E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa’da kömür talebi azalıyor---

Avrupa’da kömür talebi azalıyor

Avrupa’da kömür talebi azalıyor
11 Ocak 2023 - 15:08 borsagundem.com

Avrupa’da nispeten ılıman hava koşulları, düşük rekabet eden gaz fiyatları, yüksek stoklar ve azalan endüstriyel talep nedeniyle kömür talebi azalıyor

Analistler, Avrupa kömür fiyatlarının Pasifik Havzası eşdeğerlerine göre önemli bir indirimle işlem görmeye devam ettiğini ve bunun Avustralya'daki arzın sıkı olduğu bir dönemde AB talebinin durgun olmaya devam ettiğini gösterdiğini söylüyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, API 2 Şubat vadeli kontrat Ice Futures’ta yılın başından bu yana ortalama 178,00 USD/ton düzeyinden işlem gördü. Ice Newcastle eşdeğeri kontrat ise 365,00 USD/ton ortalama ile işlem yaptı.

187,00 USD/tonluk bu spread, geçen yılki ortalama 68,00 USD/tonluk indirim ve 2021'deki ortalama 18,00 USD/ton seviyesindeki primle karşılaştırıldığında, Avrupa’da kömüre talebin azaldığına işaret ettiği görülüyor.

İsviçre merkezli danışmanlık şirketi Perret Associates'in yöneticisi Guillaume Perret, “İki kontrat büyük ölçüde birbirinden kopuk ve oldukça farklı temellere tepki veriyor” ifadelerini kullanıyor.

Avrupa fiyatlarının nispeten ılıman hava koşulları, düşük rekabet eden gaz fiyatları, yüksek stoklar ve azalan endüstriyel talep nedeniyle baskı altında olduğunu ve Pasifik Havzası fiyatlarında ise yüksek kalorifik değerli (CV) kömür arzının oldukça sıkı seyretmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Perret Associates'in geçici tahminlerine göre, 2022'de Avustralya'nın kömür ihracatı %10 - veya 19 milyon ton - düşerek 179 milyon tona geriledi ve üretimi engelleyen şiddetli yağmurlar, madencilik yatırımı eksikliği ve personel sıkıntısı bu düşüşün nedeni olarak öne çıkıyor.

Perret, Avustralya'dan yapılan sevkiyatların 2019'da görülen 212 milyon tonluk zirve ihracatın çok altında olsa da bu yıl 185 milyon tona toparlanabileceğini söylüyor.

Perret, “Yani, yayılma biraz aşınabilirken, 2023'ün büyük bir bölümünde Newcastle, [API 2]'ye göre önemli bir primle ticarete devam edecek” şeklinde konuşuyor.

Avrupa'da kömür fiyatları 11 ayın en düşük seviyesinde

 

Rusya'nın Avrupa'ya kömür ihracatında düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)