E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te boğa rallisi için eksik olan şey ne?---

Wall Street’te boğa rallisi için eksik olan şey ne?

Wall Street’te boğa rallisi için eksik olan şey ne?
14 Nisan 2023 - 15:24 borsagundem.com

Teknik analist Mark Arbeter’a göre ABD borsalarında yeni bir boğa piyasası tüm teknik verilerle uyuşuyor. Ancak boğa piyasasını harekete geçirecek ralli bir türlü gerçekleşmiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomiye dair tüm gelişmeler güçlü bir ABD borsası rallisini destekler nitelikte. Ancak MarketWatch’un haberine göre gelişmeleri yakından takip eden bir Wall Street teknik analisti ayı piyasasının savunanların yenilip yenilmediğine dair hâlâ şüphelerin olduğunu belirtiyor.

ABD merkezli yatırım firması Arbeter Investment’ın Başkanı Mark Arbeter S&P 500 Endeksi’nin 13 Mart tarihinde gün içi dip seviyesinde ulaştığı 3.809 puanla önemli bir direnç seviyesi oluşturduğunu belirtiyor. Zira Arbeter’a göre S&P 500 Endeksi şubat ayında büyük sermayeli hisse senetlerinin çöküşüyle birlikte düşen takoz (kama) modeli adı verilen bir ayı piyasası modelini takip ediyordu ve endeks 3.656 puana kadar gerileyebilirdi. Ancak endeks bu noktaya ulaşmadan yeniden yükselişe geçmeyi sağlayabildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, düşen kama modeli zaman içerisinde fiyatlarda aşağı yönlü bir genel hareketle birlikte daralan fiyat aralığını işaret eder. Yükselen eğilimli kama modeli ise aksine zaman içerisinde fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket öngörür. İki model genellikle teknik analizlerde kullanılır.

Arbeter S&P 500 Endeksi’nin bir sonraki destek seviyesinin 4.220 puan civarında olduğunu öngörüyor. Teknik analiste göre eğer bu seviyeye ulaşılırsa 2 Şubat’ta ulaşılan günü içi zirvesi olan 4.195 puan geride bırakılabilir. Endeks grafik direncini geride bırakarak ekim ayı diplerinden üç zirveye ve iki dip noktasına ulaşabilir.

Teknik analist bundan sonraki direnç bölgesi olarak da 4300 puan seviyesini belirledi. Bu seviye de ağustos ayı zirvesini ve %61,8’lik Fibonacci ayı piyasası düzeltmesini işaret ediyor.

Birçok teknik analist, Fibonacci oranı olarak bilinen göstergeye özellikle dikkat eder. Söz konusu oran 13. yüzyılda doğan İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci’ye atfedilir. Fibonacci göstergesi iki bitişik sayının toplamının bir sonraki en yüksek sayıya eşit olduğu bir tam sayı dizinine dayalı bir göstergedir. (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34...)

Arbeter bilindik bir borsa terimi olan geride kalma korkusuna (FOMO) işaret ederek, “Bu bölgenin üzerinde bir kırılma ayıların kış uykusuna yatmasına ve yeni bir FOMO turuna imkan sağlayabilir” dedi.

Ancak piyasalara ilişkin tüm bu pozitif beklentiler kesinlik taşımıyor. Zira boğa piyasasının geri dönüşünü destekleyecek bazı bileşenler eksik kalmaya devam ediyor.

Arbeter, “Yaklaşmakta olan bir boğa piyasasının ve büyük trend değişiminin çok tipik bir örneği olan ve ekim ayının diplerinde görmediğimiz şey, lokavt rallisi. Diğer bir deyişle sürekli yukarıya giden hisse senetlerinin birçok kişiyi aşırı nakitte yakalamasıydı. Böyle bir piyasa ortamı yatırımcıların yeni bir geri çekilmeyi beklemesi için elverişsizdir” dedi. Teknik analiste lokavt rallisinin eksikliğinin yeni bir boğa rallisinin zamanını tahmin etmeyi ve “uzun vadeli teknik çözümlemesini” zorlaştırıyor.

Teknik analist, boğa piyasası beklentileri için, “Pazarı havaya uçurabilecek yakıt var, sadece ateşlenmesi gerekiyor. Ancak yine de ters rüzgarlar yangın oluşmadan önce ateşi söndürebilir” dedi.

 

Ed Yardeni: Hafif bir gerileme derin bir durgunluğa dönüşebilir

 

Fed faiz artırımına giderse yatırımcıların oyun planı ne olmalı?

 

Wall Street devleri SVB’den farkını gösterecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden14 Nisan 2023 16:49

    abijim daaa nossun .hisseler değil borsa ralli yapıyo bakıyon hangi hisse bulamıyon ama borsa ralli yapıyo hahuahuhauh tıpkı efason gibi pahalılık vr ama efason düşüyo dünyada tek böyle bi sistem  

  • Suat14 Nisan 2023 15:59

    Rallinin olabilmesi için borsadan hırsızların temizlenmesi gerekir.Şirket kârını beşe katlamış ama yükselmiyor düşüyor.Mantıklımı ?