E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te hataya yer kalmadı---

Wall Street’te hataya yer kalmadı

Wall Street’te hataya yer kalmadı
20 Kasım 2020 - 12:22 borsagundem.com

Korona virüs aşılarının gelişi yakın ve yatırımcılar, ABD ekonomisinin yeniden açılmasından fayda görme ihtimali yüksek olan küçük hisseleri topluyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs aşıları yakın bir zamanda hazır olabilir ve yatırımcılar ABD ekonomisinin yeniden açılmasıyla yükselme ihtimali olan küçük hisseleri toplayarak aşı haberini kutluyor. Bu ay Pfizer ve Moderna’dan gelen aşı haberleri, Wall Street yatırımcılarını büyük teknoloji şirketlerinden ve Zoom, Teladoc ve Netflix ‘evde kal hisselerinden’ sert bir şekilde uzaklaştırdı. Bunun yerine yatırımcılar küçük sermayeli hisselerin bulunduğu Russell 2000 endeksine yoğun bir ilgi gösteriyor. Bu küçük sermayeli şirketlerin hisseleri, ABD ekonomisinin gidişatına karşı yüksek bir hassasiyet gösteriyor. Russell 2000 endeksi bu ay %15 yükseliş gösterdi.

Eğer bu performans kalıcı olursa, bu endeksin 2011 yılından bu yana en yüksek aylık yükselişi olacak. Endeks 1984’teki açılışından bu yana en iyi ayını yaşamaya yakın.

LPL Financial’ın Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, “bu inanılmaz bir hamle” dedi. Açıklamasının devamında, “küçük sermayelilere yoğun bir ilgi var çünkü ekonominin gelecek yıl açılmasından en büyük faydayı görecekler” ifadesini kullandı.

Russell 2000 yalnızca rekor bir ayın eşiğinde değil, aynı zamanda endeks geçtiğimiz hafta tüm zamanların da rekorunu kırdı. Bu oldukça önemli çünkü, S&P 500’ün son dönemde ard arda gelen rekorlarının aksine, bu Russell’ın 2018 yılından bu yana ilk rekor yükselişiydi. Bu durum, yükselişin devam edebileceğine işaret ediyor.

Detrick, “küçük sermayeliler gerçekten de iki yıl boyunca hareket etmedi” dedi. Açıklamasının devamında, “arka planda kaldılar. Şimdi en popüler hisseler oldu” ifadesini kullandı.

DataTrek Research’ın kurucu ortağı Nicholas Colas’a göre, normalde küçük sermayeli şirketlerin hisselerinin, bir resesyondan sonra, tüm zamanların rekor yükselişini yaşaması için dört ila beş yıllık bir süre gerekir. Ancak bu sefer, bu süre yalnızca 8 ay sürdü. 

Colas, Çarşamba günü müşterilerine yazdığı notta, “umut edelim ki bu durum döngüsel hisse değerlemelerini ve getirilerini yükseltsin” dedi. Notun devamında, “geleneksel olarak bu umutlar FED faiz oranlarını yükseltmeye başladığında ortadan kalkar. Bunun yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tünelin sonundaki ışık

Küçük sermayeli hisselere olan geri dönüş, bu şirketlerin değerlemelerini de yükseltti. Çarşamba günü, Russell 2000 Refinitiv’e göre, fiyat kazanç oranının 31 kat üzerinde işlem gördü. UBS Wealth Management stratejistlerinden bu hafta yapılan açıklamaya göre, daha küçük hisseler, gelecek yıl büyük hisselerden daha yüksek performans gösterecek. 

Stratejistler, “eğer 2020’de yatırım yapmak direnç kazanmak, büyümek ve Amerikalılaşmak anlamına geliyorsa, bize göre 2021 döngüsel, küçük ve küresel olmanın öne çıktığı bir yıl olacak. Çünkü karantinalardan ağır bir şekilde etkilenen sektörler ve piyasalar canlanmaya başlayacak” dedi.

Elbette küçük sermayelilerin getirileri, pandemi konusundaki endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti. CNN’in haberine göre korona virüs vakaları giderek yükselirken, ABD’de hastanede tedavi gören hastaların sayısı artış gösteriyor. New York’ta devlet okulları yeniden kapanıyor. Haftalar içinde, şehrin iç mekan restoranları ve spor salonları da kapanacak. United Airlines Perşembe günü yaptığı uyarıda, yoğunlaşan pandemi nedeniyle uçuşlarda iptallerin arttığını ve bilet alımlarının azaldığını söyledi.

Pandemi korkuları Wall Street’te de yükseldi ve S&P 500 düşüle geçen üç gün yaşadı. Charles Schwab’ın Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders, “aşı tünelin ucundaki ışık. Ancak biz hala tünelin en karanlık noktasındayız” dedi. 

Sonders, ekonomik iyileşmenin ertelenmesi durumunda, yatırımcıların küçük sermayeli şirketlerin hisselerinden hızla uzaklaşarak, yeniden ‘evde kal’ döneminin kazananlarına yönelebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Hataya yer yok

Nike, General Electric ve Apple gibi çok uluslu şirketlerin bulunduğu S&P 500 ve Dow Jones’un aksine, Russell 2000 endeksi ABD ekonomisine bağlı olan şirketlerden oluşuyor. Fondaki medyan piyasa değerlemesi yalnızca 660 milyon dolar seviyesinde. Endeksteki en önemli şirketlerden bazıları Outdoor ve Caesars Entertainment ve iki şirketin piyasa değeri de 14 milyar dolardan yüksek değil.

Küçük sermayeli şirketlerin hisseleri, pandeminin zirvesinde çöküşü yaşadı, çünkü daha büyük şirketlerin aksine, küçük şirketlerin hata yapma lüksü yok. Bu şirketlerin bilançolarında daha az nakit ve daha fazla borç var. Dolayısıyla resesyon döneminde, faaliyetler durduğunda, finansal zorluklar başlıyor.
Ekim ayının sonunda, Russell 2000’deki şirketlerin %48’i, Schwab’tan Sonders’a göre karlı değildi. Sonders, “bu durumun olabilecek en kötü senaryo olduğu konusunda bir görüş var” dedi ve karlılık düşüşe geçtiğinde endeksin yükselişe geçişini hatırlattı.

Küçük sermayeli hisseler aynı zamanda ABD Merkez Bankası (FED)’nın oldukça sert pandemi yanıtından da fayda görüyor. Faiz oranlarını sıfıra indirerek, çürük tahviller de dahil olmak üzere kurumsal borçları satın alarak, FED geçtiğimiz yıl durgunlaşan kredi piyasalarını canlandırmayı başardı.

Sonders’a göre bu durum, küçük sermayeli hisseler için oldukça önemli çünkü bu şirketlerin büyük bir bölümü “zombi şirket” olarak tanımlanıyor. Zombi şirketler borçlarının faizini ödeyecek kadar bile gelir elde edemiyorlar.

Dolayısıya eğer kredi piyasaları, yeni bir teşvik paketi çıkmadığında ya da pandemi kötüleştiğinde yeniden zor duruma düşerse, küçük sermayeli şirketlerin hisseleri sert bir şekilde düşecek. Boğa piyasası taraftarları açık bir şekilde bunun olmayacağını dile getiriyor.

Küresel hisse yükselişine gelişen piyasalar liderlik edecek

 

Borsaları kovid krizinden küçük yatırımcı kurtardı

 

Küresel piyasalarda yön arayışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)