E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in büyük sınavı bilanço sezonu---

Wall Street’in büyük sınavı bilanço sezonu

Wall Street’in büyük sınavı bilanço sezonu
10 Nisan 2023 - 13:23 borsagundem.com

Yatırımcılar büyük ABD şirketlerinin bilanço sezonunu hisse senetleri için bir sonraki büyük sınav olarak görüyor. İlk çeyrek kârlarının bir yıl öncesine göre düşmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında bu hafta itibariyle bilanço sezonu başlıyor. Yatırımcılarsa kötüleşen ekonomik atmosfer karşısında ABD hisse senetlerinin güçlü bilançolarını sürdürüp sürdüremeyeceğini merak ediyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre analistler S&P 500 Endeksi’nde yer alan şirketlerin çeyrek bilançolarında üst üste ikinci kez düşüş görmeyi bekliyor. FactSet verileri ilk çeyrek bilançolarının bir yıl önceki aynı döneme göre %6,8 oranında düşeceğini gösteriyor. Bu öngörü gerçekleşirse, Kovid-19 pandemisinin başlangıcında %32'lik bir kâr düşüşüne maruz kalan şirketler, 2020'nin ikinci çeyreğinden bu yana kârlarındaki en sert düşüşü görecek.

Danışmanlık firması Brown Advisory’nin Hisse Senetleri Başkanı Eric Gordon, “Şirket bilançoları perspektifinden bakıldığında halihazırda bir resesyonun içerisindeyiz” dedi.

Şirketler, enflasyon ve yükselen faiz oranları da dahil olmak üzere bir dizi zorlukla mücadele ediyor. Geçtiğimiz mart ayında iki büyük bankanın iflası 2008 Küresel Finans Krizi’nden sonra tarihin en büyük bankacılık krizi niteliğindeydi. Bankacılık sistemindeki kriz finans sisteminin sağlığına dair endişeleri de tetikledi. Yine de ABD hisse senetleri yıl başından bu yana değer kazanabildi ve S&P 500 Endeksi %6,9 yükseldi.

Wall Street bilanço beklentilerini düşürüyor olsa da yatırımcılar şirket kârlarının ne kadar düşebileceğini merak ediyor. Yatırımcılar hisse senetlerinin değerlerine göre pahalı görünüp görünmediğine dair daha iyi bir öngörü için bilanço raporlarını bekliyorlar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin en büyük bankaları arasında olan JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo hafta içerisinde ilk çeyrek bilançolarını açıklayacak. Yatırımcılar aynı zamanda hafta içerisinde açıklanacak tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi rakamlarını da değerlendirecek. Amerikan enflasyonundaki yükselişi gösterecek iki raporun ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı politikalarını etkilemesi bekleniyor.

Cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri ülke ekonomisinde istihdamın mart ayında sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ettiğini gösterdi. İstihdam verileri yatırımcı tarafında FED’in mayıs ayında da faiz artışlarına devam edeceği beklentilerini artırdı.

Gözler banka bilançolarında

İlk çeyrek bilançolarını bildiren ilk şirketler olan bankalarsa bilanço sezonunun tonunu belirleyecek. Yatırımcılar mart ayındaki bankacılık krizinin ardından sektörü daha yakından izliyor. Birçok piyasa katılımcısı banka yöneticilerinin kredi verme standartlarını yükseltip yükseltmediğini görmek istiyor. Zira kredilerdeki düşüş sektördeki büyüme beklentilerini ve FED’in faiz politikasını etkileyebilir.

Yatırım danışmanlığı şirketi Prime Capital’ın Servet Yönetimi Birimi Genel Müdürü ve Baş Yatırım Sorumlusu Scott Duba, “Daha sıkı borç verme standartlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin ne kadar büyük olacağını anlamaya çalışıyoruz. Finansal koşulların ne kadar gevşek veya sıkı olduğu hakkında bize çok şey söyleyecek” ifadelerine yer verdi.

Duba firmasının şu sıralar sağlık ve temel tüketim malları sektörlerindeki hisse senetlerini tercih ettiğini belirtiyor. Bu sektörler genellikle piyasalarda karmaşa hâkim olduğunda kullanılan savunma odaklı yatırım tercihleridir.

