E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarını bekleyen asıl tehdit---

Wall Street borsalarını bekleyen asıl tehdit

Wall Street borsalarını bekleyen asıl tehdit
18 Ocak 2022 - 14:28 borsagundem.com

ABD borsaları enflasyon ve FED’in erken faiz artışı endişelerini atlatmış gibi gözüküyor. Analistlerse yatırımcıların tahvil faizlerine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları tıpkı 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılına da kötü bir başlangıç yaptı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılın başından bu yana ABD borsalarının performansına bakıldığında ise Dow Jones Endeksi’nin %1,84, S&P 500 Endeksi’nin %2,79 düşüş gösterdiği görülüyor. Ancak hisse senetleri ticaretindeki volatilite göze çarpsa da Dow Jones ve S&P 500 endeksleri halen rekor seviyelerinden sadece %3 uzakta.

Teknoloji hisseleri ise bu iki haftalık süreçte en büyük darbeyi aldı. Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi yılbaşından bu yana %5,93 oranında düşüş gösterdi. En son zirvesine göre %8 oranında gerileyen Nasdaq %10’luk geri çekilmeyi belirten düzeltme bölgesine yaklaşıyor.

CNN Business’ın haberine göre Wall Street hisseleri ne zaman daha sert bir düşüşe yöneliyor gibi görünse dipten alan yatırımcıların yardımıyla birlikte hızlı bir şekilde geri dönüş sağlıyorlar.

Yatırımcılarsa enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın kur artışı beklentileri gibi geçici endişeleri ve Omikron varyantının ekonomiyi yavaşlatacağına ilişkin korku senaryolarını atlatmış gibi gözüküyor. Bu süreçte söz konusu tüm endişelere rağmen bilançolarsa güçlü kalmaya devam etti.

Yatırım danışmanlığı şirketi GW&K’in Küresel Stratejisti Bill Sterling, “Son zamanlarda Teflon bir piyasa gördük. Beklentiler daha erken başlayacak bir kur artışı döngüsüyle bir miktar değişti. Ancak piyasa bunu değerlendiriyor” ifadelerine yer verdi.

Wall Street’i düşürebilecek en kötü haber

Yatırım bankası Raymond James’in Baş Yatırım Sorumlusu Larry Adam, "Piyasanın dayanıklı olmasına şaşırmıyorum zira bilançolar ve ekonominin temelleri hala güçlü. Ancak piyasalar birçok yönden geri çekilmeye hazır” uyarısında bulundu.

Adam, yatırımcıların FED'e özellikle dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Baş stratejiste göre, enflasyon nedeniyle kısa vadeli faiz oranlarını beklenenden daha fazla yükseltmesi gerekirse, bu durum piyasalarda daha fazla gerginlik yaratabilir.

Adam, “Yatırımcılar daha fazla volatilite nedeniyle endişelenebilir. Eğer FED daha agresif hale gelirse bu borsaları korkutur” dedi.

Yükselen tahviller sorun yaratabilir

Uzun vadeli faiz oranlarının ciddi bir şekilde yükselmesi beklentisi de ekonomiyi yavaşlatabilir ve hisse senedi fiyatlarında bir düşüşe neden olabilir.

Habere göre, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisinin, kur artışı olasılığına ve enflasyondaki ciddi artışa rağmen neden hala nispeten düşük bir seviye olan yaklaşık %1,77’de kaldığı bir miktar belirsiz. ABD’de son 12 ayda tüketici fiyatları %7 oranında yükseldi.

Oklahoma Bankası’nın Baş Yatırım Stratejisti Steve Wyett konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anki enflasyonun nerede olduğuna bakıldığında tahvil piyasası şu an için bir sır. Getirilerin bu seviyelerde kalacağını düşünmüyorum” dedi.

Wyett ayrıca yatırımcıların ABD’de Kasım ayında yapılacak ara seçimler için Washington'a göz kulak olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Bazı siyasi uzmanların öngördüğü üzere, yatırımcılar Demokratlar'ın Meclis ve Senato'nun kontrolünü kaybetmesi durumunda teşvik paketlerinde daha fazla engelle karşılaşabilecekleri olasılığını hesaba katmıyor olabilir.

Wyett, "Ara seçimler etrafında piyasa volatilitesi oluşabilir, ancak bu henüz tahminlerde görülmüyor" dedi.

Yine de kurumsal bilançolar sağlıklı bir biçimde devam ettiği sürece yatırımcılar siyaset, Kovid ve hatta enflasyonla ilgili herhangi bir krizi bastırmaya devam edebilirler.

Araştırma şirketi FactSet’in verilerine göre analistler S&P 500 bilançolarının geçen yıla göre %10 oranında artmasını bekliyor. Bu oran 2021 yılında görülen %45’lik bilanço büyümesine göre keskin bir yavaşlamayı işaret etse de borsalara zarar verebilecek bir durum değil.

GW&K’den Sterling, “Daha mütevazı getirileri olan hisseler için daha iniş çıkışlı bir yolculuk görülebilir. Ancak bilanço büyümesi görünümü halen sağlam” dedi.

Petrol fiyatları 7 yılın zirvesinde

 

Sıkılaşma endişeleri fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor

 

FED’in faiz artışları borsaları nasıl etkileyecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman18 Ocak 2022 14:53

    Bizim borsayı dün yazmıştık görüldüğü gibi bir kaç bist 30 haricinde hepsi kar satışında,bankalar ve antinlerin güzel olanları gider dedim işte gidiyor,zaten bankalar olmasa çoktaaaan dibi boylamıştık ama unutmayın bilançosu iyi gelecekler içinde alım fırsatıdır dibe gitmeler dolayısı ile nakit her zaman olsun.

  • 😂😂😂18 Ocak 2022 17:08

    Ne oldu la el salladınızmı?

  • Mucise Reis ;)18 Ocak 2022 14:45

    Fed bir adım atacak. Atması gereken adımı atacak. Ama sonrasında bekleme süresi oalcaktır. çünkü yeni oluşen ve geri gelen verileri tek tek incelemek görmek nasıl etki ettiğini test etmek gerekecek. yani ilk karar sonrası ben öyle pat pat pat pat hamle gelecğeini düşünmüyorum. pıyasada maşallah bir artış gelecek hep gele gele artdı ardına gelecek gibi yorumlar var. sonuçları görmeden fed paldır kulur adıma tmaz. adamlar 1 hane halkının durumunu bile inceliyor. bence 1 artar sonra bekler. olumlu gelırse tak tak devamı gelebılır. ama FED açıkça dunya benı ılgılendırmez ben ulkeme bakarım dedı, yani açıklamalarında son donemlerde globalde be kendı menfaatı açısından olayalra baktıgını hissettirdi. herdevlet baksın başının çaresine diyecek. o bakımdan kendi verilerini isteidği gibi görmeden faiz artış devamı gelmez. uzun vadeye yazabılır beklentısını