E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUranyum hisselerine yoğun ilgi---

Uranyum hisselerine yoğun ilgi

Uranyum hisselerine yoğun ilgi
30 Ekim 2023 - 10:27 borsagundem.com

Dünyanın karbon sıfır taahhütlerini yerine getirmesine yardımcı olmak için küresel nükleer kapasitenin 2020 seviyelerinden yüzyılın ortasına kadar iki katına çıkması gerekeceği öngörüsüyle uranyum ile ilgili şirketlerin hisselerine yönelik ilgi artıyor.

2020'nin sonundan bu yana uranyum fiyatlarında yüzde 125'e varan hızlı yükseliş yaşanırken hedge fon yöneticileri de uranyum ile ilgili şirketlerin hisselerine yönelik ilgisini artırıyor.

Terra Capital, Segra Capital ve Anaconda Invest gibi önemli hedge fonlar, Energy Fuels Inc., Ur-Energy Inc. ve NexGen Energy Ltd. gibi uranyum şirketlerine yatırım yapan fonlar arasında öne çıktı.

Sydney merkezli Terra Capital'de 110 milyon dolarlık emtia fonunu yöneten Matthew Langsford Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, uranyum fiyatlarındaki görünümünün bu alandaki şirketlerin hisse senetlerinde yüzde 50-100, hatta bu oranları aşan dramatik bir yükselişe neden olabileceğini belirtti.

Fukuşima şokunun birçok ülkenin nükleer enerjiye olan bağımlılığını gözden geçirmesine yol açmasından on yıldan fazla bir süre sonra, nükleer enerji düşük karbonlu bir geleceğe geçişte önemli bir unsur olarak yeniden gündeme geldi. Bu durum uranyum fiyatlarının yükseliş ivmesi yakalamasına neden oldu.

Nükleer kapasitenin iki katına çıkması öngörülüyor

Uluslararası Enerji Ajansı, dünyanın karbon sıfır taahhütlerini yerine getirmesine yardımcı olmak için küresel nükleer kapasitenin 2020 seviyelerinden yüzyılın ortasına kadar iki katına çıkması gerekeceğini öngörüyor.

Bu hedef Avrupa, Asya ve Afrika'da nükleer reaktörlere olan taleple destekleniyor. Eski tesislerin ömürleri uzatılırken, Çin nükleer enerji portföyü oluşturmaya devam ediyor. Tüm bunlar bu tesislere kaynak sağlamak için gereken uranyuma olan talebi artırıyor.

Ayrıca, Avrupa Rus gazından vazgeçmeye çalıştıkça da uranyumun cazibesi artıyor. Ancak Rusya'nın dünyadaki geri kazanılabilir konvansiyonel uranyum kaynaklarının yaklaşık yüzde 8'ine sahip olması, Batı'nın enerji arzında yine önemli bir risk unsuru olarak öne çıkıyor.

Uranyum, altının yeni rakibi

 

Zorlu Enerji'de hisse satışı

 

Ford Otomotiv’in hisse fiyatında düzeltme olacak

 

Endeksten hızlı yükselenler (30/10/2023)

 

Berkosan Yalıtım ve İş Girişim sorusu

 

Küresel borsalarda yorgunluk emareleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)