E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisi enflasyon tuzağına düşebilir---

Borsa rallisi enflasyon tuzağına düşebilir

Borsa rallisi enflasyon tuzağına düşebilir
13 Mayıs 2024 - 11:56 borsagundem.com

ABD borsalarında yeni rekorlar kıran ralli, yılın en önemli enflasyon verisiyle karşı karşıya.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, hisse senedi piyasalarının enflasyon verisine nasıl tepki vereceğine odaklanmış durumda. Veriler, bu yıl, yatırımcıların pozisyon alışlarını şekillendiren en önemli faktör olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasaları rekor bölgeye dönüş yolunda bir fare kapanıyla karşılaşabilir. Bu haftaki tüketici fiyatları okumasının potansiyel olarak yılın en önemli verisi olması bekleniyor.

Fed ve piyasalar verilere göre hareket ediyor

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, son üç aydaki enflasyon, Fed'in yıllık yüzde 2'lik bir orana ulaşma hedefi nedeniyle çılgına dönmüş durumda. Enerji ve konut maliyetleri, Mart ayı için tüketici fiyat endeksinin veya TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 3,5 seviyesine yükselmesine yardımcı oldu.

State Street Global Advisors Araştırma Başkanı Matthew Bartolini, “Fed veriye bağlı olduğunu söylediğinde, her veri açıklandığında bu potansiyel olarak piyasayı hareketlendiren bir olay oluyor” diyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, Mayıs ayının başında, enflasyondaki aşağı yönlü ilerleme durmuş gibi görünse bile, merkez bankasının faiz oranlarına ilişkin bir sonraki hamlesinin muhtemelen başka bir artış değil, indirim olacağını öne sürerek yatırımcıları rahatlattı.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, S&P 500 Endeksi Cuma gününü yüzde 1,9 oranında artışla 5.222,68 puan seviyesinde kapattı. Bu, Mart sonundaki rekor kapanışından yüzde 0,5 oranında aşağıda bir seviyeye karşılık geliyor. Özetle Powell’ın konuşmasının hisse senetleri ve tahvillerde geçen hafta toparlanmaya neden olduğu gözlendi.

Son dönemdeki sert hareketin ardından, 10 yıllık Hazine tahvil getirisi haftayı kabaca değişmeden yüzde 4,503 seviyesinde tamamladı ancak Nisan sonundaki en yüksek seviyesi olan yüzde 4,706'nın gerisinde kaldı.

Bartolini, “Yatırımcılar adeta fal bakmaya çalışıyor. Bir sonraki enflasyon verisi, politika gözlemcileri için mini bir şampiyonluk müsabakası olacak” diye ekliyor.

Tüketiciler piyasaların odağında

Cuma günü açıklanan Michigan Üniversitesi Endeksi'ne göre tüketiciler enflasyon görünümüne ilişkin daha karamsar olmaya başladı. veriler, bir yıllık enflasyon beklentisinin Nisan ayındaki yüzde 3,2'den yüzde 3,5'e yükseldiğini ve potansiyel olarak şirketlere fiyatları artırma konusunda daha fazla koruma sağladığını gösterdi.

Diğer taraftan, büyük yiyecek ve içecek şirketlerindeki üst düzey yöneticiler ‘tüketicinin stresi’ne giderek daha fazla dikkat çekiyor; McDonald's tüm gelir düzeylerinde zorluk yaşandığını söylerken Starbucks müşterilerin harcamalarında daha dikkatli olduğuna dikkat çekiyor.

FactSet Research Systems Kıdemli Kazanç Analisti John Butters'a göre, S&P 500 Endeksi’ndeki çoğu şirket, Cuma günü itibarıyla yüzde 5,4'lük yıllık kazanç artışı oranıyla 2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek rakamı elde ederek ilk çeyrek sonuçlarını bildirdi. Salı günü Home Depot, Çarşamba günü Nisan ayı TÜFE ve perakende satış verileri ve Perşembe günü Walmart raporlamasının yatırımcıların odağında olması bekleniyor.

Ameriprise Financial Baş Piyasa Stratejisti Anthony Saglimbene, “Tüketiciler çalışıyor. Tüketiciler çalıştığı sürece harcama yapma konusunda güvenli davranıyor” diyor.

Placer.ai'ye göre, Home Depot’nun yaya trafiği verileri, ilk çeyrekte ziyaretlerde bir önceki yıla göre yüzde 1,1'lik bir düşüş olduğunu gösterirken, Walmart ziyaretlerinin ise aynı dönemde yüzde 3,9 oranında arttığını ortaya koyuyor. Saglimbene, “Fed sadece ekonominin soğumasını değil, aynı zamanda hizmetlere yönelik yüksek düzeydeki tüketici harcamalarının da soğumasını bekliyor” şeklinde konuşuyor.

Yapışkan enflasyona yatırım

Enflasyon bir süre daha hedefin üzerinde kalsa bile, Fed bir yandan enflasyonu düşürmeye çalışır bir yandan da ekonomi için ‘yumuşak bir iniş’ tasarlarken, portföyünüzü korumanın yolları hala bulunuyor.

Bu yılın uyumsuzluğunun ise ‘Muhteşem Yedili' dev teknoloji hisseleri için ana tema olduğu görülüyor. Nvidia 2024 yılında Cuma gününe kadar yüzde 81'in üzerinde çarpıcı bir kazançla lider olurken, Tesla hisselerinin yüzde 32'den fazla düşüş yaşadığı ve Apple hisselerinin de neredeyse yüzde 5 ile Tesla’ya katıldığı görülüyor.

Hisse senetleri ve tahviller hâlâ enflasyon verilerine karşı savunmasız olduğundan Bartolini, aşırı yüklü büyüme hisse senetleri ve tahvillerden oluşan portföylerin, gelirin yaşam maliyeti sürprizlerine göre ayarlandığı ABD Hazinesi enflasyon korumalı menkul kıymetler veya TIPS ile dengelenmesini öneriyor.

Ameriprise'dan Saglimbene, “Bu süreçte daha iyi performans gösterenler kamu hizmetleri, sanayi ve bazı döngüsel değer alanları oldu. Rekor seviyelere yakın hisse senetlerinde Mart sonundaki yüksek seviyelerin üstesinden gelmek için bu hafta enflasyonun biraz soğuduğunu görmemiz gerekecek” diyor.

Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı!

 

Borsa yatırımcıları tüketimdeki yavaşlamadan korkuyor

 

Resesyon borsaları nasıl etkiler?

 

Wall Street’te borsaların yönünü tahviller belirleyecek

 

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı

 

Hisse senedi piyasaları ‘tüketim’ testinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL KOZALAK13 Mayıs 2024 12:13

    Borsalar kumarhaneye dönüşmesinden dolayı yakında patlatmalar yapılacaktır.Dikkatli olun.