E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te dördüncü çeyrek endişesi---

Wall Street’te dördüncü çeyrek endişesi

Wall Street’te dördüncü çeyrek endişesi
28 Kasım 2022 - 14:19 borsagundem.com

Yaz aylarında bilançolarda yükseliş bekleyen analistler şimdiyse dördüncü çeyrek için bilanço gerilemesi öngörüyor. Şirketlerin zayıf performansı Wall Street yatırımcıları için kötü haber anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar son haftalarda iyi bir seyir izledi. Ancak bazı yatırımcılar etkileyici olmaktan uzak bilançoların etkisiyle hisse senetlerinin tekrar düşüşe geçebileceğinden endişe ediyor.

Wall Street endeksleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayından itibaren faiz artışlarının hızını yavaşlatabileceği beklentileri arasında son dönemde güçlü bir geri dönüş gerçekleştirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları yıl boyunca yüksek enflasyon ve FED’in agresif faiz artışları nedeniyle baskı altındaydı. S&P 500 Endeksi yıl boyunca %16 düşüş gösterdi. Ekim ayında tüketici fiyat endeksi verilerinin yumuşaması ve FED faizlerine ilişkin söz konusu olumlu beklentiler endeksin 12 Ekim tarihindeki 2022’deki en düşük seviyesine göre %13 yükselmesine yol açtı. Ancak endeks hâlâ yıl başına göre %16 düşüş gösteriyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılar piyasalardaki son iyimserliğin şirket bilançolarıyla birlikte buharlaşabileceğini öngörüyor. Piyasa katılımcıları genellikle bir şirketin hisse fiyatının bilançolarına oranını, bir hisse senedinin ucuz veya pahalı görünüp görünmediğine dair bir gösterge olarak kullanır. Denklemin bilanço tarafı geri çekilirse, bu piyasanın aşırı pahalı görünmesine neden olabilir.

Servet danışmanlığı firması Aspirian’ın Baş Müşteri Sorumlusu Sandi Bragar konuyla ilgili açıklamasında, “Borsa sadece devam etmek istiyor. Eğer bu gerçekleşebilirse iyi olur. Ancak temel göstergeler aynı noktada değil” ifadelerine yer verdi.

FactSet verilerine göre, S&P 500'deki şirketlerin %97'sinden gelen üçüncü çeyrek bilançolarına bakıldığında şirketlerin yıllık bazda yaklaşık %2 kâr artışı kaydetme yolunda ilerlediği görülüyor. Bu oran, Kovid-19 pandemisinin zirveye ulaştığı 2020'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en yavaş bilanço artışına işaret edecektir.

Hafta boyunca ABD’de Salesforce, Dollar General ve Kroger gibi şirketlerin çeyrek bilançolarını yayınlaması bekleniyor. Yatırımcılar bu verileri aynı zamanda tüketici güveni verileri, gayrisafi yurtiçi hasıla beklentileri ve ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklayacağı aylık istihdam raporuyla birlikte okuyarak ekonominin durumu ile ilgili bir öngörü oluşturmaya çalışacak.

Wall Street analistleri, S&P 500 şirketleri için cari çeyrek bilanço tahminlerini keskin bir şekilde düşürdü ve 2020'den bu yana ilk kez yıllık bazda çeyrek bilançosu düşüşü öngörüyor. Haziran ayı sonunda şirket kârlarının dördüncü çeyrekte kabaca %9 artacağını tahmin eden analistler, FactSet verilerine göre cuma günü itibariyle ise yaklaşık %2'lik bir daralma bekliyordu.

Tüm bunlara rağmen analistler ileriye dönük tozpembe bir tablo çiziyorlar ve 2023 takvim yılı için yıllık bazda analistler arasında %5’in üzerinde bilanço artışı yakalanacağı tahmini konusunda bir fikir birliği var. Ancak birçok yatırımcı, potansiyel bir resesyonun ortaya çıkması ve FED'in faiz artışlarına devam etmesi halinde şirket bilanço beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlar bekliyor.

