E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz piyasası internet balonunu hatırlatıyor---

Halka arz piyasası internet balonunu hatırlatıyor

Halka arz piyasası internet balonunu hatırlatıyor
29 Eylül 2020 - 13:07 borsagundem.com

Resesyonun ortasında bile, yatırımcılar halka yeni arz edilen şirketlere hücum ediyor. Tıpkı 1999 yılındaki internet hisseleri krizinde olduğu gibi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok şirket güçlük içinde. Milyonlarca Amerikalı işsiz. Ancak halka arz piyasası yıllardır ilk kez bu kadar canlı. 2020 halka arzların zirve yaptığı yıl olabilir.

Yılın bitmesine çok az kaldı ve Dealogic’in 23 Eylül’de yayınladığı verilere göre, ABD’de yeni halka arzlar neredeyse 95 milyar dolar seviyesine geldi. Bu rakam 2000 yılındaki teknoloji balonundan bu yana, 2014 yılı hariç her yılın toplamından daha yüksek. 2014 yılında halka yeni arzlardan 96 milyar dolar kazanç elde edilmişti. Bunun dörtte birinden fazlası Alibaba’ya aitti.

Bankacılar, avukatlar ve yöneticiler halka arzlar bu şekilde devam ederse, 2020’nin 1999 ve 2000 yıllarının teknoloji patlamasını geçebileceğini söylüyor. 1999 ve 2000 yıllarında yatırımcılar, tüm internet hisseleri çökmeden önce bu hisselere yoğun bir şekilde yatırım yapmıştı.

Yatırımcılar halka yeni arz edilen şirketlere hücum ediyor ve bu yılın halka arzlarının en büyük getirisi %22 seviyesinde oldu. Ortalamada, 2020 yılında halka arzlar, orijinal fiyatlarından kabaca %24 artış gösterdi.

Halka arz piyasasının talihi, ABD ekonomisinden hiçbir zaman bu kadar bağımsız olmamıştı.

Korona virüs pandemisiyle birlikte şirketler düşüşe geçti, işsizlik bu yılın bahar aylarında en yüksek seviyelere ulaştı. Ancak korona virüs ekonomide bir dönüşüm de başlattı. Çalışma hayatında, okullarda ve günlük iletişimde teknolojiye duyulan ihtiyaçların artmasıyla birlikte, bu hizmetleri sağlayan şirketlerin değeri daha da yükseldi. Ve tahviller gibi geleneksel olarak daha güvenli yatırımların gelirlerinin, düşük faiz oranlarıyla sınırlanması, yatırımcıları para kazanabilecekleri alanlara yönlendirdi.

Bu yıl halka yeni arzlardan elde edilen gelirin %80’i, üç kategoriye ayrılıyor: Sağlık, teknoloji ve yeni popülerleşen açık çek şirketleri. Açık çek şirketlerinin tek amacı özel bir hedef belirlemek  ve bunu halka açmak. Halka arz piyasası 2007 yılından bu yana ilk kez bu kadar yoğun. 2007 yılında da bankalar ve kredi veren kurumlar, ekonomik kriz ortaya çıkmadan önce halka arzlarını gerçekleştirmek için kitlesel olarak piyasalara yönelmişti.

235 şirketten fazlası, bu yıl ABD’de piyasalara dahil oldu. 2000 yılında, 439 şirketin halka arzı gerçekleşmişti. Ancak mevcut rakamlar yakında Airbnb, Palantir gibi dev şirketlerin katlımıyla yükseliş gösterebilir.

Amerika’nın en iyi bilinen yatırımcılarından Warren Buffett bile, genelde startup’lara yatırım yapmayı tercih etmese de, bu akıma dahil oldu.

Buffett’ın Berkshire Hathaway isimli şirketi, halka yeni arz edilen veri depolama şirketi Snowflake’in 735 milyon dolar değerinde hissesini aldı. Hisseler piyasalardaki ilk gününe 250 dolardan başladı ve halka arz fiyatının iki katından fazla arttı. Snowflake böylelikle 2020 yılının en büyük halka arzı haline geldi. İlk günün sonunda, şirketin piyasa değeri 70,4 milyar dolara ulaşmıştı. Bershire’ın hisselerinin değeriyse 1,6 milyar dolara yükseldi.

Halka arz piyasasının durumu birkaç yıl öncesine göre büyük bir değişime işaret ediyor. Bu dönemde risk sermayedarları ve CEO’lar yeni halka arzların sona erdiğini söylemişlerdi. On yıldan uzun bir süredir, şirketler özel piyasalarda getiri elde etmeyi tercih etti. Bunu sağlayan güçlerden biri SoftBank’ın 100 milyar dolarlık Vizyon Fonu oldu. Özel şirketler olarak kalmak, startup’ları yönetmeliklerle uğraşmaktan korudu, hissedarlara açıklama yapmalarına gerek kalmadı. 2016 yılında, halka arz edilen şirketler ve yatırımcıları, 25 milyar dolardan daha az getiri elde etti.

Şimdilerde şirketler, uzun süre özel şirket olarak kalmayı tercih etmiyor. Yatırımcılar büyük değerlemeleri olan, yüksek büyüme şirketlerini ödüllendiriyor. Bu da birkaç yıl öncesinin aksine, özel piyasalarda bulamayacakları bir avantaj. Şirketler artık bir miktar olgunlaştıktan sonra, ancak güçlü büyüme trendleri yavaşlamadan halka arzlarını gerçekleştiriyor.

Şirketler halka arz yarışında

 

Warren Buffett halka arzdan 1,1 milyar dolar kazandı

 

Yazılım alanında tarihin en büyük halka arzı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet05 Ekim 2020 01:46

    Paranın bolluğu faiz dusuklugu bir yana borsadaki cokusler büyük halka arzlarla başlar. Mal dağıtıyorlar 2021 sıkıntı

  • Kürşad29 Eylül 2020 22:18

    Yazı sahibi dünyadan bihaber. Hükümetler piyasayı paraya boğdu. 99, 2000 de böyle para dağıtılmadı. Nereye gidecek para. Negatif getirili tahvile mi gidecek.

  • Alper29 Eylül 2020 15:59

    Geçmişte bütün arzlarda para kaybetti yatırımcı. Ne arz olsa düşerdi. Şimdi arzlardan biraz da olsa para kazandı yatırımcı. Ne olsun mesela arzlardan para mı kaybetsin insanlar. Tamam yükselişler abartılı katılıyorum ama para da kaybetmesin insanlar arzlarda.