E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVirüse rağmen 11 yılın en iyi çeyreği---

Virüse rağmen 11 yılın en iyi çeyreği

Virüse rağmen 11 yılın en iyi çeyreği
30 Haziran 2020 - 10:02 borsagundem.com

Borsalar 2008 Finansal Krizi sonrasındaki güçlü iyileşmenin ardından en başarılı çeyreğini geride bırakıyor. Vaka sayısındaki yeni artışa ve çeyrek sonu endişelerine rağmen Asya borsaları yükseliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya borsaları korona virüs gölgesindeki zorlu bir ilk çeyreğin ardından 2009 yılından beridir geçirdiği en iyi çeyrekle geri dönüş yaşadı. Bu geri dönüşün doğurduğu iyimserlik ABD’deki korona virüs vakalarındaki artışın doğurduğu endişeleri gölgede bıraktı ve Uzakdoğu borsalarında yükseliş gözlemlendi.

Japonya’da, Avustralya’da ve Güney Kore’de endeksler %1’in üzerinde yükseldi. Hong Kong’da ise Çin’in yeni güvenlik yasasının yürürlüğe girmesiyle Trump hükümetinin bölgedeki finans merkezi ayrıcalıklarının bazılarını durdurması kararının ardından kazanımlar sınırlı seviyede kaldı. S&P 500 vadelileri endeksi haziran ayındaki kayıplarını silmesi ve ABD’deki emlak satış verilerindeki olumlu verilerle birlikte sınırlı bir yükseliş elde etse de karışık seyrine devam ediyor. Dolar ve ABD hazine tahvillerinde çok küçük değişimler yaşandı. Ham petrol %0,73 oranında değer kaybetti.

Yatırımcılar artan virüs vakalarıyla birlikte ekonomik verilerdeki iyileşmeyi değerlendiriyor. ABD’de pazartesi günü beklentilerin üzerinde gelen emlak satış verileri ve Çin’de Salı günü açıklanan satın alma yönetici endeksinde hem üretim hem de hizmet sektöründe kaydedilen artış ekonomideki toparlanmayı gösteren olumlu veriler olarak değerlendirildi.

MSCI’ın tüm dünyadaki ekonomik büyüme endeksi bu çeyrek %18 yükseldi. Bu oran 2008 Finansal Krizi’nin en kötü çeyreğinin arkasından gelen hızlı iyileşmenin ardından 11 yılın en büyük yükselişini işaret ediyor. Geri dönüş virüsün dünya çapındaki ölümlerde 500 bin barajını aştığı ve bugüne kadar 10 milyonu aşkın insanın virüsle temas ettiği haberlerine rağmen gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü salgının en kötü tablosunun görünmediği konusunda uyarıyor.

Çeyrek sonu dengelenmesi

Yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat Global Advisors’ın ortaklarından olan ve firmanın araştırma biriminden sorumlu isim Tom Lee Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Korona virüsün hangi yörüngeye doğru gittiği belli değil. Fakat ben aynı zamanda çeyrek sonunda olduğumuz için bir yeniden dengelenme olmasını bekliyorum. Bu nedenle zayıflığın kısa süreli olacağını düşünen kanatta olduğum söylenebilir. Bana kalırsa temmuz hisse senetleri için güçlü bir ay olacak” ifadelerinde bulundu.

Bu arada ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross açıklamasında Hong Kong’a uygulanan ihracat lisansı istisnaları da dahil olmak üzere bazı tercihli uygulamaların askıya alındığını açıkladı. Ross açıklamasında Çin’in Hong Kong’a uyguladığı yeni güvenlik yasalarının ve ABD teknolojisinin çevreleyen riskin altını çizdi. Çin’in en önemli yasama birimi Hong Kong milli güvenlik yasasını oybirliğiyle kabul ettiği açıklandı.

Ekonomik veriler ile global piyasalar olumlu

 

Asya piyasaları ekonomilere dair iyimserlikle yükseldi

 

Borsa İstanbul zirvelere adım adım tırmanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)