Teknoloji hisselerinde yükeliş sürecek mi?

Büyük teknoloji şirketlerinden gelen bilanço raporları yılın başlangıcında yatırımcıların gözünde büyütülüyordu ve söz konusu hisse senetlerinin fiyatları önemli bir artış göstermişti. Apple ve Microsoft gibi şirketlerin S&P 500'deki ağırlığı, bu şirketlerden gelen pozitif sonuçlarla birlikte endeks genelinde yükselişi tetikliyordu.

Yatırım danışmanlığı şirketi CBIZ’Nin Baş Yatırım Sorumlusu Anna Rathbun, “Bilanço beklentileri düşerken teknoloji hisselerinin yukarı yönlü olması bana hiç mantıklı gelmiyor. Bana kalırsa bilançolar ortaya çıkınca gerçeklerle yüzleşilecek” açıklamasında bulundu.

Şirketlerin aşması gereken hedef çok düşük

Yatırımcıların aklındaki temel soru ise şirketler yüksek maliyetleri ürün fiyatlarına aktarırken tüketicilerin ne kadar uzun bir süre yüksek fiyatlara dayanabileceği. Analistler S&P 500 şirketlerinin ilk çeyrekte gelirlerini %1,8 oranında artırmasını bekliyor. Bu rakam 2020’nin üçüncü çeyreğinden bu yana satışlardaki en düşük artış anlamına geliyor.

İlk çeyrek bilançolarına dair erken raporlar bazı şirketlerin zorluklara rağmen satışlarını ve kârlarını koruduğunu gösteriyor. Gıda şirketi Conagra Brands enflasyon kaynaklı fiyat artışları sayesinde geçen hafta beklenenden daha güçlü bilanço bildirdi. Nike, üç aylık satışlarda %14'lük bir artış bildirdi ve mart ayındaki envanter bolluğu sayesinde gelir artışı hedefini yükseltti.

Bazı yatırımcılar, konsensüs tahminlerdeki keskin düşüşe dayanarak daha zayıf bilançolar için hazırlandıklarını belirtiyor. FactSet verilerine göre, analistler ilk çeyrekte bilanço beklentilerini yaklaşık %6,2 oranında düşürdüler. Bu oran normalden çok daha keskin bir revizyonu işaret ediyor. Düşük beklentiler aynı zamanda şirketlere bilançolarda aşmaları gereken engelin çok daha düşük olmasını sağlıyor.

Varlık yönetimi firması Penn Mutual’ın Portföy Yöneticisi George Cipolloni, “Bu çeyrekteki beklentiler oldukça düştü. Eğer bu beklentileri aşarsanız ve daha iyi bir rapor verirseniz hisse senetleriniz kısa vadede yükseliş potansiyeli elde eder” dedi.

Bazı yatırımcılara göre, 2023'ün ikinci yarısı için bilanço tahminleri nispeten iyimser kalıyor. Bu da Wall Street'te daha fazla revizyona yol açabilir. Analistler yıllık bazda bilanço artışının %1,2 olacağını tahmin ediyor.

Düşen kârlar, hisse senetlerinin şirketlerin ileriye dönük kârlarına göre daha pahalı görünme riskini beraberinde getirir. FactSet'e göre, S&P 500'deki şirketler, önümüzdeki 12 ay boyunca öngörülen bilançoların yaklaşık 18 katında diğer bir deyişle 10 yıllık ortalama olan 17,3'ten daha yüksek bir seviyede işlem görüyorlar.

Brown Advisory’den Gordon, “Bu daha sıkı borç verme standartları ekonomiye etki etmeye başladığından bilanço beklentilerinin de düşmesi gerekecek. Bilanço sezonu boyunca sıfırlanmanın ne kadar olması gerektiğini öğreneceğiz. Bu da yılın geri kalanında hisse senetlerinin yönünü belirlememize yardımcı olacak" dedi.

Ekonomiye dair kötü haberler artık borsalar için de kötü

 

ABD teknoloji hisselerinde ralli gerçeklikten ayrışıyor

 

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DIMBIL10 Nisan 2023 13:54

    Bu yükselişler hisse senedi pazarlaması olup dikkatli olun derim.Karlarda şok bir düşüşler görülecek ve tüm borsalarda satış dalgası bekliyorum.