E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in gündemi bilanço sezonu---

Wall Street’in gündemi bilanço sezonu

Wall Street’in gündemi bilanço sezonu
15 Nisan 2024 - 17:08 borsagundem.com

Cuma günü ABD’nin dev bankalarının üç aylık raporlarını paylaşmasıyla başlayan bilanço sezonu bu hafta Wall Street’in yönünü belirleyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçen hafta enflasyondaki kalıcılığın ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini düşürme planını engelleyebileceği endişeleriyle düşüşteydi.

Hafta boyunca Nasdaq %0,6, S&P 500 %1,6 geriledi. Dow Jones Endeksi ise çeyrek bilançolarının yatırımcıları etkilememesi nedeniyle Cuma günkü banka hisselerindeki düşüşün de etkisiyle %2,5 düştü.

Bu hafta ABD’nin ilk çeyrek bilanço sezonuna dair daha fazla ayrıntı paylaşılacak. Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley’den gelen raporlarla birlikte büyük bankalara dair bilanço sezonu tamamlanacak. Yatımcılar United Airlines ve Netflix’ten gelecek bilanço verilerini de merakla bekliyor.

Faiz indirimi beklentileri azalıyor

ABD istihdam piyasasına dair verilerin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından geçtiğimiz hafta FED’in haziran ayında faiz oranlarını düşüreceğine dair öngörüler azalmıştı. Enflasyon rakamlarının da umduğu kadar hızlı düşmediğini gösteren geçen hafta açıklanan enflasyon verileri ekonomistlerin FED’in faizleri sabit tutacağı öngörülerini güçlendirdi.

Daha önceki tahminlerinde yaz başında faiz indirimi öngören Bank of America ve Deutsche Bank ekonomistleri şimdiyse FED’in ilk faiz indirimini aralık ayında gerçekleştireceğine inanıyor. Bu projeksiyona göre FED 2024 içerisinde sadece bir faiz indirimi gerçekleştirecek.

YahooFinance’in haberine göre Bank of America ABD Ekonomisti Michael Gapen perşembe günü yayınladığı bir araştırma notunda, "FED yönetiminin haziran ayında faiz indirimine başlamak için ihtiyaç duydukları güveni kazanacaklarını artık düşünmüyoruz" dedi.

Gapen, "Enflasyonun yakın vadede nispeten güçlü kalmasını bekliyoruz. Mart ve nisan aylarında çekirdek TÜFE için aylık %0,25 tahmin ediyoruz. Bu, işgücü piyasasındaki bozulmaya dair net işaretler olmadan haziran veya eylül gibi erken bir tarihte yapılacak bir faiz indirimini uzak ihtimal haline getiriyor" açıklamasında bulundu.

Bloomberg verilerine göre genel piyasa beklentileri bu yıl iki kez faiz indirimi yapılacağı yönünde. Deutsche Bank Baş Ekonomisti Matthew Luzetti bu daha ılımlı tahminlerin bile 2024’te gerçekleşmeyebileceğini belirtti.

Luzetti, “Daha fazla hayal kırıklığı yaratan enflasyon verileri veya mali teşvik ve/veya enflasyonu artırabilecek politikalar sağlayan bir seçim sonucu ( ticaret veya göçmenlik politikaları gibi), bu yıl ve 2025'e kadar faiz indirimi yapılmamasına neden olacaktır” dedi.

Tüketici verileri gündemde

FED’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı yönündeki konsensüsle birlikte, ekonomistler ABD tüketicisindeki direncin azaldığına dair herhangi bir işaret olup olmadığını yakından izlemeye devam edecekler.

Gün içerisinde açıklanacak mart ayı perakende satış raporu bu sebeple yatırımcılar için ayrı bir önem taşıyor. Ekonomistler, perakende satışların mart ayında bir önceki aya göre %0,4 artmasını bekliyor. Bu oran, perakende satışların ocak ayında %1,1 düşmesinin ardından Şubat ayında görülen toparlanmayı genişletecek.

Wells Fargo'nun ekonomi ekibinin müşterilerine gönderdiği bir notta, "Özellikle ücret artışı sağlam kaldıkça, tüketici harcamalarının anlamlı bir şekilde yavaşlamaya hazır olduğunu düşünmüyoruz. Gerçek zamanlı kredi kartı harcama verileri, tüketici harcamalarının mart ayında pandemi öncesi eğiliminin üzerinde kaldığını gösteriyor” denildi.

 

Banka bilançoları endişelendiriyor

Amerika'nın en büyük finans kurumlarından bazılarının ilk çeyrek bilançolarını paylaştı. Ancak dev bankalar bilanço raporlarında, yatırımcıları etkilemek için çok az şey yaptı. JPMorgan Chase, Wells Fargo ve Citigroup üç aylık raporlarında net faiz gelirlerinin azaldığını bildirdi.

JPMorgan, 2024 net faiz geliri hedefini 90 milyar dolar olarak korudu, ancak CNBC'ye analistler beklentilerin 2-3 milyar dolar aralığında artmasını bekliyorlardı.

Citi ABD Hisse Senedi Stratejisti Scott Chronert, cuma günü müşterilere gönderdiği bir notta, "Piyasalar, Goldilocks senaryosunun bu yıl gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu fiyatladı ve 'iyi ama yeterince iyi değil' haberleri daha fazla aşağı yönlü risk getirdi. Çok erken olsa da, bankalardan gelen ilk çeyrek raporları, genel olarak sağlıklı kalsa bile, yüksek olması beklenen büyüme beklentilerinin gerisinde kalma riskini vurguluyor" uyarısında bulundu.

Goldman Sachs, Bank of America ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere daha fazla bankanın hafta içerisinde bilançolarını bildirmesi bekleniyor.

Bilanço sezonunun etkileri ayrıntılarda gizli

İlk çeyrek bilanço sezonunun ilk tam haftasına girerken, Wall Street stratejistleri, şirketlerin özellikle bilanço büyümesini nasıl yönlendirdiğine odaklanıyor.

Geçen yıl boyunca birçok şirket, talep gerilerken marj büyümesini sağlam tutmak için işten çıkarmalar ve diğer taktikler kullanmıştı. Stratejistler, piyasa rallisinin devam etmesi için bu anlatının bu çeyrekte değişmesini bekliyor. Şirket bilançolarının hızlanan bir ABD ekonomisine dair son işaretlerle birlikte destekleneceği öngörülüyor.

Charles Schwab kıdemli yatırım stratejisti Kevin Gordon, Yahoo Finance'e verdiği demeçte, "Gelir artışının daha da yükseldiğini görmeye başlamanız gereken bir dönüm noktasındasınız ve bunu yapmazsanız, bu daha büyük bir sorun haline gelecek" dedi.

Godron "Geçen yıl işten çıkarmalar yoluyla işgücü maliyetlerini agresif bir şekilde azaltan şirketler, bunu ancak bu kadar uzun süre yapabilir. Önünde sonunda gerçek talebin tekrar devreye girdiğini görmeniz gerekiyor” açıklamasında bulundu.

FactSet verilerine göre, ilk çeyrek için S&P 500 şirketlerinin gelirinin %3,4 artması ve 10 yıllık ortalama olan %5,1'in altında kalması bekleniyor.

New York Fed imalat endeksi daralmanın sürdüğüne işaret etti

 

ABD'de perakende satışlar beklentilerin üzerinde

 

Yatırım psikolojisinde nasıl ustalaşılır?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)