E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUEA Başkanı Birol: Petrol fiyatları 3 haneye çıkabilir---

UEA Başkanı Birol: Petrol fiyatları 3 haneye çıkabilir

UEA Başkanı Birol: Petrol fiyatları 3 haneye çıkabilir
30 Ekim 2023 - 17:22 borsagundem.com

UEA Başkanı Birol, "Petrol ihracatçıları Orta Doğu'daki jeopolitik krize direk dahil olursa fiyatlar 3 haneye çıkabilir, bu da kırılgan olan dünya ekonomisi ve enflasyon açısından son derece tehlikeli bir durum" ifadesini kullandı.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatı uyarısı yaptı. Birol petrol ihracatçısı ülkelerin Orta Doğu'daki jeopolitik krize dahil olursa piyasaya ciddi etkisi olacağını ve fiyatların 3 haneye çıkabileceğini söyledi.

UEA Başkanı Fatih Birol, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada "Gelişmelerin insani boyutu çok endişe verici. Bununla beraber özellikle petrol ve doğalgaz açısından da durum endişe verici. Dünyaya petrol ihracatının yaklaşık üçte biri bu bölgeden geliyor. Arzla ilgili bir sıkıntı, dünya ekonomisini hemen etkileyecektir. Şu anda petrol piyasasında ciddi gerginlik var ama fiyatlarda büyük bir zıplama olmadı. Önemli ihracatçılar direk bu krize dahil olursa bunun petrol piyasasına etkisi ciddi boyutlara ulaşabilir" şeklinde konuştu.

"Dünya petrol talebi büyüyor"

Petrol fiyatlarındaki son yükselişi değerlendiren Birol "2023 itibariyle dünya petrol talebi büyüyor. Büyümenin yüzde 80'i de Çin'den geliyor. İkincisi de arz açısından Suudi Arabistan ve Rusya'nın başını çektiği bir grup ülke petrol sevkiyatını kısıtladılar. O bakımdan ciddi bir darlık var. Fiyatlar da 90 dolar civarında. Bu zaten yüksek bir rakam. Petrol ihracatçıları krize direk dahil olursa fiyatlar 3 haneye çıkabilir, bu da kırılgan olan dünya ekonomisi ve enflasyon açısından son derece tehlikeli bir durum" ifadesini kullandı.

Petrol fiyatlarında talep endişesi

 

Ham petrol ve doğalgaz ithalatı ağustosta azaldı

 

Bakan Şimşek'ten Gabar petrolüne ilişkin açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)