E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'den İsveç'e NATO vizesi: Karar TBMM'ye geliyor---

Türkiye'den İsveç'e NATO vizesi: Karar TBMM'ye geliyor

Türkiye'den İsveç'e NATO vizesi: Karar TBMM'ye geliyor
10 Temmuz 2023 - 22:38 borsagundem.com

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye-İsveç-NATO mutabakata vardı" diye konuştu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye-İsveç ve NATO arasındaki görüşmeler sonrası kameraların karşısına geçti.

Türkiye, İsveç ve NATO ile yaptığı kritik görüşmeler sonrasında İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e onay kararını Meclis'e götüreceğini açıkladı.

"Türkiye-İsveç NATO-mutabakata vardı" ifadelerini kullanan Genel Sekreter Stoltenberg şöyle konuştu:

Sayın Erdoğan, Sayın Kristersson ile bir bildiriye imza atmış bulunuyoruz. Erdoğan, İsveç'e onay kararını Meclis'e götürecek. Bu terörle mücadelemize bir katkıdır. Türkiye'nin güvenliğine bir katkıdır. Madrid'deki anlaşmamızdan bu yana ülkeler birbirleriyle daha yakın çalışmışlardır. İsveç, kanun değişikliği yapmış ve Türkiye'ye silah ihracatını serbest bırakmıştır. İsveç'in işbirliği NATO'ya üye olduktan sonra da devam edecektir. İlk defa NATO'da terörle mücadele için özel koordinatör atanacaktır. İsveç'in üyeliğinin tamamlanması tarihi bir adımdır.

"ERDOĞAN VE KRİSTERSSON ORTAK BİR ZEMİN BULDULAR"

Bütün konsept burada Sayın Erdoğan ve Sayın Kristersson fikirlerini değiştirmediler. Burada ortak bir zemin buldular, bundan sonrasına devam edebilmek için. Metne baktığımızda bundan sonra da adımlar atılacak. İsveç tam üye oluyor NATO'ya. Bundan sonrasına daha güçlü şekilde devam edeceğiz. Bu tarihi bir gün. Açık bir taahhüt var Türkiye tarafından. Onay belgelerinin TBMM'ye sunulmasıyla ilgili. İsveç'in de taahhütü net bir şekilde ortaya konuldu. Farklı siyasi kurumlar var Türkiye Cumhuriyeti içerisinde. Sayın Cumhurbaşkanı Meclis'e sunacak, sonraki iş TBMM'ye düşüyor. Tam bir tarih veremem ama en kısa zamanda bunun olacağının taahhütünü verdi Sayın Cumhurbaşkanı. Macaristan, 'En son onaylayan biz olamayacağız' demişti. Türkiye'nin onayı, Macaristan'ı da o yola götürecek. İki ülke müttefik olarak işbirliği yapacaklar. Bir yol haritası belirlenecek. Ortak güvenlik endişeleri konusunda bir araya gelecekler. İsveç tarafının da önerdiği bir konuydu, Türkiye bunu kabul etti. Terörle mücadele, NATO'nun temel sorumluluklarından bir tanesi. Şimdi bir koordinatörümüz olacak. Bu sayede daha güçlü terörle mücadelemiz olacağını düşünüyoruz. Bizim çalışmalarımızı güçlendireceği gibi Türkiye için de aynı şey olacak.

"İSVEÇ, TÜRKİYE'YE AB ÜYELİĞİ KONUSUNDA DESTEKLEYECEK"

AB üyesi olarak İsveç'in almış olduğu karar şu, Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili süreçte İsveç elinden geleni yapacak. Vize liberalleşmesi ve gümrük birliği konularında mutabık kaldı Türkiye ve İsveç. NATO bu sürecin bir parçası değil. İsveç, AB üyesi olduğu için NATO müttefiki olarak Türkiye'yi bu sürecinde destekleyecektir. Bu bir NATO kararı değil. Türkiye, İsveç ve NATO'nun bir beyannamesi. Ben burada bir şey söylüyorsam NATO adına söylüyorum. NATO kararı değil Türkiye ve İsveç'in aldığı kararlar bunlar. AB'nin genişlemesi AB'nin kendi meselesidir.

Öte yandan Türkiye, İsveç ve NATO'nun Vilnius'taki üçlü görüşmesinde, İsveç'in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini yinelediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Litvanya'da diplomasi trafiği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Normal11 Temmuz 2023 10:15

    Rusyanın ,Çinle beraber Karadeniz, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan hedefleri ortadayken, İsveçin Natoya girmesini ilk Türkiye istemeliydi. Rusya elindekileri koruyup mutlu olmayı ve Türkiyenin ve Türk Cumhuriyetlerinin aleyhine Çinle proje üretmek yerine Türkiyeyle kalıcı işbirliğine girmesi iki ülkenin de kendi ekonomik ve bütünsel sağlığı açısından daha yararlı mantıklı olur.

  • Ramses11 Temmuz 2023 10:06

    İsveçin natoya girmesini istemeyen isveçlilerdi. Tr nin natodan atılmasını isteyenlerle bu isveçliler kuran yakma provakasyonları yaptırdılar. Sonuçta sonu belli sondan elde ettiğimiz sıfır toplamla bu iş fazla uzamıştı. Büyük devletler yalvarmaz sorunu kökten çözecek eylemileri kendi yapar. Terör sorunu terörün arkasındaki düşman topraklarında çözülür sürekli talepkar savunma yaparak değil. Ayrıca basına yansıtılan silah ambargosu F16 talepleri de imaj açısından doğru değil, dış dünyaya silah ithal eden zayıf görüntü verilmemeli, silah yapıp satan güçlü ihraçcı imajı bozar. 3 vardiya yerli hava uzay otonom zeka robot ordu projelerine ağırlık verilmeli.

  • Turkogluturk11 Temmuz 2023 09:35

    Buyrun bir geri adim daha.misir yetmedi suriye az geldi.neredesin ahmet.gelde savun bakalim

  • Mucise Reis ;)11 Temmuz 2023 08:39

    Türkiye söz verdiler avrupa birliğine girişleri hızlanacak :D ..Birliğe giriş için büyük deste alıyoruz milyonlarda kimiksiz göçmenlerimiz ile :D şaka gibi dimi... bizde isveçi natoya sokucaz böylece.. ohhh bedava  birliğe giriş kapısı çok zekice dimi hahaha .... ABD f16 ları satapcak f35lerimizi hangarında tutuyor hala vermiyor teslim etmesi gerekliken ... ne oldu ? elimizdeki en büyük yaptırımı, haklarımızı almak için bedavadan  harcıyoruz... bu kadar saçma beceriksiz ve uzman işi olmamaz. hadi 1 yıllık yöneticisin tamamda arkadaş 25 yıl üzeri tecrüben ve bilgi biriki,min var... nerede başarı ?  

  • Mucise Reis : )11 Temmuz 2023 08:28

    Kılıçdaroğlunun istediği oldu :D .... eee

  • Sosyolog 10 Temmuz 2023 23:57

    Nedense Rusya ya satış koyduk önce zelenski görüşmesi sonra 5 komutanı gönderdik şimdide bu

  • A10 Temmuz 2023 23:45

    Hangi teröristi aldık kuranı-kerim başka ülkedemi yakıldı helal olsun yapmam denilen ne varsa yapıldı

  • ALİ TEL10 Temmuz 2023 23:23

    Yarın borsamız patlayacak en az % 5-10 arasında artıda kapatacağız.