E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'ye petrol akışı kesildi---

Türkiye'ye petrol akışı kesildi

Türkiye'ye petrol akışı kesildi
23 Ağustos 2013 - 06:30 borsagundem.com

Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol taşıyan Irak-Türkiye Boru Hattı'nın Irak’ta kalan bölümüne üç ayrı bombalı saldırı düzenlendi

Boru hattının inşa edildiği günden bu yana en büyük saldırı olduğu bildirilen patlamalar sonucu hattan sevkiyat durdu. Son aylarda artan bombalı saldırılar sonucunda Irak’tan Türkiye tarafına ulaşan petrol miktarında neredeyse yarı yarıya azalma oldu. Yetkililer, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’ndan normalde günlük 400 ila 500 varil ihraç edildiğini ve bu petrolün Ceyhan’da ihale yöntemiyle satışa çıkarıldığını anlatarak, “Irak’ın son zamanlarda ihraç ettiği petrol miktarı 300-350 bin varile düşmüştü. Saldırı sonucunda bu 350 bin varil petrolün ihraç edilememesi, Irak için günlük 35 milyon dolar kayıp yaratır” diye konuştu.
37 SALDIRI OLDU
El Arabiya TV’nin haberine haberine göre, önceki gün sabaha karşı Ninova ve Kerkük yakınlarında düzenlenen ve koordineli olduğu bildirilen üç ayrı bombalı saldırı sonucu boru hattında büyük hasar meydana geldi. Iraklı yetkililer olayı 2003’ten beri düzenlenen en büyük bombalı saldırı olduğunu açıkladı. Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol taşıyan boru hattı son iki ayda 37 kez bombalandı.
İHRACATIN YÜZDE 20’Sİ
2005 ila 2007 yılları arasında Irak-Türkiye Boru Hattı, sabotajlar nedeniyle kullanılamıyordu. 2007’de, güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla hat kullanılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl, Irak’ın petrol ihracatının yüzde 20’si söz konusu boru hattı aracılığı ile gerçekleşti. Boru hattına en son 17 Ağustos’ta saldırı gerçekleşmişti. Temmuzda da boru hattı 11 gün faaliyet gösterebilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)