E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street devleri SVB’den farkını gösterecek---

Wall Street devleri SVB’den farkını gösterecek

Wall Street devleri SVB’den farkını gösterecek
14 Nisan 2023 - 11:37 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar bugün ABD bankalarının bilançolarına kilitlendi. Banka mevduatlarına ilişkin endişeler devam ediyor. Ayrıca SVB krizi sonrası kredi standartlarının yükseltilmesi ihtimali küresel piyasalar için kriz anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük bankaları yatırımcılara geçen ay sektörü krize sokan Silicon Valley Bank ve diğer sorunlu bankalardan ne kadar farklı olduklarını göstermeye hazırlanıyor.

Wall Street’in en büyük on bankasından dördü, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo ve PNC bugün bilançolarını açıklayacak. Gelecek hafta ise salı günü Bank of America ve Goldman Sachs, çarşamba günü de Morgan Stanley ve U.S. Bancorp ilk çeyrek raporlarını paylaşacak.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre mevduat kaçışları sonrasında federal düzenleyici kurumların Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’in yönetimini ele alması üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Krizin ardından bankacılık sistemine ilişkin soru işaretleri önümüzdeki dönemi son yılların en çok merak edilen bilanço sezonu yapıyor.

Bankalara yönelik paniğin büyük bir kısmı giderildi. Ancak bankalara ilişkin tüm sorunlar giderilmiş değil.

Bazı bankaların hisse senetleri fiyatları halen karamsarlığını koruyor. Yatırımcılar bankaların mevduat çıkışları, zayıflayan marjlar, düşen kredi hacimleri ve daha sıkı regülasyonlar nedeniyle zorlanacağından endişe ediyor. Gün içeri başlayacak bilanço sezonunda tüm bu endişeler yatırımcıların merceği altında olacak.

YahooFinance’in haberine göre Analistler JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo’nun dayanıklılık göstergesi olarak ilk çeyrekte bir yıl öncesine göre cirosunun ve kârını artırmasını bekliyor. JPMorgan ve Wells Fargo’nun bir önceki çeyreğe göre net gelirlerinin düşmesi bekleniyor.

En büyük endişe mevduatlar

Sektördeki en büyük endişe, artan faiz oranlarının mevduattan varlıklara kadar her şey üzerindeki etkisi olduğu görülüyor.

Bankalar tarafından tutulan birçok tahvil varlığı alış fiyatının altında ve bankaların bu tahvilleri satmak zorunda kalması büyük meblağlarda net zarar oluşturma potansiyeli taşıyor.

SVB’nin 10 Mart'taki iflasının tetiklediği kaostan önce bile, JPMorgan ve Wells Fargo da dahil olmak üzere bankalar, müşterilerin para piyasası fonları tarafından sunulan daha yüksek faiz oranlarını talep etmesi nedeniyle mevduat kaybediyorlardı.

Wedbush Securities analistleri David Chiaverini ve Brian Violino konuyla ilgili bir araştırma notunda, "Mevduat toplama rekabeti halihazırda şiddetliydi ve son banka iflasları mevduat kavgasını mecazi olarak bir bıçaklı kavgadan bir silahlı çatışmaya dönüştürebilir" dedi.

Azar azar başlayan mevduat çıkışları ayın ikinci yarısında bazı kurumlar için adeta sele dönüştü. FED verilerine göre bankalar 29 Mart tarihine kadar toplamda yaklaşık 500 milyar mevduatı kaybetti.

Mevduat çıkışları sektör genelinde gerçekleşse de küçük bankalar büyük bankalardan daha fazla kaybetti. Yine de JPMorgan ve Wells Fargo bilançosunda sınırlı miktarda mevduat düşüşleri paylaşmayı bekliyor. Citigroup ise sınırlı miktarda mevduat artışı görebilir.

Bankalar için olumlu olabilecek bir gelişme ise yüksek faiz oranları sayesinde bankaların kredilerden daha fazla ücret alabilmesi ve bunun gelirlere yardımcı olabilmesi. JPMorgan ocak ayında yaptığı açıklamada net faiz gelirini bu yıl %11 artırarak 74 milyar dolara çıkarmayı beklediğini açıkladı.

Ancak asıl endişe JPMorgan gibi bankaların mevduat sahiplerini çekmek veya bankada tutabilmek için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalması. Mevduat faizlerinin artmasıyla net faiz marjı olarak bilinen önemli bir kârlılık göstergesi küçülmeye başlayabilir. Bazı analistler, bankaların ilk çeyrekte gerçekleşmemiş olsa bile, böyle bir sıkılaştırmanın yaklaştığı konusunda uyarılar bekliyor.

Morgan Stanley Analisti Betsy Graseck, artan mevduat maliyetleri nedeniyle önümüzdeki iki yıl boyunca banka kârlılığı tahminlerini aşağı yönlü revize ettiği açıkladı. Analist yakın tarihli bir müşteri notunda, "Nisan ayındaki bilançolar sonuçlarla değil, öngörülerle ilgili olacak" dedi.

 

Krediler odak noktasında

Yatırımcılar için bir başka önemli nokta da bankaların kredi standartlarını zorlaştırıp zorlaştırmadığı veya daha az yeni kredi verip vermediği. Zira yükselen kredi standartları işletmelere ve tüketicilere kredi akışını azaltarak daha büyük ekonomiyi etkileyecektir.

FED verilerine göre, banka kredileri, çoğunlukla daha küçük kurumların geri çekilmesi nedeniyle, 29 Mart'ta sona eren iki hafta boyunca sektörde yaklaşık 105 milyar dolar düştü. Bu düşüş, 1973'e kadar geriye giden FED verilerine göre kayda geçen en büyük düşüş oldu.

Analist tahminlerine göre, JPMorgan ve Wells Fargo için toplam kredilerin gözle görülür şekilde değişmesi beklenmiyor. Kredilerde JPMorgan'ın 2022'nin dördüncü çeyreğine kıyasla %0,7'lik bir düşüş, Wells Fargo'nunsa %0,03'lük bir artış göstereceği tahmin ediliyor.

Bankaların gelecekteki kârlılıklarını baskı altına alabilecek bir gelişme olan endüstrinin daha sıkı düzenlenmesi olasılığı hakkında CEO’ların da söyleyecekleri bazı şeyler olacaktır. ABD Başkanı Joe Biden, düzenleyici kurumlardan son on yılın sonunda gevşetilen bölgesel bankaların gözetimini düzenleyen kuralları güçlendirmelerini istedi.

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, bu ayın başlarında yayınlanan yıllık hissedar mektubunda düzenleyici kurumları dikkatli olmaya çağırdı. Daha sıkı düzenlemelerin Silicon Valley Bank’i batıran ani mevduat çıkışını durdurmasının muhtemel olmadığını söyledi. Zira mevduat sahipleri, bankanın son tam iş gününde 42 milyar dolar çekmişti. Dimon müşteri notunda krizin ardından refleksle atılacak adımlardan kaçınmak gerektiği konusunda uyarıyor.

Wall Street’in büyük sınavı bilanço sezonu

 

ABD banka bilançolarında milyarlarca dolarlık muhasebe hilesi

 

ABD'de bilanço dönemi yatırım bankalarıyla başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)