E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkiye'nin kömür ithalatı deprem nedeniyle düşüyor---

Türkiye'nin kömür ithalatı deprem nedeniyle düşüyor

Türkiye'nin kömür ithalatı deprem nedeniyle düşüyor
21 Şubat 2023 - 17:24 borsagundem.com

Türkiye'nin şubat ayı termal kömür ithalatı, ithal kömürle çalışan kapasitesinin yaklaşık beşte birinin son depremlerin etkileri ile devre dışı kalması nedeniyle düşüyor.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, Türkiye'nin 10,4 GW'lık termik kömür kurulu kapasitesinin yaklaşık 2,2 GW'ı, 6 Şubat'ta ve pazartesi günü geç saatlerde güneyde iki depremin daha ardından hala çevrimdışı bulunuyor.

Türkiye'nin şubat ayı termal kömür ithalatı, ithal kömürle çalışan kapasitesinin yaklaşık beşte birinin son depremlerin etkileri ile devre dışı kalması nedeniyle düşüyor. Kpler tahminlerine göre, ülkenin termal kömür ithalatı ocak ayında haftalık ortalama 0,7 milyon ton seviyesinde idi. Ulusal termal kömür ithalatı geçen 0,43 milyon ton iken bu hafta 0,13 milyon tona gerileyecek. 

Piyasa katılımcıları, Rusya ve Kolombiya merkezli üreticilerin kargolarını alternatif müşterilere yönlendirmeye çalıştıkları için, bunun Atlantik Havzası’ndaki mevcut arz bolluğunu daha da artırabileceğini söylüyor.

Bir analist, “Deprem meydana geldiğinde Türkiye'ye giden bazı sevkiyatların rota değiştirdiğini duydum” diyerek, Türk alıcıların kargoları yeniden satıp satmadığı konusunda bilgisi olmadığını iletiyor.

Avrupa merkezli bir kömür analisti, “Rusya, Türkiye'deki santral kapanmaları nedeniyle hacimleri Asya'ya yeniden tahsis etmeye çalışıyor, ancak bu durum aynı zamanda Avrupa piyasası için daha fazla Kolombiya kömürü anlamına gelebilir” diyor.

Bu durum, geçen yılın aynı döneminde sadece 2,6 milyon ton olan Kuzeybatı Avrupa limanlarındaki stokların bu hafta 5,9 milyon tonda görülmesiyle, Avrupa arzının zaten fazla olduğu bir zamanda meydana gelmiş bulunuyor.

Ice Futures’ta API 2 aylık vadeli kömür kontratı yılın başında 190,00 USD/ton seviyesinde iken en son yaklaşık 136,00 USD/ton seviyesinden işlem gördü.

Arrow Shipbroking Group Araştırma Başkanı Burak Çetinok, bazı santrallerin felaketten zarar görmüş olma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle talepte azalma yaşanmasının mümkün olacağını söylüyor.

Çetinok, “Yüz binlerce mülk çöktü, bu nedenle talepte önemli bir düşüş olacak ve depremden etkilenen yerler arasında sanayi de var” bilgisini paylaşıyor.

Öte yandan, yerel basında çıkan haberlere göre, Suriye sınırına yakın İskenderun'daki önemli kömür ithalat merkezi, yaşanan yangın hasarı nedeniyle ancak üç ay boyunca tam olarak faaliyete geçemeyecek.

DBX tahminlerine göre liman, Ocak ayında yaklaşık 0,4 milyon ton ve geçen yıl aylık ortalama 0,25 milyon tonla karşılaştırıldığında bu ay muhtemelen sadece 0,08 milyon ton termal kömür elleçleyecek.

Avrupa'da kömür fiyatlarında düşüş

 

Avrupa’da kömür talebi azalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)