E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVarlık alımı azaltımı sinyalleri piyasaları etkiliyor---

Varlık alımı azaltımı sinyalleri piyasaları etkiliyor

Varlık alımı azaltımı sinyalleri piyasaları etkiliyor
22 Haziran 2021 - 08:53 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, varlık alımlarına yakın zamanda müdahale etmenin uzun süre beklemekten daha sağlıklı olacağı söylemi vurgulanıyor

Haftanın ilk işlem gününde yurtiçi piyasalar kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı açıklamalara odaklandı. Korona virüs ile mücadele kapsamında alınan önlemlerin aşılama hızının artması ve vaka sayılarında belirgin düşüşün etkisi ile gevşetildiğini gördük. Bu noktada 1 Temmuz tarihinden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Ayrıca müzik ile ilgili sınırlamanın gece 24.00’a çekildiği, turizm sektörüne KDV desteğinin uzatıldığı ve HES kodu uygulamasının yaygınlaştırılarak devam edileceği de belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Biden ile NATO zirvesinde gerçekleştirdiği görüşmeye yönelik de Biden ile yakalanan güzel iklimin ülkeler bakımında maksimum faydaya dönüştürmekte kararlı olduklarını dile getirdi. Yalnız bu söylemlerin piyasaya etkisi görülmedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Rusya Federasyonu Hükümeti'nin Türkiye'ye uyguladığı uçuş yasağını kaldırdığını bildirdi. Bu haber turizm ve havacılık sektörü için pozitif…

Küresel tarafta ise St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın konuşmaları takip edildi. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda faiz artırımının 2022 yılında olabileceğine yönelik söylemleri piyasaları bir hayli tedirgin etmişti. Dün ise varlık alımını azaltmayı artık konuşmaya başladığını yalnız uygulanmasının zaman alacağını ifade etti. 2022 yılında çekirdek enflasyonu %2.5 olarak tahmin etti. Yalnız düşük faiz ve düşük enflasyon ortamının yakın vadede sona ermeyeceğini de belirterek dengeli bir konuşma gerçekleştirdi. Bir diğer konuşmacı olan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan da varlık alımlarına yakın zamanda müdahale etmenin uzun süre beklemekten daha sağlıklı olacağını ifade etti

Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde Japonya öncülüğünde yükseldi.Sabah seansında Asya Borsaları Japonya'da Pazartesi günü endeksin yüzde 4'e varan kayıplarını telafi çabası ile artış kaydetti. Topix endeksinde kazanım yüzde 2.5'in üzerindeydi.Çin ana karasında Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksleri hafif arttı, Hong Kong'da ise ılımlı kayıp söz konusuydu. Güney Kore ve Avustralya'da da endeksler hafif yükseldi.

Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını, somut adım atma sırasının AB'de olduğunu belirtti. Erdoğan, vize serbestisinin teminini de Türk halkının uzun süredir beklediğini, 18 Mart Mutabakatı'nın tüm unsurlarıyla, güçlendirilerek hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tamamı da 1 Temmuz itibariyle başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz” dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı uçuş yasağını kaldırdığını açıkladı. Buna göre; en az 14 gün önce aşı olduğunu veya hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğini belgeleyenlerden PCR testi istenmeyecek, bu kişilere karantina tedbiri uygulanmayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin pandeminin etkilerinden toparlanmaya devam ettiğini belirterek önümüzdeki aylarda istihdamda büyümenin toparlanmasını ve geçici enflasyon baskılarının hafiflemesini beklediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, konu enflasyon görünümüne geldiğinde ABD ve Euro Bölgesi'nin "farklı durumda" olduklarını söyledi.ABD ile Euro Bölgesi ekonomileri arasında karşılaştırma yapılmasına karşı çıkan Lagarde, ABD'de toparlanmanın Euro Bölgesi'nin önünde olduğunu ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, "Ekonomik aktivitenin bu çeyrekten itibaren hızlanmasını bekliyoruz" dedi.

New York Fed Başkanı John Williams, para piyasası fonları ve diğer şirketlerin ellerindeki nakiti ters repo kolaylığının kullanarak Fed'e park etmelerinin ve ters repo hacminin rekorlar kırmasının kendisini endişelendirmediğini söyledi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, tahvil alımlarının azaltılması tartışmalarına Fed Başkanı Powell'ın öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

AC Asia ex, Japan % 0,19 alıcılı

S&P 500 % 0,19 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,05 alıcılı

Endekste pozitif açılış beklentisi

Günün önemli şirket haberleri 22/06/2021

Borsada açığa satış yapan fon battı

Kripto paralarda Çin depremi sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)