Yatırım yönetimi şirketi ThornBurg’ün Yatırımlar ve Portföy Yönetimi Eş-Başkanı Benjamin Kirby, “Benim görüşüme göre 2023’e giderken beklentiler önemli ölçüde yüksek. Daha sıkı para politikasının gerçek şirket bilançolarına ne zaman etki edeceği konusunda bir gecikme var” ifadelerine yer verdi.

Kirby, ABD ekonomisinin gelecek yıl bir resesyona gireceğine inandığını ve firmasının daha düşük değerleme katlarına sahip şirketlerin bazı nakit ve hisselerini elinde tutarak portföyleri genel olarak savunma amaçlı konumlandırdığını söyledi. Yatırım uzmanı telekomünikasyon sektörüne ilgi duyduğunu ve sektördeki şirketlerin ekonomideki bir yavaşlama sırasında gelir elde etmeyi sürdüreceğini öngördüğünü açıkladı.

Hisse senetleri son iki yılın çoğunda olduğundan daha ucuz görünüyor, ancak Wall Street ralli yaptıkça hisse değerleri de tekrar yükselişe geçti. FactSet'e göre, S&P 500'deki şirketler, önümüzdeki 12 ay boyunca öngörülen bilançolarının 17 katından fazla seviyede işlem görüyorlar. Bu, 2022'nin başındaki 21 kat seviyesinden fazla düşük. Ancak hisseler yine de yaklaşık 15 olan yılın en düşük seviyelerinin ve 10 yıllık ortalamasının biraz yukarısında işlem görüyor.

Bilanço tahminlerinin 2023'te düşmek için daha fazla alana sahip olduğuna inanan yatırımcılar, ileriye dönük düşünüldüğünde hisse senetlerinin daha da pahalı olduğunu öngörüyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi CBIZ’in Baş Yatırım Sorumlusu Anna Rathbun, 2023 bilanço tahminlerinin şu anda fazla iyimser olduğunu düşünüyor. Rathbun açıklamasında, “Bilançolar aşağı yönlü revize edilirse, S&P 500'de aşağı yönlü bir hareket bekliyoruz. Hisse senetleri hâlâ pahalı, çünkü iyimserlik primi dört çeyrek süren tahminlere dahil edildi" dedi.

Rathbun, firmasının teknoloji, tüketici tercihleri ve iletişim hizmetleri sektörlerindeki hisse senetleri gibi FED’in faiz artışlarından en çok etkileneceğine inanılan piyasa segmentleri konusunda temkinli olmaya devam ettiğini söyledi.

Şirket bilançolarının gelecek yıl korkulandan daha iyi olacağına inanan yatırımcılar da mevcut. Yatırım danışmanlığı şirketi Waddell & Associates’in CEO’su ve Baş Yatırım Stratejisti David Waddell 2023'ün ilk yarısında bilançoların daralabileceğini, ancak şirketlerin maliyetleri düşürmesiyle ikinci yarıda büyüyebileceğini düşünüyor.

Wadell, “Bu zorlu dönemden nasıl geçeceklerini bulacakları konusunda şirket yönetimleri lehine bahse giriyorum. Ayrıca asla ABD tüketicisine karşı bahis oynamak istemezsiniz” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar tüketici harcamalarının ve kurumsal bilançoların zorlu iş ortamında nasıl dayandığını izlerken, Noel alışveriş sezonu önemli bir test oluşturuyor. Noel’de perakende satışlarının büyümesi bekleniyor. Ancak perakende sektörü şirketleri ve sektör danışmanlarına göre, daha yüksek fiyatlardan kaynaklanan tüketici baskısı geçen yıla göre satışları yavaşlattı. Target gibi perakende devleri, yavaş bir tatil sezonu konusunda uyardı ve mevcut çeyrek için tahminleri düşürdü.

Wall Street’te yıl sonu rallisi gelecek mi?

 

Kolay para dönemi sona erdi

 

Dolar tırmanıyor, hisse senetleri düşüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)