E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'deki gaz merkezi Rusya'ya ne fayda sağlayacak---

Türkiye'deki gaz merkezi Rusya'ya ne fayda sağlayacak

Türkiye'deki gaz merkezi Rusya'ya ne fayda sağlayacak
05 Mart 2023 - 13:56 borsagundem.com

Rusya Stratejik Araştırma Merkezi Enerji Sektörleri Departmanı Başkan Yardımcısı Kolobanov, Türkiye'de kurulacak gaz merkezinin Rusya'nın AB ülkeleriyle olan doğalgaz ticareti ile ilgili tüm sorunların politize edilmesinin önüne geçeceğini ifade etti.

Rusya Stratejik Araştırma Merkezi Enerji Sektörleri Departmanı Başkan Yardımcısı Sergey Kolobanov, Türkiye’de bir gaz merkezinin oluşturulmasının Rusya’ya ne gibi faydalar sağlayabileceğini sıraladı.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan uzman, öncelikle bu projenin Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki doğalgaz ticareti ile ilgili tüm sorunların politize edilmesinin önüne geçeceğini vurgularken, “Rusya’ya karşı yaptırım uygulayan AB ülkelerinin Türkiye’deki gaz merkezi sonrası gaz piyasalarını siyasi amaçlara alet edemeyecek. Avrupalı ​​tüketiciler veya Türkiye’deki tüccarlar borsa aracılığıyla gaz alışverişi sağlayarak tedarikçi Rusya olsa bile gerçek gaz tedarikçisinin gizlenmesine izin verecek. Bu da Rusya’dan gaz almayı prensip olarak reddeden Avrupa’nın piyasayı politize etmesini engelleyecek”dedi.

Türkiye’deki gaz merkezinin bir diğer faydasının Azerbaycan gibi diğer gaz tedarikçilerinin de takas operasyonları gerçekleştirmesi olacağını aktaran uzman, Türkiye’nin iç tüketimde doğalgazın önemli bir kısmını Azerbaycan’dan gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Kolobanov, aynı zamanda Türkiye üzerinden Rusya’dan gaz arzını genişletme olasılıklarının Avrupalıların Rus gazı satın alma konusundaki siyasi isteksizliği nedeniyle önemli ölçüde sınırlı olduğunu da vurgularken, “Bu rota boyunca Rusya’dan gaz tedarik hacmini artırmak, ancak diğer ülkelerden Türkiye doğalgaz merkezine arzın eşzamanlı olarak artmasıyla mümkün olacaktır. Böylece Rusya’dan doğalgaz bağımlılıklarını yüzdesel olarak hesaplayarak azaltmaya çalışan Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya’dan gaz arzının arttığını hissetmeyecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kurulacak gaz merkezinin potansiyel gaz tedarikçileri arasında Rusya ile birlikte Azerbaycan, Türkmenistan, ve İran’ın yer aldığını söyleyen uzman, aynı zamanda sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG)tedarikçileri arasında Cezayir, Katar, ABD ve diğer bazı ülkelerin yer aldığını belirtti.

Kolobanov, bununla birlikte Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna topraklarından geçen Trans-Balkan doğalgaz boru hatlarını genişletmeden AB’ye Rus gazı arzında önemli bir artış beklenmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.(Gazetemru)

Kremlin: Türkiye'de doğalgaz merkezi kurulması gecikebilir

 

Novak’tan Türkiye’de gaz merkezi açıklaması

 

Bakan Dönmez: Türkiye'de bir gaz merkezi oluşturacağız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut 06 Mart 2023 00:14

    Türkiyenin enerji depolama merkezi olması herkes için en mantıklı çözüm bence. Turkiye ve diğer ülkeler kazan kazan politikasina göre kazançlı çıkacaklar

  • WERS05 Mart 2023 17:06

    IgAZI TÜRK LİRASI İLE SATARSA İŞE YARAR FAKAT GAZI DOLAR İLE SATARSA RUSYAYA YARAR

  • Bik05 Mart 2023 14:48

    Türkiye'nin ithalatında Rusya ilk sırada, İsviçre ikinci sırada. Enerjide Rusya'ya bağımlı olmak, ekonomik olarak ve savunmada bağımlı olmayı getiriyor. İsviçre'den gelen altınlar için döviz yurt dışına gidiyor.