E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street dot-com balonunu yeniden mi yaşıyor?---

Wall Street dot-com balonunu yeniden mi yaşıyor?

Wall Street dot-com balonunu yeniden mi yaşıyor?
21 Şubat 2024 - 14:50 borsagundem.com

Yapay zeka teknolojisinin yükselişi ve bir avuç hisse senedindeki borsa hakimiyeti yatırımcılara dot-com balonunu anımsattı. Ancak uzmanlara göre dot-com balonunun bir benzerinden söz etmek için borsaların çok daha fazla yükselmesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların az sayıdaki birkaç hisse senedine yoğunlaşması, yeni bir teknolojiyi parlatan piyasa anlatısı ve hisse senedi fiyatlarındaki yükselişler bazı yatırımcılara 1999 yılındaki dot-com balonunu hatırlatıyor.

Yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle desteklenen borsa rallisi teknoloji hisselerinin son bir buçuk yılda yükselmesine sebep oldu. ABD borsalarında teknoloji yoğunluklu Nasdaq 100 Endeksi %70’lik artışla yeni rekor seviyelere ulaştı. Bu süreçte S&P 500 Endeksi’nin en büyük on firması endeksin tamamının %30’unu oluşturur hale geldi.

Ancak Insider’ın haberine göre mevcut piyasa ortamının 1990’ların internet balonuna rakip olabilmesi için çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Haberde 3 kritik gösterge örnek gösterilerek bugünün borsalarıyla 1999’daki dot-com balonu karşılaştırılıyor.

1. Uzun vadeli hisse senedi getirileri dot-com balonuna göre çok daha uyumlu

1990’larda Nasdaq 100 Endeksi adeta yanıyordu. Endeks 1995 yılında %42,54, 1996’da %45,54, 1997’de %20,63, 1998’de %85,30 ve 1999’da %101,95 yükselmişti. Bu yükselişler dot-com balonunun zirveye ulaştığı sıralarda endeksin dört yılda yaklaşık %700’lük bir getiri sağladığını gösteriyor.

Bugünse Nasdaq 100 Endeksi 2013’ten bu yana yaklaşık %100’lük bir dört yıllık getiri sağladı. Bu da endeksin 2013 yılından bu yana olan ortalamalarıyla aynı seviyede. Habere göre bugünün borsasının 1990’lara benzer bir balonun içerisinde olması için Nasdaq 100’deki getirilerin parabolik bir ivmeyle yükselmesi gerekirdi.

 

2. Üç aylık değişim oranları aşırı seviyelerde değil

Sentiment Trader’ın Kıdemli Araştırma Analisti Dean Christians'ın paylaştığı verilere göre, yarı iletken hisselerindeki üç aylık değişim oranı, dot-com balonunun zirvesine kıyasla nispeten düşük kalıyor.

Christians dot-com balonu sırasında üç ayda hisse senetlerinin %257 gibi aşırı oranlarla yükseldiğine dikkat çekti. Hisse senetlerinde bugün görülen değişim oranları ise sadece %45 seviyesinde.

Christians, “Daha ekstrem seviyelere çıkılabilir mi? Her şey mümkün” ifadelerine yer verdi.

3. Balon piyasasının simgesi Cisco ile Nvidia arasındaki fark

Cisco hisseleri 1995’in başından Mart 2000’deki zirvesine kadar %4.105 gibi çılgınca bir oranda yükseldi ve dot-com balonunun simgesine dönüştü.

Nvidia hisseleri ise yatırımcılar tarafından büyük ölçüde bugünkü borsa rallisinin simgesi olarak görülüyor. Yapay zeka çipleri üreten şirketin değerinin yakın zamanda 2 trilyon dolara yükseleceği düşünülüyor.

Ancak Fundstrat Analisti Matt Cerminaro'ya göre, Nvidia hisselerinin Cisco balonuna rakip olabilmesi için çok daha fazla yükselmesi gerekiyor. Cerminaro, Nvidia'nın bugünkü fiyat hareketini Cisco'nun dot-com balonu sırasındaki fiyat hareketiyle karşılaştırdı ve şu sonuca ulaştı:

“Nvidia’nın dot-com balonu seviyelerinde olması için 433 gün içerisinde hisse senedinin fiyatını 3 katına çıkarması gerekiyor.”

 

Wall Street borsa rallisinin geleceğini parlak görüyor

 

Yeni başlayanlar için doğru yatırımın 3 kritik sorusu

 

Wall Street’te gündem yeniden faiz artışı senaryoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)