E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzun vadeli hisseler yüksek performans gösteriyor---

Uzun vadeli hisseler yüksek performans gösteriyor

Uzun vadeli hisseler yüksek performans gösteriyor
16 Mart 2021 - 10:48 borsagundem.com

Birçok yatırımcının düşündüğünün aksine, uzun vadeli hisseler iyi performans gösteriyor. Bu hisseler ise, artan tahvil verimlerinden etkilenmiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yakın zamanda Michael Janda tarafından kaleme alınan bir makalede, yüksek fiyat kazanç oranlarına sahip sağlık ve teknoloji hisselerinin özellikle, yükselen faiz oranlarının tehdidi altında olduğu söylendi. Stratejist Jenda, makalesinde “bu hisseler gelecekteki potansiyel getirilerine dayandığı için, bunlar ‘uzun vadeli hisseler’ olarak görülüyorlar” dedi. Devamında, “bu nedenle de bu getirileri düşürme potansiyeli olan yükselen tahvil verimlerine karşı daha savunmasızlar” ifadesini kullandı.

“Uzun vadeli” kavramı, sabit getirililer dünyasından devşirilmiş bir ifade. Yükselen faiz oranları, mevcut seviyelerdeki faiz oranlarını ödemesi planlanan tahvil fiyatlarında çok küçük bir düşüşe neden oluyor. Son dönemde faiz oranlarında görülen sert yükselişe bakıldığında, şubat ayında 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin veriminin 37 baz puan yükseldiği görülüyor (%0,37). Aynı süreçte ise S&P 500 endeksinin toplam getirisi %2,76 seviyesindeydi.

Peki yükselen faiz oranları nedeniyle en büyük tehdidi yaşadığı söylenen bu uzun vadeli hisseler için durum nasıl? Barron’s’un derlediği temettü ödemeyen 78 S&P 500 hissesi listesine bakıldığında, bu hisselerin 10’unun satışların 15 katı seviyelerde fiyatlandığı görülüyor. Açıkça, bu hisselerin değerleri, büyük oranda uzak gelecekte elde edecekleri gelirlerden kaynaklanıyor. Tüm bu 10 hisse ise, Jenda’nın tehdit altında olduğunu yazdığı sağlık ve teknoloji sektörlerinde yer alıyor.

Ancak Forbes’un haberine göre, Jenda ve birçok uzmanın iddia ettiği gibi, bu hisseler faiz oranları yükseldiğinde düşmedi. Aslına bakılacak olursa, bahsi geçen 10 hissenin eşit ağırlıklı ortalaması, S&P 500’ün toplam getirisinin iki katına yükseldi. Aykırı bir örnek olarak Twitter %52,50 ile ortalamayı bozmuş olsa da, bunun dışında 10 hisselik gruptan 6’sı yükseliş gösterdi.

Gerçek dünyadaki yatırımcılar birkaç yıl sonra sağlanmasını bekledikleri gelirler üzerinde her gün nakit akışlarını hesaplamıyor. 

Eğer bu doğru olsaydı, basit bir matematikle, bahsi geçen uzun vadeli hisselerin fiyatları şubat ayında görülen faiz oranı yükselişiyle düşüşe geçerdi. Son dönemde faiz oranlarında görülen artış, uzun süredir borsalarda hakim olan “başka bir alternatif yok” algısında değişiklik yarattı.

Yükselen faiz oranları yatırımcıların portföylerinde, bir alanı sabit getirililere ayırarak denge kurmasını daha tercih edilir kıldı. Eğer bu hisselerinden bazılarını satmaları anlamına gelseydi, muhtemelen 23 Mart 2020 tarihinden bu yana en çok artış gösteren ve şimdi oldukça yükselmiş olduğunu düşündükleri hisselere odaklanacaklardı. Uzun vadeli kavramı, şimdilerde oldukça belirsiz. Bunun nedeni ise geçtiğimiz yıl eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş gösteren hisse sınıfının savunmasızlığı.

Ancak piyasa tek bir formülle açıklanamayacak kadar karmaşık. Piyasa koşulları değişirken bile, sabit bir şekilde bir fikre bağlı hareket eden yatırımcılar, er ya da geç tuzağa düşecek.

Borsaların 'merkez'inde temkin var

 

Tahvil faizleri belirleyici olmaya devam ediyor

 

Küresel piyasalar Fed öncesi pozitif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)