sert yükseliş beklenmiyordu

Aşırı yükselen hisselerdeki çıkışı piyasalardaki çok az kişi tahmin ediyordu. Bu yılki piyasa hamleleri birçok alışılmadık dinamiğin öneminin altını çizdi. Pandeminin ekonomik aktiviteyi durdurmasıyla kurumsal kârların 2008 yılından bu yana en sert düşüş olan %18’i bulması bekleniyordu.

Cansızlaşan ekonomi ve tahviller dahil olmak güvenli limanlardaki verimlerin yetersizliği gelecekte yüksek büyüme vadeden şirketlerin hisselerinde doğru hücum edilmesine neden oldu. Bu hücuma borsaya yeni adım atan hisseler de katıldı. Halka arz olan yeni şirketler 2000 yılından bu yana en büyük kazanımlarını paylaşıyorlar.

Halka arz piyasası internet balonunu hatırlatıyor

Bu çılgınlık çok bireysel yatırımcılardan kaynaklanmıştır, birçok salgın sırasında ilk kez borsaya girdi. Bu yatırımcılar genellikle teknoloji hisselerinin yanı sıra, salgın sırasındaki değişim sonucunda kalıcı kazananlar olarak gördükleri şirketlerin hisselerini tercih ettiler. Bu yatırımcılar son zamanlarda 10 yıl içindeki herhangi bir dönemin en yüksek piyasa faaliyetini gerçekleştirdiler.

Perakende yatırımcılar hisseleri rekora taşıdı

Bu yatırımcıların bazıları sadece en sevdikleri hisse senetleri satın almıyor, aynı zamanda agresif seçeneklerle piyasası üzerinden büyük kazançlara bahis oynuyorlar. Üstelik bazen düşüşte olan hisseleri yukarıya taşıyor ve türevlerindeki aktivitenin rekor seviyeye ulaşmasına yardımcı oluyorlar.

Tesla ve Apple hisselerini bölme kararı aldığında telaşlı aktiviteler zirve yaptı. Bu yıl zaten oldukça fazla yükselmiş olan hisselere talep arttı. Böylelikle hisse ve türev piyasalarındaki dinamikler yükseldi.

2020 yılındaki hisselerin ayrı ayrı rekorlarına bakıldığında teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi’nde 60’tan fazla hissenin en azından %400 yükseldiği görülüyor. Endeksteki yaklaşık 2500 hisse senedindeki 1000’den fazla Hisse içinse yıl boyunca en az %50 oranında düşüş görüldü.

Eylül ayına gelindiğinde teknoloji hisseleri başta olmak üzere dört hafta üst üste gelen sert düşüşlerin ardından daha geniş ölçekteki piyasalar da zarar gördü

Ancak yatırımcıların heyecanı kaybolmuş değil. Buffett’ın da yatırımcıları arasında bulunduğu bulut depolama sistemleri şirketi Snowflake halka arzından sonraki ilk seans gününde hisse değerini iki katına çıkardı.

Warren Buffett halka arzdan 1,1 milyar dolar kazandı

Teknoloji şirketlerinin değer kaybetmeden önce büyük kazanımlar elde ettiği ralli zaman zaman dot-com balonunu da hatırlatıyor. Dow Jones Market Data verilerine göre, S&P 500'ün bilgi teknolojisi sektörü borsa endeksinde 2000 yılından bu yana hiç olmadığı kadar büyük bir ağırlığa sahip. Bu arada, finans ve enerji şirketleri de dahil olmak üzere diğer sektör gruplarındaki ağırlık 1990 yılından bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Momentum yatırımcıları kazandı

Hisse senetlerinde ayrı ayrı görülen güçlü kazançlar en hızlı ve en fazla yükselen şirket hisselerini satın almayı hedefleyen momentum ticaretini de besledi. FactSet verilerine göre yaklaşık 18 milyar dolara yakın kaynağı elinde tutan fonlar anlık ticareti takip ediyor. Bu seviye 5 yıl önceki miktarın kabaca 3 katı.

Bazı yatırımcılar yüksekteki hisseleri satın alıp daha yüksekten satma fikrine sıcak bakmıyor. Ancak hisse senetlerindeki ralli devam ettikçe düşüş beklentilerine meydan okuyan yatırımlar karşılıklarını aldı.

Gündelik yatırımcıların önündeki büyük tuzak

 

Seçim yüzünden nakde dönenler ralliyi kaçırabilir

 

Borsalar ABD seçimlerine endekslendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)