E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaViral hisse senetlerinin 3 ayırt edici özelliği---

Viral hisse senetlerinin 3 ayırt edici özelliği

Viral hisse senetlerinin 3 ayırt edici özelliği
01 Nisan 2024 - 15:16 borsagundem.com

ABD’de viral hisse senetleri yeniden canlanıyor. Peki bu, yatırımcılar ve piyasalar için ne anlama geliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ilk çeyreği geniş anlamda güçlü kapatırken viral (meme) hisse senetleri de yeniden hayata dönüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, viral hisse senedi çılgınlığı GameStop ve AMC hisselerinin zirveye taşındığı 2021 yılındaki kadar yoğun olmasa da yatırımcıların odağına yeniden yerleşmiş gözüküyor.

Köpük işareti

Yahoofinance’ten Keith Reid-Cleveland’ın haberine göre, ABD’de endeksler ilk çeyreği oldukça güçlü kapatırken viral hisseler de ralliye dahil oluyor. Reddit ve Trump Media gibi halka arz yoluyla piyasaya yapılan bu yeni eklemeler, borsada önemli bir hareketliliğe neden oluyor.

Reddit hisselerinin, ilk üç günde yüzde 90'ın üzerinde artışla hisse başına 65 doların üzerine çıktığı görülüyor. Bu, hisse başına 34 dolarlık halka arz fiyatının çok üzerinde bir rakama karşılık geliyor. Ancak sosyal ağ platformunun hisseleri dalgalanma yaşamaya devam etti ve geçen hafta Perşembe günkü kapanış itibarıyla yaklaşık 49 dolara kadar geriledi.

Trump Media ise, ilk ticaret gününde başlangıçta yüzde 50'ye kadar yükseliş yaşadıktan sonra, haftanın ilerleyen saatlerinde hisse senedinin Perşembe günkü seansını hisse başına 62 dolar civarında kapatmasıyla değerinde bir düşüş gördü.

Interactive Brokers Baş Stratejisti Steve Sosnick, daha geniş piyasa rallisi hakkında şunları söylüyor: “Kasım ayından bu yana bir ivme vardı ancak önde gelen momentum hisse senetleri genellikle satış yiyen hisse senetleri oldu. İnsanların Hisse senetlerini herhangi bir temel nedenden dolayı değil, sadece yükseldikleri için takip ettiğini görmeye başlıyoruz. Bana göre bu köpük işareti” diyor.

Annex Wealth Management'tan Brian Jacobsen ise, yatırımcıların viral hisse senetlerine olan ilgisinin doğrudan FOMO zihniyetiyle veya fırsatı kaçırma korkusuyla bağlantılı olabileceğini söylüyor. Jacobsen, “Bir sonraki fırsatı bulmaya çalışıyorlar ve onu kovalamaya ve içine yığılmaya başlıyorlar. Bu tabii ki işe yarayabilir ama aynı zamanda gözyaşlarıyla da sonuçlanabilir, özellikle de bu hisse senetlerine yeterince erken girmezseniz” şeklinde konuşuyor.

Viral hisse senetlerinin 3 ayırt edici özelliği

Peki viral hisse senedi tam olarak nedir? Sosnick, bir hisse senedinin bu kategoriye ait olup olmadığının değerlendirilmesinde üç ana kriterin bulunduğunu açıklıyor. Sosnick'e göre viral Hisse senedi olmanın ilk göstergesi ‘yarı-dinsel coşku’.

Sosnick, “Bir hisse senedi hakkında coşkulu olmak başka bir şeydir, bu konuda bu kadar heyecanlanmak başka bir şeydir. Gerçek adanmışların AMC'de nasıl olduğunu, GameStop'un gerçek adanmışlarının erken dönemde nasıl olduğunu düşünün” diyor.

Sosnick’e göre, ikinci kriter ise temel ilkelerin göz ardı edilmesi. Geleneksel olarak yatırımcılar, uzun vadeli bir finansal getiri sunan, özellikle de aynı zaman diliminde piyasanın performansını aşabilecek fırsatları arıyor. Öte yandan, birçok viral hisse senedi yatırımcısının aklında çok daha kısa bir zaman ufku bulunuyor çünkü fiyat ciddi bir kâr elde etmek için yükselirse spekülatif varlıkları hızlı bir şekilde değiştirmeye çalışıyorlar.

Sosnick, “Eğer bir hisse senedinin geleceğine inanıyorsanız ve hisse senedi hakkında analitik olmayan bir bakış açınız varsa o zaman temelleri göz ardı edebilirsiniz” şeklinde konuşuyor ve momentumla işlem gören Hisse senetlerinin geleneksel ölçümlere göre ‘her açıdan’ pahalı görünebileceğini kaydediyor.

Son olarak Sosnick, yatırımcıların yüksek yoğunluklu kısa pozisyonlara dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Kısa pozisyonlar, yatırımcıların bir hisse senedi fiyatının yükselmek yerine düşeceğine dair yaptığı bahisleri ifade ediyor. Sosnick, “Halka açık şirketler için ortalama kısa pozisyonlar genellikle yüzde 3 ila yüzde 4 arasındadır ancak yatırımcılar daha kötümser olduğunda yüzde 40'a kadar çıkabilir” diyor.

Esas olarak, Sosnick'in tanımına göre viral hisse senetleri, daha fazla risk almaya istekli olan ve özellikle kısa vadede daha yüksek getiri şansı için daha geleneksel yatırım stratejilerinden bazılarını görmezden gelen perakende yatırımcıların yoğun tutkusundan yararlanıyor.

Farklı ve hedef ve stratejiler

Public COO'su Stephen Sikes da Sosnick’le büyük ölçüde aynı fikirde ancak o bunun o kadar da basit olduğunu düşünmüyor. Sikes, viral hisse senetlerinin sadece anında geri dönüş almak isteyenler için değil farklı hedef ve stratejilere sahip çok çeşitli yatırımcılar için de çekici olduğunu öne sürüyor.

Sikes, “Uzun vadeli satın alma ve tutma odaklı bazı yatırımcılar, piyasadaki oynaklık ve ivmeden yararlanmaya çalışan trader’lar da var. Burada daha önceki dönemlerde görebileceğiniz yarı dinsel coşkudan çok, bir fırsat görüyorlar” diyor.

Sikes, viral hisse senetlerinin neden tekrar gündemde olduğuyla ilgili olarak ise yatırımcıların bir şirketin ürünlerine veya markasına olan aşinalığı ile artan piyasa dalgalanmasının sorumlu olabileceğini söylüyor.

Yatırımcıların ‘viral hisse senedi çılgınlığının’ bir sonraki hedeflerini nerede bulabilecekleri sorulduğunda ise Jacobsen, piyasanın küçük sermayeli alanlara ve sanayi, imalat ve kamu hizmetleri gibi düşük performans gösteren sektörlere doğru kayabileceğini belirtiyor.

Trump’ın medya hisseleri balon mu?

 

Trump Media hisselerinden hızlı başlangıç

 

Reddit hisselerinde büyük düşüş

 

Reddit’in halka arzı CEO’yu zengin edecek

 

Reddit, Wall Street'e hızlı giriş yaptı

 

Reddit halka arzında fiyat 34 dolar olarak belirlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)